Οι περισσότερες από τις προσφορές αφορούν υπηρεσίες και αγαθά που πλέον στην Ιταλία του κορονοϊού κανένας δεν μπορεί να απολαύσει. Ενα δείπνο, λόγου χάρη, σε κάποιο εκλεκτό εστιατόριο, μια ολιγοήμερη απόδραση σε ένα ιδιαίτερο αγροτουριστικό κατάλυμα, ένα πακέτο περιποίησης προσώπου, ένα Σαββατοκύριακο σε ένα πολυτελές και ιστορικό ξενοδοχείο της Βενετίας.
Οι ιταλικές επιχειρήσεις προσφέρουν ό,τι μπορούν ή μάλλον ό,τι προσέφεραν έως και τις πρώτες ημέρες του προηγούμενου μήνα, πριν αρχίσει η δολοφονική εξάπλωση του Covid-19 στην πατρίδα τους. Σε μειωμένες, όμως, έως και κατώτατες τιμές. Αλλά δεν πρόκειται για την έναρξη μιας νέας έκτακτης περιόδου εκπτώσεων στη χειμαζόμενη Ιταλία αλλά για ένα γενικευμένο crowd-funding, όπως αναφέρει η Λάουρα Μοντανάρι της La Repubblica, στο πλαίσιο του οποίου οι ιταλοί επιχειρηματίες προτρέπουν –μέσω ιδιαιτέρως ελκυστικών προσφορών– τους ιταλούς καταναλωτές να αγοράσουν σήμερα τα εκπτωτικά τους κουπόνια, δίχως, ωστόσο, κανένας να γνωρίζει πότε θα μπορέσουν να τα εξαργυρώσουν.
Αισιοδοξώντας, η ιταλίδα δημοσιογράφος κάνει λόγο για μια πρώτη απόπειρα «επανεκκίνησης» της ιταλικής οικονομίας, παρά τους σχεδόν 13.000 νεκρούς και τους περισσότερους από 105.000 φορείς του ιού, «ωσάν να βάζουμε μπρος το αυτοκίνητο και να περιμένουμε να ακούσουμε τον ήχο της μηχανής».
«Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι η ρευστότητα», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Αλεσάντρο Φρασίκα, ιδιοκτήτης του Ino Panino, ενός από τα πιο γνωστά αλλαντοπωλεία της Φλωρεντίας. Και για αυτόν τον λόγο παροτρύνει (μέσω του Διαδικτύου) τους συμπολίτες του να δωρίσουν σε κάποιον φίλο τους ή συγγενή τους ή ακόμα και στον ίδιο τους τον εαυτό ένα εκπτωτικό κουπόνι, ούτως ώστε να αρχίσουν να σκέφτονται από τώρα «πότε και με ποιον» θα μπορέσουν να γευτούν ξανά τα εκλεκτά εδέσματά του «που φτιάχνονται με τα καλύτερα ιταλικά προϊόντα».
Αγοράζοντας κάποιος σήμερα ένα κουπόνι αξίας 40 ευρώ, μετά το πέρας της κρίσης θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει αλλαντικά και κρασιά αξίας 50 ευρώ, ενώ θα έχει συμβάλει, συγχρόνως, στη στήριξη της ιταλικής οικονομίας. «Είναι ένας τρόπος για να βοηθηθώ εγώ, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι επαγγελματίες που βρίσκονται πίσω μου, ο αρτοποιός, ο ιδιοκτήτης του ελαιουργείου, ο αλλαντοποιός. Αλλά είναι και ένας τρόπος για να μην χάσουμε τους δεσμούς μας με τους πελάτες μας», εξήγησε ο ιταλός επιχειρηματίας.
Την αρχή έκαναν εστιατόρια διάσημων ιταλών σεφ. Ο μιλανέζος και βραβευμένος με 4 αστέρια Michellin Αντρέα Μπερτόν προσφέρει, για παράδειγμα, μισοτιμής (έναντι 150 ευρώ) κουπόνι γεύματος ή δείπνου για δύο άτομα το οποίο όσοι το αγοράσουν θα μπορούν να το εξαργυρώσουν έως το τέλος του ερχόμενου Δεκεμβρίου. Πλέον, όμως, το παράδειγμα των καλύτερων και πιο γνωστών μαγείρων της Ιταλίας ακολουθούν ξενοδοχεία και συνεργεία αυτοκινήτων και βουλκανιζατέρ, κομμωτήρια και κάβες, καθαριστήρια, αρωματοπωλεία και υποδηματοποιεία, ακόμα και παραδοσιακά τυπογραφεία. Αρκετοί είναι οι επιχειρηματίες που κινητοποιούνται μεμονωμένα αλλά οι περισσότεροι επιλέγουν να δράσουν συλλογικά μέσω των αποκαλούμενων deal sites, αρκετά από τα οποία δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας που πλήττει την όμορη χώρα.
«Βοήθησε και εσύ μαζί μας στην επανεκκίνηση της Ιταλίας», είναι το σλόγκαν της πλατφόρμας ripartodacasa (ξαναρχίζω-από-το-σπίτι) στην οποία πλέον μπορεί κάποιος να βρει λογιών λογιών προσφορές από ολόκληρη την Ιταλία για χειροποίητες τσάντες, συνεδρίες σε ινστιτούτα αισθητικής και κέντρα οστεοπαθητικής, είδη αλιείας, πυροσβεστήρες, συνδρομές σε ιστιοπλοϊκούς ομίλους και διακοπές στη Σικελία, μεταξύ πολλών άλλων προϊόντων και υπηρεσιών που λόγω του κορονοϊού προσφέρονται έως και μισοτιμής.
«Το ζήτημα είναι ότι εμείς είμαστε κλειστά αλλά το ενοίκιο και οι λογαριασμοί πρέπει να πληρωθούν», υπενθύμισε ο Τζαντομένικο Μαρίνο, διευθυντής ενός ξενοδοχείου στην Κατάνια. «Δούλευα κυρίως με αλλοδαπούς τουρίστες, είχαμε πολλές ακυρώσεις αλλά από τότε που άρχισε η υγειονομική κρίση δεν έγινε ούτε μια κράτηση. Μας ανησυχεί επίσης ότι δεν υπάρχει καμιά σιγουριά όσον αφορά την επιστροφή στην κανονικότητα οπότε δοκιμάζουμε να ζητήσουμε βοήθεια μέσω αυτών των προσφορών», εξήγησε, εκφράζοντας τους φόβους όλων όσοι –όχι μόνον στην Ιταλία, αλλά και στην Ελλάδα και στην Ισπανία και σε ολόκληρη την Ευρώπη– δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού και έως και πριν από λίγες εβδομάδες προετοιμάζονταν για την έναρξη της θερινής περιόδου. Κινούμενοι πλέον αναγκαστικά μεταξύ ελπίδας και αγωνίας, οι ιταλοί επιχειρηματίες κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν τον οικονομικό μαρασμό, το φάσμα του οποίου ορθώνεται ήδη απειλητικά μπροστά τους.
Μήπως να πάρουμε ιδέες και εμείς στην Ελλάδα;
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News