756
«Είναι αδύνατο να πιστέψω και δεν πιστεύει κανένας μας, ότι δύο τέτοια ανθρωπάκια, ξαφνικά ξύπνησαν και είπαν αυτά τα τερατώδη ψεύδη», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας | Dimitris Kapantais / SOOC

Γεωργιάδης στη Βουλή: Στη Δικαιοσύνη όχι μόνο οι δύο μάρτυρες-συκοφάντες, αλλά και αυτοί που τους έβαλαν

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2024, 12:12
«Είναι αδύνατο να πιστέψω και δεν πιστεύει κανένας μας, ότι δύο τέτοια ανθρωπάκια, ξαφνικά ξύπνησαν και είπαν αυτά τα τερατώδη ψεύδη», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας
| Dimitris Kapantais / SOOC

Γεωργιάδης στη Βουλή: Στη Δικαιοσύνη όχι μόνο οι δύο μάρτυρες-συκοφάντες, αλλά και αυτοί που τους έβαλαν

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2024, 12:12

Την απόφασή του να κινηθεί νομικά κατά των δύο τέως προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση της Novartis, μετά και την άρση του καθεστώτος προστασίας τους από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης –ένα από τα 10 πολιτικά πρόσωπα που βρέθηκαν κατηγορούμενα στην υπόθεση στη βάση των καταθέσεων των δύο μαρτύρων.

«Ξέρουμε ότι είναι ο κ. Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης και η κυρία Μαρία Μαραγγέλη. Είχαν έρθει εδώ στη Βουλή των Ελλήνων και είχαν ορκιστεί στο Ευαγγέλιο ότι δεν είναι αυτοί οι μάρτυρες και ότι δεν γνωρίζουν τίποτα εναντίον μου ούτε των υπολοίπων εννέα. Για τέτοιους ψεύτες μιλάμε», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, για να προσθέσει:

«Θέλω να δηλώσω ενώπιον της Βουλής ότι θα προχωρήσω άμεσα σε όλες τις νομικές ενέργειες που μου δίνει τη δυνατότητα ο νόμος, τόσο για να τιμωρηθούν αυτοί οι δύο συκοφάντες όσο κυρίως για να αποκαλυφθεί ενώπιον του ελληνικού λαού ποιοι τους έβαλαν».

«Είναι αδύνατο να πιστέψω και δεν πιστεύει κανένας μας, ότι δύο τέτοια ανθρωπάκια, ξαφνικά ξύπνησαν και είπαν αυτά τα τερατώδη ψεύδη», παρατήρησε χαρακτηριστικά. Και «είναι προφανές ότι κάποιοι τους έβαλαν και από σήμερα ξεκινάει η προσπάθεια να αποκαλύψουμε στον ελληνικό λαό ποιοι είναι αυτοί που του έβαλαν και για ποιους πολιτικούς σκοπούς. Και αυτοί πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

«Αθικτο το καθεστώς»

Aπαντώντας στα περί κατάργησης του καθεστώτος προστασίας με την αλλαγή στον νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που τέθηκε σε ισχύ την 1/5/2024 (στην παρ. 7 του άρθρο 218  ορίζεται ότι : Η προσφορότητα και η αναγκαιότητα των μέτρων προστασίας εξετάζονται διαρκώς από τον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος δύναται, οποτεδήποτε, σε περίπτωση που έχουν επιβληθεί με διάταξή του να τα τροποποιήσει ή να τα ανακαλέσει ή σε διαφορετική περίπτωση να εισηγηθεί την τροποποίηση ή την ανάκλησή τους, όταν κατά την κρίση του διαφοροποιηθούν ή εκλείψουν οι λόγοι επιβολής τους»), κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν δηκτικά ότι το καθεστώς «παραμένει άθικτο» για τους μάρτυρες, αλλά όχι για τους ψευδομάρτυρες.

Και συμπλήρωναν με νόημα: «Ηρθε η ώρα να μάθουμε ποιοι είναι οι ηθικοί αυτουργοί της σκευωρίας της Νovartis…

Πικραμμένος: Δεν θα κινηθώ νομικά, δεν υπονομεύεται ο θεσμός των προστατευόμενων μαρτύρων

Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ την Παρασκευή, ένα ακόμη από τα πολιτικά πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην υπόθεση, ο πρώην πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος, δήλωσε ανακουφισμένος που βγήκαν οι κουκούλες από τους δύο μάρτυρες, για δυο λόγους:

«Πρώτον, γιατί έτσι θα αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι να δούμε ποιοι είναι οι πραγματικοί υποκινητές της υπόθεσης. Μέχρι χθες οι προστατευόμενοι μάρτυρες ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία, άλλοι όμως σχεδίασαν και υποκίνησαν τα πράγματα.

»Δεύτερον, το αίτημα μπορεί να απορριφθεί, ωστόσο υπήρχαν στοιχεία ότι οι μάρτυρες είχαν λάβει χρήματα από το αμερικανικό Δημόσιο. Περιμένω λοιπόν τις περαιτέρω εξελίξεις».

Ερωτηθείς αν σκέφτεται και αυτός να κινηθεί νομικά, απάντησε αρντητικά, δηλώνοντας, ως πρώην δικαστικός λειτουργός, πως δεν θεωρεί πως κάτι τέτοιο είναι το πιο αποτελεσματικό.

«Αυτό που με νοιάζει εμένα», τόνισε, «είναι οι μάρτυρες να νιώσουν ηθική, πολιτική και κάθε είδους πίεση να μιλήσουν για την πραγματική ιστορία. Πρόκειται για ένα γεγονός που καθόρισε την πολιτική της τελευταίας χρονικής περιόδου»

Τέλος, και ο κ. Πικραμμένος θέλησε να υπογραμμίσει ότι με την απόφαση της Εισαγγελέως για την άρση της προστασίας των δύο μαρτύρων στην υπόθεση της Novartis, δεν υπονομεύεται ο θεσμός των προστατευόμενων μαρτύρων. Επρόκειτο, επανέλαβε, για ψευδομάρτυρες και όχι για αληθινούς μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, «επομένως δεν είναι δυνατόν να προστατεύσουμε μια ίντριγκα και δολοπλοκία».

Σε κάθε περίπτωση, κατέληξε ο πρώην πρωθυπουργός, ο θεσμός, ο οποίος αποτέλεσε και ευρωπαϊκή Οδηγία, πρέπει να διατηρηθεί.

Λοβέρδος: Υποκινητές υπουργοί του Τσίπρα

«Το ζητούμενο είναι τώρα να μιλήσουν αυτοί οι άνθρωποι για το ποιους τους έβαλε να πουν τέτοια τερατώδη ψέματα», επεσήμανε με τη σειρά του και ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, εκφράζοτας την πεποίθηση ότι η όλη υπόθεση υποκινήθηκε από υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

«Υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όλη αυτή η διαδικασία ενθαρρύνθηκε από τότε κυβερνητικές άκρες; Ακόμη και ο πρωθυπουργός εκείνης της εποχής παραδέχτηκε μετά ότι έπρεπε να υπήρχε διαφορετική διαχείριση», σημείωσε σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Ο ένας από τους δυο είχε έρθει να μιλήσει στη Βουλή και μάλιστα είχε δώσει και όρκο ότι δεν με γνώριζε προσωπικά», υπενθύμισε, για να προσθέσει ότι «ο θεσμός των προστατευόμενων μαρτύρων είναι πολύ σημαντικός», αλλά «ο τρόπος χρήσης του στη συγκεκριμένη περίπτωση συνιστά σκευωρία».

Οσο για το τι θα πράξει ο ιδιος από εδώ και πέρα, ο πρώην υπουργός ενημέρωσε ότι πλέον βγαίνουν οι προηγούμενες κατατεθείσες μηνύσεις στο φως, καθώς πλέον επικαιροποιούνται και δεν υπάρχει κανένα θέμα παραγραφής. «Αυτά τα ένδικα μέσα είναι απαραίτητα για μας, αλλά κυρίως είναι απαραίτητα για τη δημοκρατία μας. Δεν πρέπει να το ξαναπεράσει η Ελλάδα αυτό», τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...