493
| SOOC

Γεωργιάδης: Πρόγραμμα μεταφοράς ανέργων από τη Δυτική Μακεδονία στην Κρήτη για τη συγκομιδή

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2023, 12:15
|SOOC

Γεωργιάδης: Πρόγραμμα μεταφοράς ανέργων από τη Δυτική Μακεδονία στην Κρήτη για τη συγκομιδή

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2023, 12:15

Λύσεις για το πρόβλημα της έλλειψης χεριών στον πρωτογενή τομέα αναζητεί εναγωνίως η κυβέρνηση –και όπως φαίνεται μία λύση είναι η… μεταφορά ανέργων από τη μία περιοχή που πλήττεται από υποαπασχόληση σε μια άλλη περιοχή που πλήττεται από την απουσία εργατικού δυναμικού και, κυρίως, εργατών γης. Αυτό καθίσταται σαφές σύμφωνα με όσα δήλωσε από τη Σάμο ο υπουργός Εργασίας Aδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος παρευρέθη την Κυριακή στα εγκαίνια της Πυθαγορείου Ακαδημίας στο Καρλόβασι.

Σύμφωνα με το ertnews.gr, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι «το μεγαλύτερο στοίχημα που έχει το υπουργείο Εργασίας αλλά μάλλον και η ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια είναι η κατάρτιση των εργαζομένων ώστε να αποκτήσουν τις κατάλληλες δεξιότητες για τη σύγχρονη αγορά εργασίας».

Και ο ίδιος αποκάλυψε πως το υπουργείο ξεκινάει «ένα ωραίο πιλοτικό πρόγραμμα μεταφοράς ανέργων από τη Δυτική Μακεδονία στην Κρήτη για τη συγκομιδή εκεί των προϊόντων της γης τον μήνα Οκτώβριο – Νοέμβριο, με πληρωμή από τη ΔΥΠΑ μεταφοράς και διαμονής του προσωπικού, και έχουμε πολύ μεγάλα και γιγαντιαία προγράμματα και από το Ταμείο Ανάκαμψης και από το νέο ΕΣΠΑ για την κατάρτιση των εργαζομένων. Στο τέλος, σκοπός μας είναι η ανεργία να πέσει πολύ, κατά 10%, και οι εργαζόμενοι να αποκτήσουν πολύ υψηλότερα εισοδήματα», προσέθεσε.

Το πρωί της Δευτέρας, ο κ. Γεωργιάδης εμφανίστηκε στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», στην οποία αναφέρθηκε σε άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, όπως η ακρίβεια, οι συντάξεις κ.λπ.

Για τις αποζημιώσεις των 534 ευρώ στους πληγέντες της κακοκαιρίας στη Θεσσαλία, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι «αυτή την εβδομάδα θα πάρουν τα χρήματα οι περισσότεροι».

Για την πλήρη κατάργηση της παρακράτησης στη σύνταξη των εργαζομένων συνταξιούχων, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2024» και τόνισε πως «πλέον με τον νέο νόμο τα ένσημα που θα πληρώνονται θα προστίθενται στη σύνταξη αυξάνοντάς την», αναφέροντας παράλληλα ότι «προϋπόθεση για την έκδοση σύνταξης είναι η παύση της εργασίας».

Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της ακρίβειας στη χώρα, ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε πως «το (δικής του εμπνεύσεως) Kαλάθι του Νοικοκυριού πήρε δύο χρυσά μετάλλια από τον Economist» και ότι «θα συνεχίσει σίγουρα μέχρι το τέλος του χρόνου». Ο ίδιος υποστήριξε επίσης πως «το μέτρο του 5% με τα ταμπελάκια σε 233 προϊόντα έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει». Επεσήμανε, δε, ότι «η Ελλάδα είναι στους πέντε χαμηλότερους πληθωρισμούς στα τρόφιμα στην Ευρώπη, με πληθωρισμό που αγγίζει το 9,8%».

Οπως είπε χαρακτηριστικά, «η ακρίβεια αποτελεί τεράστιο ζήτημα αλλά πάμε καλύτερα σε σχέση με το παρελθόν».

Για το θέμα των πολυεθνικών και της αισχροκέρδειας, ανέφερε ότι «η Ελλάδα έχει αυστηρούς νόμους και πως η διαφορά τιμολόγησης ανά χώρα στις πολυεθνικές είναι ένα από τα δυσκολότερα ζητήματα, γιατί πάντα βρίσκουν τρόπο να “ξεγλιστράνε”».

Ως προς το θέμα των συντάξεων χηρείας, ο κ. Γεωργιάδης είπε: «Μελετούμε τις αυξήσεις χηρείας, μετά την απόφαση του ΣτΕ, και αφήνουμε ανοιχτό το ενδεχόμενο για παρεμβάσεις». Ο ίδιος χαρακτήρισε τις συντάξεις χηρείας «το πιο σύνθετο θέμα που έχω κληρονομήσει», ενώ για το επίδομα είπε πως «είναι παράνομο να είναι ενσωματωμένο στον μισθό».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...