«Το μήνυμα που θέλω να περάσω σε όλη την ελληνική κοινωνία στην έναρξη της θητείας μου και ελπίζω να με αξιώσει ο Θεός να τα καταφέρω, είναι ότι δεν θα αφήσουμε κανέναν μόνο του πίσω. Ούτε συνταξιούχο, ούτε εργαζόμενο. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους και να κάνουμε τη ζωή τους καλύτερη. Αυτή είναι η βασική μας ευθύνη, αυτή είναι η βασική μας στόχευση» τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Αδωνις Γεωργιάδης, κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στην Ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή.
Μεταξύ άλλων ο υπουργός δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις σε εργασία και ασφαλιστικό. Εθεσε στόχο να πέσει η ανεργία κάτω από το 10% και μήνυσε στις επιχειρήσεις, ότι «τώρα έχει έρθει η ώρα να αυξήσουν δίκαια τους μισθούς των εργαζομένων τους και να τους δώσουν το μισθό που τους αναλογεί με βάση την παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας».
Σχετικά με τις εκκρεμείς συντάξεις, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ κατάφερε από 125.000 που τις παρέλαβε τον Ιούνιο του 2019 να τις έχει περιορίσει σε 32.000, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έλαβε από την αρμόδια υπηρεσία νωρίτερα την ίδια ημέρα.
Αναφερόμενος στην εξαγγελία του Πρωθυπουργού για την αλλαγή της αρχιτεκτονικής του συστήματος εργασίας από συνταξιούχους, ο υπουργός είπε ότι «οι συνθήκες της ανεργίας έχουν αλλάξει, οι συνθήκες πλέον είναι πια ώριμες, και μπορούμε να μην τιμωρούνται με υψηλές παρακρατήσεις σύνταξης, όσοι συνταξιούχοι θελήσουν να εργαστούν, είτε για λόγους ανάγκης, είτε ακόμα και για ψυχολογικούς λόγους». Τόνισε δε, πως «δεν μπορεί να τιμωρούνται με παρακράτηση 30% της σύνταξής τους, για την οποία έχουν εργαστεί μια ζωή».
Προανήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες, μαζί με τους αρμόδιους υφυπουργούς, θα ανακοινώσει τις παραμέτρους-κόφτες που θα τεθούν στην ρύθμιση «ώστε να διασκεδάσουμε τις ανησυχίες κάποιων πολύ λίγων, που είδαν κάποια προσχέδια και φοβούνται πως θα μπορούσαν να έχουν κάποια ζημία από αυτή την ρύθμιση».
Ο κ. Γεωργιάδης επίσης ανέφερε ότι ένα θέμα που τον απασχολεί και θα υπάρξει ρύθμιση, αφορά τους ελευθέρους επαγγελματίες που έχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ και δεν μπορούν να βγουν στην σύνταξη. «Το κράτος δεν μπορεί να έρχεται να εκδικηθεί κάποιον στον οποίον η ζωή τα έφερε άσχημα στο τέλος του εργασιακού του βίου», σημείωσε. Για αυτό «θα δουλέψουμε άμεσα με τους συνεργάτες μου για να βρούμε λύση δίκαιη, που θα δίνει διέξοδο σε εκείνους που δεν μπορούν να πληρώσουν την διαφορά που ορίζει ο νόμος, για να ενταχθούν στην διαδικασία της σταδιακής αποπληρωμής της οφειλής, μέσω της παρακράτησης μέρους της σύνταξής τους που θα παρουσιάσουμε στην Βουλή».
Σχετικά με τις συνθήκες εργασίας, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι άμεσα θα παρουσιαστεί στους κοινωνικούς εταίρους και στους συλλόγους των εργαζομένων, ένα εθνικό σχέδιο δράσεων και νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα διασφαλίσουν τις ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων κυρίως στον τουρισμό όπου «όπου οι συνθήκες είναι πραγματικά σε πολλές περιπτώσεις εντελώς απαράδεκτες», αλλά και σε επαγγέλματα που έχουν μεγάλη επικινδυνότητα όπως οι ταχυμεταφορείς.
Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι θα ήθελε το υπουργείο του να είναι σε θέση να παρουσιάσει «τις ρυθμίσεις και μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό». «Στόχος μας είναι, όχι μόνο να εξασφαλίσουμε την καλή ζωή των νυν συνταξιούχων και των νυν εργαζομένων, αλλά να εξασφαλίσουμε την καλή ζωή και των μελλοντικών εργαζομένων και των μελλοντικών συνταξιούχων», υπογράμμισε.
Απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκος Παππάς, με παρέμβασή του ανέφερε ότι θα περίμενε «από τον υπουργό Εργασίας να αναφερθεί στις συνθήκες εργασίες, καθώς είδαμε εργαζόμενο στην εστίαση αμφίβια να σερβίρει πελάτες και τον άλλο να τον κλείνουν σε ψυγείο γιατί τραυματίσθηκε». Επίσης ρώτησε τον κ. Γεωργιάδη, πώς μπορεί τα στοιχεία της ανεργίας της ΕΛΣΤΑΤ να έχουν τεράστιες αποκλίσεις από εκείνα που ανακοινώνει η ΔΥΠΑ.
Απαντώντας στον κ. Παππά, ο Αδωνις Γεωργιάδης ανέφερε πως ποτέ στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δεν ήταν τα ίδια με αυτά της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) καθώς δεν μετρούν τα ίδια πράγματα: «Για να ξέρει η Εθνική Αντιπροσωπεία και κυρίως, για να ακούσει ο ελληνικός λαός που βλέπει, αυτό που κάνετε δεν είναι έντιμο πολιτικά. Η ΕΛΣΤΑΤ και η ΔΥΠΑ έχουν δύο διαφορετικούς δείκτες. Αρα, έρχεστε και μου λέτε ότι δύο διαφορετικές μετρήσεις δίνουν δύο διαφορετικά αποτελέσματα. Μα αφού είναι διαφορετικοί δείκτες, είναι η απάντηση. Οσα χρόνια υπάρχουν οι δύο δείκτες, ποτέ δεν συμπίπτει ο δείκτης της ΕΛΣΤΑΤ με τον πρώην ΟΑΕΔ».
Σχετικά με τα δύο περιστατικά εργαζομένων, ο υπουργός είπε ότι πρώτος ο ίδιος ζήτησε από τον διοικητή της Επιθεώρησης Εργασίας να τον ενημερώσει για τους ελέγχους που έκανε η ανεξάρτητη Αρχή. Ανέφερε πως οι έλεγχοι της υπηρεσίας ήδη το 2022 ήταν περισσότεροι σε σχέση με αυτούς του 2019 και πως στόχος του υπουργείου για το 2023 είναι οι έλεγχοι να ξεπεράσουν τους 63.000. Παράλληλα, θα επιλυθούν θεσμικά προβλήματα που έχει η Αρχή και θα γίνουν προσλήψεις, προανήγγειλε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News