Το ενδεχόμενο μείωσης του ειδικού φόρου στα καύσιμα απέκλεισε με δηλώσεις του το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης. Οπως είπε χαρακτηριστικά, στην τηλεοπτική του εμφάνιση στην ΕΡΤ1 και στην εκπομπή «Από τις Εξι», «δυνατότητα για να μειώνουμε όλα τα έσοδα του κράτους δεν έχουμε. Δεν θα στείλουμε την οικονομία στα βράχια», σημειώνοντας παράλληλά πως όταν μια κυβέρνηση παίζει με την οικονομία, ο λαός το πληρώνει ακριβά.
Πρόσθεσε ακόμα τα εξής: «O,τι μέτρο λάβουμε θα είναι νοικοκυρεμένο και εντός προϋπολογισμού. Δεν παίζουμε με την οικονομία, το ζήσαμε στο παρελθόν, δεν θα το ξαναζήσουμε».
Η θέση αυτή του κ. Γεωργιάδη αποδεικνύει πόσο σημαντικός είναι για τα έσοδα του κράτους ο φόρος στα καύσιμα.
Σε ό,τι έχει να κάνει με την πορεία της πανδημίας, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Ακολουθεί μια σταθερά πτωτική πορεία και η ζωή μας επανέρχεται σιγά σιγά σε μια ολοένα και μεγαλύτερη κανονικότητα. Οι νεκροί πλέον είναι στο 100% μόνο ανεμβολίαστοι άνω των 60. Είναι άνθρωποι τους οποίους δυστυχώς δεν καταφέραμε να πείσουμε να μη φέρουν τη ζωή τους σε κίνδυνο. Δεν μπορώ την υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ που μιλά για τους νεκρούς και σε όσα μέτρα πήραμε για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 60 έχει πει “όχι”».
Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στη δολοφονία του 19χρονου Αλκιβιάδη Καμπανού την περασμένη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, κάνοντας λόγο για «ένα σοκαριστικό γεγονός, για το οποίο δεν μπορεί παρά να υπάρξει η απόλυτη αντίδραση της πολιτείας. Γι’ αυτό γίνεται σήμερα η σύσκεψη με τον κ. Πρωθυπουργό. Η οπαδική βία είναι ένα πρόβλημα που “είχαμε κρύψει κάτω από το χαλί” ως κοινωνία και η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να το τελειώσει. Και θα το τελειώσει».
Αναφερθείς, τέλος, στις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί για την ένταξη της Ελληνικής Αγωγής στα αναγνωρισμένα από το υπουργείο Παιδείας προγράμματα προς εκπαίδευση στα σχολεία, ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε:
«Η Ελληνική Αγωγή είναι μια σχολή εκμαθήσεως αρχαίων ελληνικών, ιστορίας, φιλοσοφίας κ.λπ., την οποία έχω ιδρύσει πριν από 28 χρόνια. Λειτουργεί όλα αυτά τα 28 χρόνια. Οταν άλλαξε ο νόμος και αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας να φτιάξει μια διαδικασία μέσω του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, όπου μπορούν διάφορα εκπαιδευτήρια να ζητούν την αναγνώριση του προγράμματός τους, και η Ελληνική Αγωγή, όπως εκατοντάδες άλλα προγράμματα, κάναμε αίτηση για να κρίνει το υπουργείο Παιδείας αν αυτό είναι καλό ή κακό. Εγκρίθηκε τελικά μετά από έξι μήνες».
Ο ίδιος πρόσθεσε σχετικά: «Η έγκριση λέει ότι αν κάποιο σχολείο θελήσει να καλέσει την Ελληνική Αγωγή για τα εν λόγω μαθήματα, είναι νόμιμο να το κάνει. Με τον όρο ότι είναι προαιρετικό, εκτός ωρών διδασκαλίας, χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα και χωρίς να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διαφημιστικούς λόγους. Η μόνη διαφήμιση που έγινε στην ιστορία αυτή ήταν από τον ΣΥΡΙΖΑ που “σήκωσε φασαρία”. Απαγορεύεται να το κάνεις για διαφήμιση. Δεν είναι κάτι που είναι στο ορολόγιο πρόγραμμα. Δεν μπήκαμε στο δημόσιο σχολείο. Υπάρχει προφανώς μια δυσανεξία της Αριστεράς».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News