440
Ο Αδωνις Γεωργιάδης στην ομιλία του στη Βουλή | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Γεωργιάδης και Τσακαλώτος διαφώνησαν (και συμφώνησαν) για το πόσο… καλό ήταν το PSI

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2021, 17:35
Ο Αδωνις Γεωργιάδης στην ομιλία του στη Βουλή
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Γεωργιάδης και Τσακαλώτος διαφώνησαν (και συμφώνησαν) για το πόσο… καλό ήταν το PSI

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2021, 17:35

Η συζήτηση στη Βουλή την Πέμπτη ήταν για το νομοσχέδιο για την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης –παρέχει «όλα εκείνα τα απαιτούμενα για να μπορέσουμε να δώσουμε στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες τη δυνατότητα να επιχειρήσουν γρήγορα» τόνισε ο αν. υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης– αλλά τελικά κατέληξε να είναι μια αντιπαράθεση για το PSI του 2012!

Ολα ξεκίνησαν από μια αναφορά του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Σαρακιώτη σχετικά με τη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και «το περίφημο και… άκρως επιτυχημένο PSI» (μολονότι το «κούρεμα» του χρέους το είχε πετύχει η κυβέρνηση Παπαδήμου, τον Φεβρουάριο του 2012).

Οταν πήρε τον λόγο, ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης ζήτησε από τον εισηγητή της μειοψηφίας «να μην επαναλαμβάνει την “κασέτα” περί PSI» υπενθυμίζοντας ότι στον ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές του 2015 «λέγατε ότι θα κάνατε Εξεταστική Επιτροπή και ότι τον Ευάγγελο Βενιζέλο θα τον πηγαίνατε στη φυλακή», για το PSI. «Μετά τις εκλογές του 2015, όμως, σε όλους τους προϋπολογισμούς, που είχαν την υπογραφή του κ. Τσακαλώτου, υπήρχε ένας αστερίσκος που έγραφε: “το χρέος είναι βιώσιμο χάρη στο PSI που έγινε το 2012, κλπ”» συμπλήρωσε, ο κ. Γεωργιάδης και κατέληξε:

«Όταν, λοιπόν, ως κυβερνήτες απολαύσατε τα οφέλη του PSI και προφανώς ξεχάσατε όσα λέγατε πριν γίνετε κυβέρνηση για το PSI, να το επαναφέρετε εσείς το 2021 στη Βουλή είναι ντεμοντέ. Αρα, μια χαρά ήταν το PSI. Ποιος το είπε ότι ήταν μια χαρά; Ο Τσακαλώτος. Τελεία».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε στον κ. Γεωργιάδη: «Δεν έχετε μελετήσει αρκετά το θέμα», του είπε και εξήγησε:

«Το PSI ήρθε να διορθώσει το αρχικό λάθος του πρώτου μνημονίου. Το λέω χωρίς αντιπαραθετική πρόθεση. Το βασικό λάθος του πρώτου μνημονίου είναι ότι δέχθηκε να γίνει το Μνημόνιο και στο τέλος να γίνει η λύση του χρέους. Αυτό είχε πάρα πολλές συνέπειες για τη δική σας κυβέρνηση και για όλες τις επόμενες κυβερνήσεις».

Διαφώνησε ότι ήταν θετικό και έκανε το χρέος βιώσιμο και προσέθεσε πως «προφανώς εάν το ερώτημα είναι αν το PSI μείωσε το ποσοστό χρέους, προφανώς το μείωσε, αλλά τα δύο ερωτήματα είναι: έγινε τότε πραγματικά βιώσιμο το χρέος; ή κλώτσησαν το ντενεκεδάκι πιο κάτω;…. Στην ουσία το PSI ανακύκλωσε το πρόβλημα εσωτερικά με το πρόβλημα των τραπεζών. Η μόνη κυβέρνηση που έλυσε το θέμα του χρέους ήταν η δικιά μας του ΣΥΡΙΖΑ».

Ανταπαντώντας ο υπουργός Ανάπτυξης είπε πως σήμερα «είναι μια ιστορική μέρα, καθώς είναι η πρώτη δημόσια αναφορά από βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα του πρώην υπουργού Οικονομικών, ότι το PSI είχε θετική επίπτωση στην πορεία των δημοσιονομικών πραγμάτων της χώρας. Γιατί εκείνο το βράδυ ψήφισής του διχάστηκε ο ελληνικός λαός, κάηκε το “Αττικόν”, βγαίναμε οι βουλευτές από τον Εθνικό Κήπο- και όλα γιατί κάποιοι είχαν πουλήσει παραμύθια στον ελληνικό λαό!»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News