914
| Giorgos Arapekos/ SOOC

Γεωργιάδης: Η τροπολογία για τους εργάτες γης δεν αλλάζει τη μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας

Protagon Team Protagon Team 18 Δεκεμβρίου 2023, 19:49
|Giorgos Arapekos/ SOOC

Γεωργιάδης: Η τροπολογία για τους εργάτες γης δεν αλλάζει τη μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας

Protagon Team Protagon Team 18 Δεκεμβρίου 2023, 19:49

Τη θέση ότι η προωθούμενη τροπολογία για τις άδειες παραμονής σε μετανάστες εργάτες γης «δεν αλλάζει τη μεταναστευτική πολιτική» της κυβέρνησης διατύπωσε εκ νέου ο υπουργός Εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης τη Δευτέρα από το βήμα της Βουλής, με αφορμή επικρίσεις που δέχτηκε από την αντιπολίτευση, μεταξύ άλλων και από τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο, στον οποίο έδωσε απάντηση επί προσωπικού.

Μάλιστα, έκανε λόγο για «παρανόηση» σε σχέση με το περιεχόμενο της επίμαχης διάταξης και απέδωσε το μέγεθος των αντιδράσεων που προκλήθηκαν στους «λαϊκιστές», από τους οποίους εξαίρεσε, όμως, τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

«Η τροπολογία έχει υπογραφή δική μου, δεν είναι τροπολογία μόνο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Είναι κοινή τροπολογία των υπουργών Εργασίας και Μεταναστευτικής Πολιτικής» διευκρίνισε αρχικά ο κ. Γεωργιάδης, ξεκαθαρίζοντας πως δεν τίθεται ζήτημα αν την υποστηρίζει ή όχι. Τη συγκεκριμένη ρύθμιση την εισηγείται στην εθνική αντιπροσωπεία ο ίδιος, τόνισε, δεδομένου ότι τη θεωρεί «απολύτως σωστή».

«Πού έχει γίνει η μεγάλη παρανόηση; Κυρίως από λαϊκιστές. Εξαιρώ τον Αντώνη Σαμαρά, για τον οποίο ο σεβασμός μου παραμένει ακέραιος, πιστεύω ότι εδώ δεν έχει εξηγηθεί επαρκώς, ίσως να φταίμε εμείς που δεν την εξηγήσαμε επαρκώς στην αρχή» προσέθεσε και έδωσε τις ακόλουθες εξηγήσεις για τα όσα προβλέπονται από την υπό συζήτηση ρύθμιση.

«Η τροπολογία δεν αφορά σε άσκηση μεταναστευτικής πολιτικής, δεν αφορά σε αλλαγή του πολιτισμικού χαρακτήρα της Ελλάδος, δεν αφορά σε εισαγωγή μεταναστών (…). Η τροπολογία είναι ένας κρίκος σε πολλούς προηγούμενους για την καταπολέμηση της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας (…). Στην ίδια λογική, λοιπόν, έρχεται και η παρούσα τροπολογία, η οποία αναφέρεται σε ανθρώπους που είναι ήδη στην Ελλάδα εδώ και τρία χρόνια τουλάχιστον και θα μπορούν να το αποδείξουν με έγγραφο βεβαίας φορολογίας. Δηλαδή όχι με έγγραφο που μπορεί να πλαστογραφηθεί ή να αγοραστεί, να σας το πω πάρα πολύ απλά, αλλά με ένα έγγραφο που είναι δύσκολο να το έχει εύκολα κάποιος, είτε από δημόσια νοσοκομεία είτε από τράπεζα, αν είχε μπει με διαβατήριο στην Ελλάδα και έχει λήξει η θεώρηση εισόδου του και ούτω καθεξής.

»Αρα, η τροπολογία αυτή δεν αλλάζει τη μεταναστευτική πολιτική της κυβερνήσεως του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά προσπαθεί να ωθήσει ένα κομμάτι της κοινωνίας μας που δουλεύει “μαύρα”, να δουλεύει “άσπρα”. Ολη η κριτική περί μεταναστών, περί ανοίγματος συνόρων, περί λαθρομεταναστών, περί αλλαγής πολιτισμού της Ελλάδος, είναι άσχετη με την παρούσα τροπολογία. Διότι η τροπολογία αυτή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να έρθουν περισσότεροι παράνομοι μετανάστες, περισσότεροι λαθρομετανάστες στην Ελλάδα. Τελεία».

Ο κ. Γεωργιάδης απέρριψε και την ένσταση ότι η τροπολογία «επικροτεί την παρανομία», η οποία, όπως είπε, «φαίνεται λογική». Ωστόσο, «πολλές φορές η Βουλή πρέπει να μπορεί να ψηφίζει πράγματα που πρέπει να γίνουν. Οταν ψηφίζουμε περαίωση στην εφορία ή 120 δόσεις, δεν έχουμε παρανομήσει έναντι αυτών που πληρώνουν στην ώρα τους; Το ψηφίζουμε όμως». Απευθυνόμενος στον κ. Βελόπουλο, συμπλήρωσε: «Το επιχείρημα περί παρανομίας ή νομιμότητας στη Βουλή είναι ανόητο. Γιατί, κ. Βελόπουλε, αυτό που δεν ξέρετε είναι ότι η πηγή της νομιμότητας είναι η ίδια η Βουλή».

Επισήμανε ακόμη ότι «ο νόμος κατά τον οποίον στα επτά χρόνια μπορεί κάποιος παράνομος μετανάστης, λαθρομετανάστης, να πάρει νόμιμη άδεια διαμονής και εργασίας, ισχύει. Ισχύει από το 2014 και πατάει σε προηγούμενο νόμο του 2005. Αρα, ήδη στην ελληνική έννομη τάξη η αρχική παρανομία της παρανόμου εισόδου μπορεί να θεραπευθεί μετά από επτά χρόνια, το έχει κάνει η Βουλή μας κατά το παρελθόν, χωρίς να δημιουργήσει τόσο μεγάλες αντιδράσεις. Τι κάνει η παρούσα τροπολογία μόνον; Κάνει κάτι κατά τη γνώμη μου πολύ αυστηρό ως προς τη μεταναστευτική πολιτική: Συνδέει την ειδική αυτή άδεια εργασίας και διαμονής με την παροχή εργασίας.

»Δηλαδή δεν κάνει καν αυτό που κάνει η επτάχρονη παραμονή. Στην επτάχρονη, βέβαια, παραμονή παίρνεις νομιμοποιητικά έγγραφα για πάντα, είτε εργάζεσαι είτε δεν εργάζεσαι. Στη συγκεκριμένη διάταξη, μετά την αποδεδειγμένη τρίχρονη παραμονή μπορείς να πάρεις έγγραφα, αλλά μόνο σε περίπτωση που εργάζεσαι. Αρα δεν είναι καν αυτό που κάνουμε στα επτά χρόνια, είναι τέσσερα χρόνια νωρίτερα μια νομική δυνατότητα, αλλά πολύ αυστηρότερη των επτά ετών».

Το… ΠΑΣΟΚικό παρελθόν Βελόπουλου

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας απάντησε και στις «ανησυχίες» του επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης «αν είναι “σαμαρικός”, αν είναι δεξιός, αν δεν είναι δεξιός, αν εκφράζει ο Μητσοτάκης τη Δεξιά», αναφερόμενος στο παρελθόν του κ. Βελόπουλου στο ΠΑΣΟΚ.

«Τον έχω ακούσει (σ.σ.: τον Κυριάκο Βελόπουλο) εκατοντάδες φορές να μιλάει για τη Δεξιά που δεν εκφράζει ο Μητσοτάκης. Και τώρα, επειδή εγώ έχω καλή μνήμη και τον Κυριάκο Βελόπουλο τον ξέρω πολλά χρόνια, τι σχέση έχει ή είχε ο Κυριάκος Βελόπουλος με τη Δεξιά, με τον Σαμαρά ή με τη Νέα Δημοκρατία; Ο Κυριάκος Βελόπουλος ήταν ΠΑΣΟΚ. Ως ΠΑΣΟΚ τον γνώρισα και μάλιστα έλεγε ότι ήταν και φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου, πατριωτικό ΠΑΣΟΚ και “ζήτω το ΠΑΣΟΚ” και τέτοια.

»Με τη Νέα Δημοκρατία, το ξεκαθαρίζουμε, ο Βελόπουλος δεν είχε ποτέ καμία σχέση με τη Δεξιά. Ενας “πασόκος” εκείνης της εποχής ήταν. Αρα, παρακαλώ πολύ, εγώ ήμουν πάντα δεξιός και νεοδημοκράτης, να μη μου κάνετε έλεγχο παρελθόντος εσείς, ο “πασόκος”. Τώρα πως φτάσατε μέχρι την Ελληνική Λύση, δικό σας θέμα».

«Ναι, ήμουν πατριωτικό ΠΑΣΟΚ. Ναι, εγώ μπορώ να πω “η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες”. Εσύ μπορείς να το πεις αυτό; Μιλάει για μένα ο Αδωνις που έχει δίπλα του όλο το σημιτικό ΠΑΣΟΚ» αντέδρασε ο κ. Βελόπουλος.

«Εγώ δεν κατηγόρησα κάποιον αν είναι ΠΑΣΟΚ. Δικαίωμά του. Εγώ το σέβομαι το ΠΑΣΟΚ, έχω υπάρξει σε κυβέρνηση Παπαδήμου με το ΠΑΣΟΚ, και σε κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, και ναι, έχω πολλούς φίλους. Εγώ αυτό που επεσήμανα είναι ότι δεν μπορεί εσείς να κόπτεστε για τη ΝΔ και τη Δεξιά, γιατί ουδέποτε ήσασταν ΝΔ και δεξιός» ανταπάντησε ο κ. Γεωργιάδης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...