700
| In Time News / ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Γεωργιάδης: Δεν υπάρχει αλλαγή μεταναστευτικής πολιτικής

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2023, 19:32
|In Time News / ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Γεωργιάδης: Δεν υπάρχει αλλαγή μεταναστευτικής πολιτικής

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2023, 19:32

Τη διαβεβαίωση ότι η τροπολογία για την άδεια διαμονής μεταναστών δεν αλλάζει τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας έδωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εργασίας Aδωνις Γεωργιάδης το βράδυ της Παρασκευής, στον απόηχο της έντονης αντίδρασης του Αντώνη Σαμαρά, λίγη ώρα μετά την κατάθεση της επίμαχης διάταξης από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ο υπουργός Εργασίας, στο νομοσχέδιο του οποίου εντάχθηκε η τροπολογία Καιρίδη, σημείωσε ότι η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά είναι «σεβαστή», όπως και ότι «είναι λογικό να εκφράζει τις ανησυχίες του» ο πρώην πρωθυπουργός, ωστόσο διευκρίνισε ότι σκοπός του δεν είναι να απαντήσει στον ίδιο, παρά να μιλήσει για την προωθούμενη ρύθμιση.

«Ασφαλώς η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού, του κ. Σαμαρά, και με προβληματίζει και είναι σεβαστή. Ο κ. Σαμαράς έχει διαχρονικά πολύ μεγάλη ευαισθησία στα εθνικά θέματα, στα ζητήματα της εθνικής ταυτότητας και είναι πάρα πολύ λογικό να εκφράζει τις ανησυχίες του, να υπερασπίζεται τις θέσεις του και είναι δική μας δουλειά ως κυβέρνηση να νομοθετούμε γι’ αυτό που πιστεύουμε καλό του ελληνικού λαού», είπε συγκεκριμένα ο κ. Γεωργιάδης, για να εξηγήσει έπειτα τι σημαίνει η επίμαχη τροπολογία.

Με αυτή «δίνουμε μια άπαξ ευκαιρία σε όσους έχουν συμπληρώσει τρία χρόνια παράνομης διαμονής, που έχουν βεβαία διαμονή, δηλαδή αίτηση παροχής ασύλου, έγγραφο, έμβασμα και που την έχουν συμπληρώσει μέχρι 30 Νοεμβρίου 2023, θα μπορύν να πάρουν άδεια διαμονής και άδεια εργασίας, που συνδέεται με το ότι έχουν εργασία. Αν πάψουν να έχουν εργασία, ανακαλείται η άδεια διαμονής και άδεια εργασίας», είπε.

«Στην ουσία της διάταξης και αν η διάταξη αυτή, την οποία εισηγηθήκαμε σήμερα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και θα φέρουμε προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής τη Δευτέρα, είναι μία διάταξη που πράγματι μπορεί να λειτουργήσει ως πόλος έλξης για την προσέλκυση περισσότερων λαθρομεταναστών ή όχι (…) Δεν σας μπλέκω με όλα τα άρθρα, τα 5 άρθρα της διατάξεως γιατί δεν έχει σημασία. Πάω σε αυτά που είναι το ζουμί. Εχει ένα μικρό και ένα μεγαλύτερο, προφανώς το μεγαλύτερο έχει προκαλέσει και τις περισσότερες αντιδράσεις. Το μικρό είναι ότι μετατρέπει τη δυνατότητα των κατεχόντων άδεια διαμενόντων ως αιτούντων άσυλο. Σήμερα στους 6 μήνες οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να πάρουν άδεια εργασίας και να δουλέψουν. Αυτό γίνεται στους 2 μήνες. Αυτή είναι η διαφορά», συμπλήρωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του απευθυνόμενος στην Ολομέλεια.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, «η τροπολογία αφορά συγκεκριμένο κόσμο. Εάν κάποιος παράνομος μετανάστης μένει στη χώρα και εργάζεται, μπορεί να έχει την άδεια διαμονής. Αλλά δεν είσαι παράνομος και γκρίζος. Είσαι γνωστός στις αρχές και μπορούν να εφαρμόσουν πάνω σου τον νόμο περί απελάσεων», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Πολιτεία θα μάθει και πού βρίσκονται οι άνθρωποι αυτοί.

Ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι με την υπερψήφιση της τροπολογίας λύνεται το πρόβλημα της παράνομης διαμονής και εργασίας, με τη φοροαποφυγή και εισφοροδιαφυγή, ενώ δεν στερούνται εργατικά χέρια από την οικονομία, εστιάζοντας, παράλληλα, στην ανάγκη να υπάρξουν εργάτες γης.

Μάλιστα υπενθύμισε ότι σε παλαιότερη τροπολογία για εργάτες γης που απευθυνόταν σε μακροχρόνια ανέργους οι οποίοι δεν έχαναν ταυτόχρονα τα δικαιώματα της ανεργίας, οι αιτήσεις ήταν μηδέν. Σε άλλη πρωτοβουλία, μόλις 55 άτομα έκαναν αίτηση και πήγαν δύο άτομα, με επιδότηση διαμονής και μεταφοράς.

«Η χώρα δεν έχει χρόνο για χάσιμο. Δεν ισχυρίζομαι ότι η διάταξη θα λύσει το πρόβλημα. Μια ασπιρίνη είναι. Το πρόβλημα θα λυθεί μόνο με μόνιμες μετακλήσεις εργαζομένων από το εξωτερικό με χώρες που θα συνάψουμε διακρατικές συμφωνίες», επισήμανε, λέγοντας ότι κάνει επαφές γι’ αυτές, προκειμένου να φέρουν εργάτες.

Παράλληλα, η τροπολογία δίνει άδεια εργασίας σε 25.000 Ουκρανούς που βρίσκονται στη χώρα και δεν μπορούν να δουλέψουν.

Σε κάθε περίπτωση, «οι ανησυχίες ότι η διάταξη αλλάζει τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας δεν είναι αληθινές», τόνισε, προσθέτοντας ότι είναι άδικο ο Κυριάκος Μητσοτάκης να εμφανίζεται ως οπαδός της πολιτικής των ανοιχτών συνόρων. «Είναι δυνατόν ο Πρωθυπουργός που κατηγορείται ως ιθύνων νους των pushbacks από τα αριστερά κόμματα της Ευρώπης να είναι οπαδός των ανοιχτών συνόρων;», αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

«Η τροπολογία προσπαθεί να βάλει τέλος στο χάος σε μία ομάδα εργαζομένων που ζουν σε γκρίζο καθεστώς. Θα γίνεται έλεγχος του ποινικού μητρώου, ενώ δεν θα αφορά άλλους. Η διάταξη παραμένει μία από τις πιο αυστηρές ως προς τη μεταναστευτική πολιτική», κατέληξε, καλώντας τους βουλευτές να την υπερψηφίσουν.

«Δεν αντιδικώ με τον Αντώνη Σαμαρά. Δεν υπάρχει αλλαγή μεταναστευτικής πολιτικής», επανέλαβε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...