731
Η Ολγα Γεροβασίλη, κάνει δηλώσεις έξω από το ξενοδοχείο President | Dimitris Peristeris / SOOC

Γεροβασίλη: Είναι τρικ να μετατρέπεις τα διαδικαστικά θέματα σε πολιτικά

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2023, 19:36
Η Ολγα Γεροβασίλη, κάνει δηλώσεις έξω από το ξενοδοχείο President
|Dimitris Peristeris / SOOC

Γεροβασίλη: Είναι τρικ να μετατρέπεις τα διαδικαστικά θέματα σε πολιτικά

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2023, 19:36

Συζήτηση με ηρεμία, ειλικρίνεια και «χωρίς κόλπα» πρότεινε στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ η Ολγα Γεροβασίλη σε δήλωσή της μετά την ταραχώδη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, από την οποία αποχώρησαν μαζικά και επιδεικτικά μέλη που πρόσκεινται στην «Ομπρέλα» του Ευκλείδη Τσακαλώτου, στην τάση «6+6» της Εφης Αχτσιόγλου και στην ομάδα του Διονύση Τεμπονέρα.

«Είναι τρικ να μετατρέπεις τα διαδικαστικά θέματα σε πολιτικά», είπε χαρακτηριστικά η αντιπρόεδρος της Βουλής, η οποία θεωρείται πρόσωπο που κινείται περί τον αρχηγό Στέφανο Κασσελάκη και συνομιλεί με τον (απόντα) Αλέξη Τσίπρα.

Συγκεκριμένα η κυρία Γεροβασίλη ανέφερε: «Μπήκε θέμα με βάση τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου περί δημοψηφίσματος για τις διαγραφές να μπει σε ψηφοφορία. Η δική μου θέση είναι ότι αυτό δεν είναι ένα διαδικαστικό ζήτημα, είναι πολιτικό και αυτό το νόημα έχει η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής μέχρι αύριο. Τα διαδικαστικά μπορεί εύκολα κάνεις να τα μετατρέπει σε πολιτικά αλλά αυτό είναι συχνά ένα τρικ.

»Κάλεσα τους συντρόφους και τις συντρόφισσές μου να μιλήσουμε ειλικρινά να πούμε ό,τι έχουμε να πούμε. Η δική μου θέση σε σχέση με τη χθεσινή δήλωση του προέδρου είναι γνωστή, τη διαφωνία μου την έχω διατυπώσει, το θεωρώ θεσμικά λάθος και ζητάμε να αποσυρθεί κάθε τέτοια σκέψη. Ωστόσο μπορούμε να συζητάμε ήρεμα και απλά χωρίς κόλπα και ειλικρινά μεταξύ μας».

Σε ερώτηση για την αποχώρηση των στελεχών είπε: «Από ότι κατάλαβα αποχώρησαν από την διαδικασία για διαδικαστικούς λόγους. Πολιτικούς λόγους δεν έχω ακούσει».

Οι διαδικαστικοί λόγοι που οδήγησαν την «Ομπρέλα», καθώς και την ομάδα της Εφης Αχτσιόγλου και του Διονύση Τεμπονέρα να αποχωρήσουν περίπου μία ώρα μετά τη λήξη της επεισοδιακής ομιλίας του Στέφανου Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, αφορούν στο γεγονός ότι δεν έγινε δεκτή από το προεδρείο η πρότασή τους να τεθεί σε ψηφοφορία άμεσα το θέμα του δημοψηφίσματος για τις διαγραφές των στελεχών στο οποίο επέμεινε ο πρόεδρος του κόμματος.

«Σήμερα, μετά την ομιλία του προέδρου και των δύο γραμματέων, η Εφη Αχτσιόγλου, ο Διονύσης Τεμπονέρας και εγώ κάναμε μια διαδικαστική πρόταση να συζητηθεί πρώτα, προ ημερησίας διάταξης, το θέμα που έβαλε ο πρόεδρος εχθές για το δημοψήφισμα», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος λίγες ημέρες πριν έκανε «πρόβα εξόδου» από το κόμμα με την ομιλία του στην εκδήλωση στο Τριανόν.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αποχωρώντας από την Κεντρική Επιτροπή (Dimitris Peristeris / SOOC)

«Δεν είναι εύκολο να γίνει συζήτηση κάτω από τη σκιά ότι μπορεί να γίνει δημοψήφισμα, δηλαδή να αναιρεθεί η ίδια η Κεντρική Επιτροπή, ό,τι απόφαση και να πάρει, να πάει ο πρόεδρος στη βάση -η “βάση” σε πολλά εισαγωγικά», συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε ακόμα πως «προσπαθήσαμε να τους πείσουμε ότι αυτό είναι πολύ μεγάλο ζήτημα, ότι πρέπει να συζητηθεί γιατί δεν μπορεί να γίνει συζήτηση κάτω από αυτούς τους όρους», όμως «το προεδρείο με πλειοψηφία 4-3 δεν δέχθηκε καν να μπει η πρότασή μας σε ψηφοφορία».

«Δηλαδή», συνέχισε, «το προεδρείο αποφάσισε ότι όλα αυτά θα γίνουν στο τέλος, άρα θα συνεχίσει να υπάρχει η σκιά πάνω από τους συντρόφους, πάνω από την Κεντρική Επιτροπή ότι μπορεί να αναιρεθεί όποια απόφαση πάρει η ΚΕ γιατί μπορεί να βραχυκυκλώσει πηγαίνοντας στα μέλη του κόμματος και άρα αποφασίσαμε να αποχωρήσουμε».

«Η δικιά μου ομάδα έχει αποχωρήσει και απ’ ό,τι μάθαμε η ομάδα της Εφης Αχτσιόγλου και του Διονύση Τεμπονέρα», είπε.

Στο ερώτημα εάν αυτό σημαίνει και αποχώρηση από το κόμμα, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε: «Οτιδήποτε άλλο θα ενημερωθείτε εν καιρώ».

Τεμπονέρας: «Ολα ανοικτά» για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Διονύσης Τεμπονέρας στη διάρκεια της Κεντρικής Επιτροπής (Dimitris Peristeris / SOOC)

Στη συνέχεια, ο Διονύσης Τεμπονέρας βγαίνοντας και αυτός από την Κεντρική Επιτροπή ανέφερε ότι «η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη, για διεξαγωγή δημοψηφίσματος και παραπομπή σε δημοψήφισμα της διαγραφής των τεσσάρων συντρόφων είναι μια πρόταση αντικαταστατική, είναι μια πρόταση βαθιά διχαστική, είναι μια πρόταση αντιδημοκρατική».

Συμπλήρωσε ότι «υπό την έννοια αυτή ζητήσαμε την άμεση ανάκληση της συγκεκριμένης πρότασης ή να τεθεί το θέμα στην κρίση του ανώτατου οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ, της Κεντρικής Επιτροπής».

«Στο σημείο που αυτό δεν έγινε δεκτό δεν μπορούμε με την παρουσία μας να νομιμοποιήσουμε τη διαδικασία», προσέθεσε.

Ερωτηθείς εάν αυτό σημαίνει και έξοδο από το κόμμα, ο κ. Τεμπονέρας απάντησε πως «αυτό σημαίνει ότι θα συνεδριάσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα και θα λάβουμε τις αποφάσεις μας». «Δηλαδή είναι όλα ανοικτά;», ρωτήθηκε εκ νέου, απαντώντας: «Ολα ανοικτά».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...