556
O Χούμπερτ Σάιπελ συζητά με τον Βλαντίμιρ Πούτιν σε διεθνές δημοσιογραφικό φόρουμ τον Ιούνιο του 2016 στη Μόσχα | Mikhail Svetlov/Getty Images

Γερμανός δημοσιογράφος πληρώθηκε από τους Ρώσους

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2023, 13:05
O Χούμπερτ Σάιπελ συζητά με τον Βλαντίμιρ Πούτιν σε διεθνές δημοσιογραφικό φόρουμ τον Ιούνιο του 2016 στη Μόσχα
|Mikhail Svetlov/Getty Images

Γερμανός δημοσιογράφος πληρώθηκε από τους Ρώσους

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2023, 13:05

Αποκαλύψεις έκανε το κονσόρτσιουμ 69 Δυτικών εκδοτικών επιχειρήσεων με την ονομασία «Cyprus-Confidential», το οποίο ερεύνησε «3,6 εκατομμύρια διαρρεύσαντα έγγραφα». Μεταξύ αυτών υπάρχει μια ιστορία για έναν γερμανό δημοσιογράφο «που πληρώθηκε από το Κρεμλίνο», όπως έγραψε η Repubblica, και μια άλλη για «το μαύρο χρήμα του Πούτιν» (κλασικό θέμα των ευρωπαϊκών και αμερικανικών media, στο οποίο επανέρχονται από καιρού εις καιρόν).

Ο γερμανός δημοσιογράφος  

Για τον Γερμανό Χούμπερτ Σάιπελ, το ιταλικό μέσο έγραψε με διάθεση χλεύης ότι το βιβλίο του με τίτλο «Η δύναμη του Πούτιν» και υπότιτλο «Γιατί η Ευρώπη χρειάζεται τη Ρωσία», δεν πέτυχε τον σκοπό του όταν κυκλοφόρησε, το 2021, διότι «είχε προκαλέσει κύματα γέλιου και επίκρισης στις μεγάλες γερμανικές εφημερίδες». Πάντως, τα τηλεοπτικά σόου καλούσαν τον Σάιπελ για δηλώσεις, επειδή τον θεωρούσαν «άνθρωπο του Πούτιν, ικανό να κατανοήσει τη σκοτεινή λογική του, τις μύχιες σκέψεις του».

Ειρωνεύτηκε το φύλλο της Ρώμης: «Ποιος ξέρει πόσοι σαν και αυτόν τρέμουν τώρα», δηλαδή μετά τις αποκαλύψεις του εκδοτικού κονσόρτσιουμ. Ο Σάιπελ, κατά το ιταλικό ρεπορτάζ, «όπως πολλοί λάτρεις του Πούτιν», επαναλάμβανε διαρκώς τις αιτιάσεις περί «σατανικού σχεδίου του ΝΑΤΟ, το οποίο περικύκλωσε τη Ρωσία», ενώ χαρακτήριζε «υστερική» την αντιμετώπιση της Ρωσίας από πλευράς Δύσης. «Την παραμονή της εισβολής στην Ουκρανία διέψευδε τους φόβους των Δυτικών…»

Το κονσόρτσιουμ είπε ότι ο 73χρονος δημοσιογράφος πήρε από το Κρεμλίνο «τουλάχιστον 600.000 ευρώ μέσω του ολιγάρχη Αλεξέι Μορντάσοφ, ο οποίος περιλαμβάνεται στην αμερικανική λίστα κυρώσεων». Δύο γερμανικά media, εξήγησαν οι Ιταλοί, τα ZDF και Spiegel, μετέδωσαν ότι ο Σάιπελ είχε συνάψει «μυστικό συμβόλαιο, τον Μάρτιο του 2018, για τη συγγραφή του βιβλίου του». Και συνέχισαν: «Το ποσόν αυτής της γενναιόδωρης ‘‘χορηγίας’’, όπως ορίζεται η εμπιστευτική συμφωνία με τον Μορντάσοφ, την οποία ο Σάιπελ δεν αρνείται ότι υπέγραψε, κατέληξαν σε λογαριασμό offshore σε νησί της Καραϊβικής».

Στον εκδοτικό οίκο του, στη Γερμανία, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Σάιπελ «δεν είπε λέξη για τη μυστική χρηματοδότηση του Κρεμλίνου, όμως στα έγγραφα που αποκάλυψε η κοινοπραξία υπάρχει αναφορά σε κάποια παρόμοια σύμβαση του 2013, βάσει της οποίας ο Σάιπελ θα έγραφε την πρώτη βιογραφία του Πούτιν». Η Repubblica σχολίασε: «Ηταν μια μακρά και επικίνδυνη σχέση».

Η περίπτωση Αμπράμοβιτς

Χάρις στα έγγραφα που αποκάλυψε το «Cyprus-Confidential», το BBC ανακάλυψε ότι «υπάρχει οικονομικός σύνδεσμος μεταξύ του Πούτιν και του ρώσου ολιγάρχη Ρομάν Αμπράμοβιτς, κάτι που ο τελευταίος πάντα απέρριπτε κατηγορηματικώς». Το BBC κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «υπάρχουν ενδείξεις για μυστικές συμφωνίες αξίας τουλάχιστον 40 εκατ. δολαρίων».

Η δουλειά έγινε «μέσω δύο συνεργατών του ‘‘τσάρου’’ που έχουν κατηγορηθεί κατά το παρελθόν ως frontmen και ‘‘πορτοφόλια του Πούτιν’’. Ο Πούτιν δηλώνει μισθό 100.000 ευρώ ετησίως, όμως σύμφωνα με αρκετές ανεξάρτητες μελέτες έχει περιουσία 130-200 ​​δισ. ευρώ, κρυμμένη σε δίκτυο εταιρειών και φίλων».

Κατά τα δημοσιεύματα περί Πούτιν, «ένας από αυτούς τους φίλους του είναι ο Σεργκέι Ρολντούγκιν, γνωστός και ως “ο βιολιστής’’, καλλιτεχνικός παράγοντας της Αγίας Πετρούπολης όπου μεγάλωσε και ο Πούτιν». Υπάρχει και δεύτερος φίλος: «Είναι ο Αλεξάντρ Πλέχοφ, βιοχημικός που έγινε επιχειρηματίας, επίσης από την Αγία Πετρούπολη. Και οι δυο τους έχουν υποστεί τις κυρώσεις των Δυτικών».

Σύμφωνα με το BBC, «ο Αμπράμοβιτς μετέφερε περίπου 40 εκατ. δολάρια στον Πούτιν μέσω της ρωσικής εταιρείας Video International και υπεράκτιων εταιρειών με έδρα στην Κύπρο και στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. Στη συνέχεια, τα χρήματα έφθασαν, μέσω άλλων δρόμων, στους Ρολντούγκιν και Πλέχοφ».

Το ιταλικό ρεπορτάζ έκλεισε με την επισήμανση ότι η ανάλυση του BBC για τη διαδρομή του χρήματος «πιθανότητα οδηγεί στον Πούτιν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...