269
Ο αξιωματούχος φέρεται να πήγε με δική του πρωτοβουλία στη ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο | Shutterstock/GTK

Γερμανός αξιωματούχος κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2023, 23:02
Ο αξιωματούχος φέρεται να πήγε με δική του πρωτοβουλία στη ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο
|Shutterstock/GTK

Γερμανός αξιωματούχος κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2023, 23:02

Οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες ανακάλυψαν, και η γερμανική αστυνομία συνέλαβε έναν αξιωματούχο της χώρας, με την κατηγορία της κατασκοπείας για λογαριασμό της Ρωσίας. Ο άνδρας έχει ονομαστεί μόνο ως «Thomas H», σύμφωνα με τους γερμανικούς κανόνες απορρήτου. Εργαζόταν σε γραφείο που ασχολείται με στρατιωτικό εξοπλισμό και τεχνολογία στον τομέα των πληροφοριών.

Φέρεται ότι πήγε με δική του πρωτοβουλία στη ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο, καθώς και στο προξενείο της στη Βόννη, όπου πρόσφερε τις υπηρεσίες του. Προσήχθη ενώπιον δικαστή την Τετάρτη και τέθηκε υπό κράτηση, εν αναμονή της δίκης του.

«Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας συνέλαβε έναν γερμανό αξιωματούχο ως ύποπτο ότι εργαζόταν για ξένη μυστική υπηρεσία», έγραψε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάρκο Μπούσχμαν, στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, γνωστή μέχρι σήμερα ως Twitter. «Η επαγρύπνηση είναι η ημερήσια διάταξη», συμπλήρωσε.

Ο άνδρας φέρεται να παρέδωσε πληροφορίες που έλαβε κατά τη διάρκεια της εργασίας του, με σκοπό να διαβιβαστούν σε ρωσική υπηρεσία πληροφοριών, ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή εισαγγελία. Συνελήφθη στην πόλη Κόμπλεντς της δυτικής Γερμανίας, και το σπίτι και ο χώρος εργασίας του ερευνήθηκαν, πρόσθεσε.

Η σύλληψη έγινε μετά από προειδοποίηση της υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας, BfV, τον περασμένο Ιούνιο, για τον κίνδυνο μιας «επιθετικής ρωσικής επιχείρησης κατασκοπείας» καθώς η Μόσχα πραγματοποιεί την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία, αναφέρει ρεπορτάζ του BBC.

Αυτή δεν είναι η πρώτη περίπτωση τέτοιας σύλληψης μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους. Τον Ιανουάριο, ένας γερμανός πολίτης συνελήφθη ως ύποπτος για προδοσία, για φερόμενη συμμετοχή του σε σχέδιο διαβίβασης πληροφοριών στη Ρωσία.

Ο άνδρας, γνωστός μόνο ως «Arthur E», πιστεύεται ότι συνδέεται με έναν υπάλληλο της γερμανικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών (BND), που συνελήφθη τον περασμένο Δεκέμβριο για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...