Η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να απαιτήσει της πολεμικές αποζημιώσεις με μεγαλύτερη έμφαση, αναφέρει ο γερμανικός Τύπος με αφορμή το ψήφισμα που πέρασε με πλειοψηφία από τη Βουλή.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του περιοδικού Spiegel, η Αθήνα ενεργοποιεί και μια παλιά της απειλή, την κατάσχεση γερμανικών περιουσιακών στοιχείων.
Το γερμανικό περιοδικό με άρθρο στην ιστοσελίδα του γράφει επικαλούμενο ενημερωμένη πηγή ότι έλληνες βουλευτές και κυβερνητικοί αξιωματούχοι συζητούν και την απαλλοτρίωση των γερμανικών περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα. Για την κατάσχεσή τους απαιτείται πάντως η έγκριση του ελληνικού υπουργείου Δικαιοσύνης.
Η Ελλάδα έχει συνείδηση των συνεπειών που θα συνεπαγόταν μια τόσο δραστική ενέργεια καθώς θα επρόκειτο για μια σοβαρή επιβάρυνση των ελληνογερμανικών σχέσεων. Επομένως θα ήταν ένα δραστικό μέτρο και οι συνέπειες για τον τουρισμό και το εμπόριο θα μπορούσαν να είναι σοβαρές.
Πριν από αυτό όμως, σχεδιάζεται να παρουσιαστούν τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης στο νέο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενώ θα ξεκινήσει και εκστρατεία ενημέρωσης στη Γερμανία.
Για το ίδιο ζήτημα, η Tagesspiegel σε άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα ζητά επανορθώσεις από τη Γερμανία» σημειώνει πως για το Βερολίνο το θέμα θεωρείται λήξαν. Η Αθήνα το βλέπει ωστόσο διαφορετικά και «θα μπορούσε να αξιώσει μέχρι και 290 δισεκατομμύρια ευρώ».
H Handelsblatt σε ρεπορτάζ με τίτλο «Ο Τσίπρας εντείνει την πίεση στην Μέρκελ στη διαμάχη για τις πολεμικές αποζημιώσεις» σημειώνει πως «101 χρόνια μετά το τέλος του Α´ Παγκοσμίου Πολέμου και 74 χρόνια μετά τη συνθηκολόγηση της Γερμανίας του Χίτλερ, η Ελλάδα καταθέτει τώρα επίσημα αίτημα για επανορθώσεις στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας».
Και η εφημερίδα συμπληρώνει: «Δεν είναι μόνο ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν τις αποζημιώσεις αλλά και το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η Νέα Δημοκρατία στηρίζει τις απαιτήσεις και υπερψήφισε, καθώς και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το Βερολίνο όμως θεωρεί το αίτημα αβάσιμο. H στάση της γερμανικής κυβέρνησης δεν αλλάζει. Το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων έχει επιλυθεί οριστικά τόσο νομικά όσο και πολιτικά».
Το Focus στη διαδικτυακή του σελίδα αναφέρεται στη θηριωδίες των Ναζί, στις εξοντώσεις, στα μαρτυρικά χωριά και σημειώνει πως δεν συμφωνούν όλοι οι γερμανοί πολιτικοί με τη θέση της κυβέρνησης πως το θέμα θεωρείται λήξαν.
Για παράδειγμα, ο αντιπρόεδρος του SPD Ραλφ Στέγκνερ δηλώνει στο Focus ότι «ο σεβασμός απέναντι στην Ελλάδα απαιτεί να διαφοροποιηθεί κανείς απέναντι σε αυτή την απαίτηση και να αντιπαρατεθεί με ευαισθησία». Ο Γκρέγκορ Γκύζι από την Αριστερά (Die Linke) δηλώνει για το κατοχικό δάνειο ότι «ακόμα και οι Ναζί είχαν ξεκινήσει να το ξεπληρώνουν» και επισημαίνει πως ούτε η πρώην Ανατολική ούτε η πρώην Δυτική Γερμανία ήταν πρόθυμες να συνεχίσουν να πληρώνουν.
Τέλος, η Süddeutsche Zeitung επισημαίνει πως «νομικοί και ιστορικοί και των δυο χωρών δεν συμφωνούν σχετικά με το κατά πόσο είναι βάσιμο το αίτημα των Ελλήνων. Η κυβέρνηση στο Βερολίνο βασίζεται στη Συμφωνία 2+4 του 1990 που αφορά την επανένωση των δυο Γερμανιών και αναφέρει πως ‘δεν προβλέπονται περαιτέρω αποζημιώσεις’. Η διαμάχη θα μπορούσε να καταλήξει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Και η Πολωνία έχει διατυπώσει απαιτήσεις για γερμανικές επανορθώσεις και το ποσό εκεί ανέρχεται στα 800 δισεκατομμύρια ευρώ».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News