286
Συγκέντρωση υποστηρικτών της AfD στη Θουριγγία | REUTERS/Karina Hessland

Γερμανικά ΜΜΕ: Στο φως ρωσική εκστρατεία υπέρ της ακροδεξιάς AfD

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2024, 22:44
Συγκέντρωση υποστηρικτών της AfD στη Θουριγγία
|REUTERS/Karina Hessland

Γερμανικά ΜΜΕ: Στο φως ρωσική εκστρατεία υπέρ της ακροδεξιάς AfD

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2024, 22:44

Μια εταιρεία που συνδέεται με τη ρωσική κυβέρνηση διεξάγει εκστρατεία παραπληροφόρησης με στόχο, όπως καταγγέλεται, να φοβίσει τους γερμανούς ψηφοφόρους και να δώσει ώθηση στο ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) βρέθηκε στο επίκεντρο των ρεπορτάζ πολλών ΜΜΕ της χώρας τη Δευτέρα.

Ο λόγος για την «εταιρεία Social Design Agency (SDA), που εδρεύει στη Μόσχα, και η οποία διασπείρει εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια ψευδείς πληροφορίες, 24 ώρες το 24ωρο, σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, σε στενή συνεργασία με το Κρεμλίνο» σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και τα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα WDR και NDR.

Με τη βοήθεια άλλων διεθνών εταίρων τους, τα τρία Μέσα Ενημέρωσης ανέλυσαν εσωτερικές παρουσιάσεις, πίνακες, καταλόγους, γραφήματα και έγγραφα που τους παρείχε ανώνυμη πηγή.

Προέκυψε, όπως ανέφεραν, ότι στο στόχαστρο της εταιρείας –η οποία διαδίδει φιλορωσικά σχόλια, μιμίδια και καρικατούρες στο Facebook, το Χ, το Telegram και το Instagram– βρίσκεται ο κεντροαριστερός κυβερνητικός συνασπισμός του καγκελαρίου Ολαφ Σολτς.

Σύμφωνα με ένα από τα έγγραφα που διέρρευσαν, το οποίο χρονολογείται από τα τέλη του 2022, ένας από τους στόχους ήταν να αυξηθεί το ποσοστό της AfD στο 20% σε δημοσκόπηση αξιόπιστου ινστιτούτου, τα αποτελέσματα του οποίου δημοσιεύονται σε όλη την Ευρώπη.

Αλλος στόχος αυτής της εκστρατείας παραπληροφόρησης ήταν να διαδοθεί η ιδέα ότι η υποστήριξη της Γερμανίας στην Ουκρανία δημιουργεί «τη χειρότερη οικονομική και κοινωνική κρίση στην πρόσφατη Ιστορία» της χώρας, γράφει η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Η Ρωσία δρα «με πραγματισμό και με ευέλικτη θεματολογία ώστε να εκμεταλλευτεί όσο το δυνατόν καλύτερα τις δυνατότητες διχασμού (…) της γερμανικής κοινωνίας» δήλωσε ο πρόεδρος της υπηρεσίας εσωτερικών πληροφοριών (BfV), Τόμας Χάλντενβανγκ, στην εφημερίδα.

Σύμφωνα με τον Χάλντενβανγκ, οι υπηρεσίες του εργάζονται σκληρά για να ταυτοποιήσουν εκείνους που «θέλουν να καταστρέψουν τη γερμανική δημοκρατία και να τους εμποδίσουν να την αποσταθεροποιήσουν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...