367
Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ | Tobias Schwarz/Pool via REUTERS

Γερμανία: Ο Μάρκους Ζέντερ υποψήφιος για το χρίσμα του CDU/CSU

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2021, 17:26
Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ
|Tobias Schwarz/Pool via REUTERS

Γερμανία: Ο Μάρκους Ζέντερ υποψήφιος για το χρίσμα του CDU/CSU

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2021, 17:26

Την πρόθεσή του να διεκδικήσει το χρίσμα της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) για την καγκελαρία, ενόψει των ομοσπονδιακών βουλευτικών εκλογών της 26ης Σεπτεμβρίου, εξέφρασε την Κυριακή ο Μάρκους Ζέντερ, πρωθυπουργός της Βαυαρίας και αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), του «μικρού» αδελφού κόμματος του Χριστιανοδημοκρατικού (CDU).

«Εάν τo CDU θα ήταν πρόθυμο και θα ήθελε να με στηρίξει, τότε είμαι έτοιμος», δήλωσε ο Ζέντερ κατά την διάρκεια διάσκεψης των επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων CDU και CSU. Με αυτόν τον τρόπο επιβεβαίωσε αυτό που εικαζόταν εδώ και μήνες, το ενδιαφέρον του να είναι εκείνος που θα οδηγήσει την Χριστιανική Ένωση στις πρώτες εκλογές μετά την Ανγκελα Μέρκελ, διεκδικώντας την καγκελαρία.

Ο Ζέντερ δήλωσε ακόμη ότι η υποψηφιότητα δεν ήταν στα σχέδιά του, αλλά δέχθηκε «πολλά αιτήματα και μεγάλη ενθάρρυνση» από στελέχη αλλά και πολίτες. Εάν τελικά δεν επιλεγεί για το χρίσμα, διαβεβαίωσε, θα δεχθεί την απόφαση «χωρίς πικρία» και θα συνεχίσει την «καλή συνεργασία» με το CDU.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι έχει ήδη μιλήσει σχετικά με τον αρχηγό του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Αρμιν Λάσετ, ο οποίος εξέφρασε επίσης την επιθυμία του να λάβει το χρίσμα της Ενωσης. Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης δήλωσε μάλιστα ότι «το ερώτημα του χρίσματος θα απαντηθεί σωστά, με διαβουλεύσεις και με την μεταξύ μας συνεννόηση».

Παραδοσιακά είναι ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος εκείνος που ηγείται της Χριστιανικής Ενωσης στις εκλογές ως υποψήφιος καγκελάριος. Μέχρι τώρα υπήρξαν δύο εξαιρέσεις, ο Φραντς Γιόζεφ Στράους το 1980 και ο Έντμουντ Στόιμπερ το 2002. Ο Ζέντερ ανέφερε μεν ότι θα πρέπει να επιλεγεί ο υποψήφιος, ο οποίος θα έφερνε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την Χριστιανική Ενωση, τόνισε ωστόσο ταυτόχρονα ότι «το γεγονός ότι το CDU είναι το μεγαλύτερο κόμμα από τα δύο δεν μπορεί πλέον να αρκεί ως επιχείρημα».

Στις δημοσκοπήσεις ο Ζέντερ, πριν ακόμη εκφράσει επισήμως τις προθέσεις του, προηγείτο σημαντικά του Λάσετ στο ερώτημα «ποιος θα ήταν ο καταλληλότερος υποψήφιος καγκελάριος για την Χριστιανική Ένωση;». Η απόφαση των δύο κομμάτων αναμένεται να έχει ληφθεί το αργότερο έως την εορτή του Αγίου Πνεύματος (στις 24 Μαΐου στη Γερμανία), αλλά η πίεση για ταχύτερες διαδικασίες αυξάνεται συνεχώς – εντείνεται μάλιστα τόσο από τα αρνητικά δημοσκοπικά στοιχεία όσο και από την ανακοίνωση των Πρασίνων ότι θα αποφασίσουν για το δικό τους χρίσμα στις 19 Απριλίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News