Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε τη Δευτέρα ο γερμανικός τουριστικός όμιλος FTI, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων που είχε η διοίκησή του με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Η χρεοκοπία του τρίτου μεγαλύτερου ταξιδιωτικού παρόχου της Ευρώπης επηρεάζει 11.000 εργαζόμενους, αλλά και δεκάδες χιλιάδες ταξιδιώτες, οι οποίοι είτε βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διακοπές είτε είχαν ήδη κλείσει πακέτα για το προσεχές διάστημα.
Οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν το πρωί της Δευτέρας για την εξέλιξη μέσω τηλεδιάσκεψης, αλλά τα συστήματα κρατήσεων βρίσκονταν ήδη εκτός λειτουργίας, λόγω «τεχνικού προβλήματος». Απενεργοποιημένη ήταν από το πρωί και η ιστοσελίδα της αλυσίδας ξενοδοχείων Labranda, η οποία ανήκει στην FTI.
Σύμφωνα με πληροφορίες της BILD, η διοίκηση της FTI βρισκόταν καθ’ όλο το Σαββατοκύριακο σε διαπραγματεύσεις με τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών, με στόχο την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού ύψους διψήφιου αριθμού εκατομμυρίων, προκειμένου να περάσει το καλοκαίρι. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απέρριψε τελικά το βράδυ της Κυριακής το αίτημα της εταιρίας.
H FTI, με έδρα το Μόναχο, αντιμετώπιζε προβλήματα ήδη πριν από την πανδημία του κορονοϊού και είχε καταφέρει να επιβιώσει με μόνο 595 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης ( WSF) της κυβέρνησης και επιπλέον 280 εκατομμύρια ευρώ που έλαβε από την UniCredit, ενώπιον της οποίας εγγυήθηκαν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το κρατίδιο της Βαυαρίας.
Τον Απρίλιο η διάσωση της εταιρίας φαινόταν ακόμη εφικτή, καθώς η αμερικανική εταιρία επενδύσεων Centares είχε ανακοινώσει ότι θα την αγόραζε, αναλαμβάνοντας το χρέος της, ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ και διαθέτοντας επιπλέον 125 εκατομμύρια ευρώ σε νέα κεφάλαια. Η διαδικασία καθυστέρησε, επειδή η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τα Καρτέλ επρόκειτο να εγκρίνει την αγορά το νωρίτερο τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο και έτσι η FTI χρειαζόταν κεφάλαια προκειμένου να περάσει το καλοκαίρι.
Από την εταιρία ανακοινώθηκε ότι καταβάλλονται προσπάθειες ώστε όσοι βρίσκονται ήδη σε διακοπές να μπορέσουν να τις ολοκληρώσουν κανονικά και να επιστρέψουν χωρίς πρόβλημα, ενώ το Ταμείο Ταξιδιωτικής Ασφάλισης θα αναλάβει να επιστρέψει προκαταβολές για πακέτα που τελικά θα ακυρωθούν. Το Ταμείο ιδρύθηκε το 2019, μετά την χρεοκοπία του Ομίλου Thomas Cook.
Ανησυχία και στην Ελλάδα
To «λουκέτο» της FTI προκάλεσε ανησυχία και στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων έγραψε: «Σύμφωνα με ενημέρωση του FTI αυτή τη στιγμή 7500 τουρίστες σε περίπου 250 ξενοδοχεία βρίσκονται στη χώρα. Αντιλαμβανόμαστε την αγωνία των συναδέλφων και συστήνουμε ψυχραιμία. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Το επόμενο διάστημα θα μπορούμε να έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα».
Σύμφωνα με ενημέρωση του FTI αυτή τη στιγμή 7500 τουρίστες σε περίπου 250 ξενοδοχεία βρίσκονται στη χώρα. Αντιλαμβανόμαστε την αγωνία των συναδέλφων και συστήνουμε ψυχραιμία. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Το επόμενο διάστημα θα μπορούμε να έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα. #FTI
— Yannis Hatzis, CFA (@hatzis_) June 3, 2024
Ιδιαίτερα ανησυχία υπάρχει στην Κρήτη η οποία δέχεται πολλούς επισκέπτες από τον γερμανικό κολοσσό. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης, μιλώντας στο Cretalive αποκάλυψε πως «υπάρχουν αρκετοί ξένοι επισκέπτες στο νησί αυτή την ώρα και πρώτο μας μέλημα είναι να επιστρέψουν πίσω με ασφάλεια. Δυστυχώς τέτοιες εξελίξεις είναι άσχημες για ολη την αγορά καθώς πτωχεύει ο τρίτος τουριστικός οργανισμός στην Ευρώπη.
»Ένας tour operator με πολλούς προμηθευτές στην Κρήτη ενώ υπάρχουν και υπόλοιπα από την περσινή χρονιά. Δυστυχώς είναι λυπηρές και καταστροφικές για την αγορά αυτές οι εξελίξεις καθώς κλονίζουν την εμπιστοσύνη στην ευαίσθητη τουριστική αγορά…»
Μιλώντας πάντως στο NEWS 24/7 o πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης, τόνισε ότι ευτυχώς τα χρέη του 2023 από τον tour operator στα ελληνικά ξενοδοχεία, είχαν αποπληρωθεί, ενώ και οι κρατήσεις για φέτος είχαν προπληρωθεί.
Ο FTI διακινούσε κυρίως γερμανούς αλλά και βρετανούς ταξιδιώτες μέσω των διαφόρων εταιρειών του ομίλου και μόνο στην Κρήτη ο αριθμός τους υπολογίζεται σε 50-60.000. Οι άλλοι προορισμοί δραστηριότητάς του στην Ελλάδα ήταν η Ρόδος, η Κως, η Κέρκυρα και η Χαλκιδική.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News