237
Ο Πέτερ Αλτμάιερ στην παρουσίαση της ετήσιας έκθέσης για την οικονομία, την περασμένη εβδομάδα | Odd Andersen/Pool via REUTERS

Γερμανία: Θα βγάλει τα «ασημικά» στο σφυρί για να ξοφλήσει την πανδημία;

Protagon Team Protagon Team 2 Φεβρουαρίου 2021, 21:45
Ο Πέτερ Αλτμάιερ στην παρουσίαση της ετήσιας έκθέσης για την οικονομία, την περασμένη εβδομάδα
|Odd Andersen/Pool via REUTERS

Γερμανία: Θα βγάλει τα «ασημικά» στο σφυρί για να ξοφλήσει την πανδημία;

Protagon Team Protagon Team 2 Φεβρουαρίου 2021, 21:45

Το εύρος της οικονομικής κρίσης του κορονοϊού είναι τόσο μεγάλο που ακόμα και η Γερμανία ετοιμάζεται να πουλήσει τα μερίδιά της στα Γερμανικά Ταχυδρομεία και σε άλλες εταιρείες για να χρηματοδοτήσει την επιστροφή της στην ανάπτυξη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times, στενός συνεργάτης της Ανγκελα Μέρκελ είπε ότι με αυτόν τον τρόπο, η χώρα μπορεί να εξασφαλίσει τα κεφάλαια για μελλοντικές επενδύσεις, χωρίς να χρειαστεί να αυξήσει τους φόρους ή να δανειστεί χρήματα, σπάζοντας το εθνικό ταμπού.

Οι Σοσιαλδημοκράτες σύμμαχοι της καγκελαρίου (SPD) δεν συμφωνούν με το «ξεπούλημα των ασημικών» της χώρας, καθώς όπως γράφουν οι Times, δεν έχει επουλωθεί ακόμα το τραύμα των μαζικών ιδιωτικοποιήσεων που ακολούθησαν τη γερμανική επανένωση το 1990.

Το κόστος της πανδημίας όμως είναι δύσκολα διαχειρίσιμο. Το κρατικό χρέος έχει αυξηθεί κατά 300 δισ. ευρώ από την αρχή της κρίσης για να στηριχθούν επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας. Το γερμανικό Σύνταγμα απαγορεύει στην κυβέρνηση να δανειστεί περισσότερο από το 0,35% του ΑΕΠ σε μία χρονιά.

Ο κανόνας αυτός έχει ανασταλεί λόγω της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης αλλά τα χρήματα πρέπει να βρεθούν από αλλού στον κρατικό προϋπολογισμό. Για να γίνει αυτό, οι συντηρητικοί στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα προτείνουν την αύξηση της φορολογίας των πολιτών.

Ο Πέτερ Αλτμάιερ, υπουργός Οικονομικών της Μέρκελ, αντιπρότεινε την πώληση μεριδίων του κράτους στις μεγάλες εταιρείες, η αξία των οποίων έχει αυξηθεί την τελευταία δεκαετία. Ανάμεσά τους είναι το 21% των Γερμανικών Ταχυδρομείων και το 32% της Γερμανικής Εταιρείας Τηλεπικοινωνιών Deutsche Telekom.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...