603
Ο Ματίας Εκε κάνει προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωκάλπες του Ιουνίου στη Δρέσδη | REUTERS/Matthias Rietschel

Γερμανία: Στο νοσοκομείο ευρωβουλευτής του SPD μετά από επίθεση

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2024, 11:09
Ο Ματίας Εκε κάνει προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωκάλπες του Ιουνίου στη Δρέσδη
|REUTERS/Matthias Rietschel

Γερμανία: Στο νοσοκομείο ευρωβουλευτής του SPD μετά από επίθεση

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2024, 11:09

Τα γερμανικά κόμματα καταδίκασαν με δριμύτητα την επίθεση κατά του γερμανού ευρωβουλευτή του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Ματίας Εκε στη Δρέσδη.

«Η δημοκρατία απειλείται από τέτοιου είδους ενέργειες» δήλωσε ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς ευχόμενος στον Ματίας Εκε, μέλος του κόμματός του, «να αντιμετωπίσει αυτό που μπήκε στη ζωή του ως φρικαλεότητα».

«Τέτοια περιστατικά αποτελούν απειλή για τη δημοκρατία και γι’ αυτόν τον λόγο δεν είναι ποτέ επιλογή να σηκώνουμε τους ώμους και να αδιαφορούμε» είπε, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Το περιστατικό

Αυτόπτες μάρτυρες ισχυρίστηκαν ότι οι δράστες ήταν τέσσερις, ηλικίας περίπου 17-20 ετών. Οι νεαροί ήταν ντυμένοι με σκούρα ρούχα και έμοιαζαν με ακροδεξιούς εξτρεμιστές. Ο 41χρονος ευρωβουλευτής δέχτηκε επίθεση την ώρα που κολλούσε αφίσες.

Ο επικεφαλής του SPD στη Σαξονία, Χένινγκ Χόμαν, δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Bild ότι εμφανίστηκαν ξαφνικά τρεις ή τέσσερις άγνωστοι δράστες, οι οποίοι προσέβαλαν την ομάδα αναρτώντας αφίσες με ομοφοβικές συκοφαντίες, πριν τους επιτεθούν.

Σύμφωνα με την Bild, ο Εκε υπέστη κατάγματα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Ο Χόμαν είπε στην εφημερίδα ότι πιθανότατα θα χειρουργηθεί και θα παραμείνει στο νοσοκομείο για μία εβδομάδα.

Πριν από την επίθεση αυτή, ένας άνδρας 28 ετών που κολλούσε επίσης αφίσες για το κόμμα των Πρασίνων στον ίδιο δρόμο δέχθηκε επίθεση «με κλωτσιές και γροθιές», ανακοίνωσε η αστυνομία, που υποψιάζεται ότι δράστες ήταν η ίδια ομάδα ανθρώπων.

«Αν η επίθεση με πολιτικά κίνητρα επιβεβαιωθεί λίγες εβδομάδες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές, η βίαιη αυτή ενέργεια συνιστά σοβαρή επίθεση κατά της δημοκρατίας» δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ αναφερόμενη στην ευθύνη «εξτρεμιστών και λαϊκιστών που υποκινούν κλίμα αυξανόμενης βίας με τελείως δυσανάλογες επιθέσεις».

Δείχνουν την AfD

Στελέχη του SPD επέρριψαν την ευθύνη στο ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που έχει καταγράψει σημαντική άνοδο στις δημοσκοπήσεις εδώ και έναν χρόνο.

«Ο σπόρος που έσπειρε το AfD και άλλοι εξτρεμιστές της Δεξιάς δίνουν καρπούς. Οι υποστηρικτές τους δεν έχουν πλέον αναστολές και προφανώς μας θεωρούν, εμάς τους δημοκράτες, θηράματα» δήλωσαν οι Χένινγκ Χόμαν και Κατρίν Μίχελ, τοπικά στελέχη του SPD.

Ο επικεφαλής της AfD, Τίνο Χρουπάλα, καταδίκασε την επίθεση, λέγοντας ότι «οι προεκλογικές εκστρατείες πρέπει να διεξαχθούν με σκληρό και εποικοδομητικό τρόπο, αλλά χωρίς βία».

«Εύχομαι στον Ματίας Εκε δύναμη και γρήγορη ανάρρωση», έγραψε στην πλατφρόρμα X.

Παραδόθηκε ένας 17χρονος

Ενας 17χρονος παραδόθηκε το πρωί της Κυριακής στις αρχές, δηλώνοντας πως είναι ένας από τους δράστες της επίθεσης της Παρασκευής, όπως ανακοίνωσε η γερμανική αστυνομία.

Ο νεαρός παραδόθηκε την αστυνομία στη Δρέσδη, στην ανατολική Γερμανία, και είπε πως ήταν «ο επιτιθέμενος που χτύπησε τον πολιτικό του SPD», στη διάρκεια αφισοκόλλησης για τις επερχόμενες ευρωεκλογές. Η έρευνα συνεχίζεται και η αστυνομία εργάζεται προκειμένου να επιβεβαιώσει τις δηλώσεις του 17χρονου, ανέφερε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Και άλλες επιθέσεις

Τις τελευταίες ημέρες έχουν εκδηλωθεί και άλλες επιθέσεις κατά βουλευτών του SPD και των Πρασίνων.

Στην πόλη Εσεν, η αστυνομία είπε το Σάββατο ότι διερευνά ένα άλλο περιστατικό όπου δύο άτομα επιτέθηκαν στον Κάι Γκέρινγκ, μέλος του κόμματος των Πρασίνων της Bundestag, και στον Ρολφ Φλις, έναν τοπικό πολιτικό, σε μεγάλο δρόμο της πόλης, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Ο γερμανός πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ καταδίκασε την επίθεση στον Γκέρινγκ και τον Φλις ως «σοκαριστική» και αναφέρθηκε στον πρόσφατο εκφοβισμό που στόχευε το μέλος των Πρασίνων και κοινοβουλευτική αντιπρόεδρο Κατρίν Γκέρινγκ-Εκαρντ κατά την εκστρατεία της στο ανατολικό Βραδεμβούργο ως απαράδεκτη.

Ο Σταϊνμάγερ περιέγραψε «αυτή την έκρηξη βίας» ως προειδοποίηση.

Οι επιθέσεις αυτές είναι το αποτέλεσμα «της ρητορικής, της ατμόσφαιρας που έχει δημιουργηθεί. Πρέπει να αντιταχθούμε από κοινού», δήλωσε ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...