717
Ο Αρμιν Λάσετ και ο Μάρκους Ζέντερ ποζάρουν στους φωτογράφους μετά από συνάντησή τους, την Κυριακή, στο Βερολίνο | Tobias Schwarz/Pool via REUTERS

Γερμανία: «Σφαγή» Ζέντερ – Λάσετ για την καρέκλα της Μέρκελ

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2021, 17:36
Ο Αρμιν Λάσετ και ο Μάρκους Ζέντερ ποζάρουν στους φωτογράφους μετά από συνάντησή τους, την Κυριακή, στο Βερολίνο
|Tobias Schwarz/Pool via REUTERS

Γερμανία: «Σφαγή» Ζέντερ – Λάσετ για την καρέκλα της Μέρκελ

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2021, 17:36

Περιπλέχθηκε η κατάσταση για τη διαδοχή της Ανγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία, καθώς ο κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός επέλεξε δύο διαφορετικούς υποψήφιους: Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU), τον Αρμιν Λάσετ και η Χριστιανοκοινωνική Ενωση (CSU), τον Μάρκους Ζέντερ.

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και υποψήφιος για το χρίσμα της Χριστιανικής Ενωσης (CDU/CSU) Ζέντερ είναι ο δημοφιλέστερος πολιτικός αυτή τη στιγμή στην Γερμανία, ξεπερνώντας ακόμη και την Μέρκελ.

Αντίθετα, ο αντίπαλός του, Λάσετ, καταλαμβάνει μόλις την 12η θέση στη δημοσκόπηση.

Ο Λάσετ, θέλει τώρα να λήξει όσο το δυνατόν συντομότερα η υπόθεση με την επιλογή ενός υποψηφίου. «Πρέπει να γίνει σύντομα. Βρισκόμαστε στο μέσον μιας πανδημίας και πρέπει να ασχοληθούμε και με άλλα πράγματα», είπε χαρακτηριστικά.

Εξέφρασε πάντως την «μεγάλη ικανοποίησή» του για την στήριξη που εξασφάλισε από την ηγετική ομάδα του δικού του κόμματος, ενώ έσπευσε για μία ακόμη φορά να τονίσει ότι η απόφαση δεν θα πρέπει να ληφθεί με βάση τις δημοσκοπήσεις δημοφιλίας, οι οποίες αναδεικνύουν σταθερά ως δημοφιλέστερο τον Ζέντερ. «Και για την σύνδεση με την Δύση υπό τον Κόνραντ Αντενάουερ δεν υπήρχε πλειοψηφία στις δημοσκοπήσεις», ανέφερε ο Λάσετ και πρόσθεσε ότι «οι δημοσκοπήσεις αλλάζουν γρήγορα, αλλά οι πολιτικές επιλογές πρέπει να βασίζονται σε αρχές».

Αναφερόμενος στο εκλογικό πρόγραμμά του, τόνισε ότι «θέλουμε μια βιώσιμη, αλλά και πολυμορφική χώρα -μια ανοιχτή Γερμανία που θα συνδυάζει την προστασία του περιβάλλοντος με την βιομηχανία», ενώ σημείωσε ότι και οι μετανάστες είναι πιθανοί ψηφοφόροι του CDU.

Εσπευσε επίσης, να απορρίψει το εκλογικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), στο οποίο περιλαμβάνεται ακόμη και η έξοδος της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Κηρύσσουμε τον πόλεμο στην AfD. Οποιος θέλει να αποχωρήσει η Γερμανία από την ΕΕ, ζημιώνει τα γερμανικά συμφέροντα», πρόσθεσε.

Υπέρ της υποψηφιότητας του Λάσετ για το χρίσμα της Χριστιανικής Ενωσης τάχθηκε και ο «χαμένος» των εσωκομματικών εκλογών Φρίντριχ Μερτς, που τόνισε ότι «ο Χέλμουτ Κολ και η Ανγκελα Μέρκελ δεν έφτασαν στην καγκελαρία με δημοσκοπήσεις και δημοφιλείς δηλώσεις. Ο Λάσετ έχει σαφείς προτάσεις για την κατεπειγόντως απαραίτητη πορεία εκσυγχρονισμού της Γερμανίας». Ανάλογη στάση τήρησε, σύμφωνα με πληροφορίες των γερμανικών ΜΜΕ, ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος θεωρεί ότι ο καγκελάριος δεν μπορεί παρά να προέρχεται από το «μεγάλο» κόμμα της Ενωσης, το CDU.

Επίσης τον στηρίζουν ο πρωθυπουργός της Εσσης Φόλκερ Μπουφιέ, ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν και οι τοπικές οργανώσεις του Σλέσβιγκ-Χολστάιν, της Κάτω Σαξονίας και της Βάδης-Βυρτεμβέργης.

Από την πλευρά του, ο Ζέντερ, όπως είναι φυσικό, διαφώνησε με τον Λάσετ και τόνισε ότι «είναι σημαντικό το τι θέλει η ευρύτερη κοινωνία. Τα κόμματα δεν μπορούν να κυβερνώνται από πάνω προς τα κάτω». Και πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες με τον Λάσετ διεξάγονται «σε ανοιχτό, ειλικρινές και φιλικό κλίμα». Ο ίδιος είπε ότι θα χρειαστεί ολόκληρη η εβδομάδα για να καταλήξουν σε απόφαση για τον τελικό υποψήφιο που θα κατέβει στις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου.

Ο Ζέντερ μπορεί να βασίζεται στην στήριξη του επικεφαλής της πτέρυγας των μικρομεσαίων του CDU, Κρίστιαν φον Στέτεν, ο οποίος επιδιώκει μεταξύ άλλων και την εμπλοκή των βουλευτών στην επιλογή του υποψηφίου, κάτι που αρνείται ο Λάσετ. Επιπλέον, η πρώτη τοπική οργάνωση του CDU που τάχθηκε υπέρ του Ζέντερ ήταν αυτή του Βερολίνου, για να ακολουθήσει η οργάνωση της Θουριγγίας.

Η αλήθεια είναι πάντως, όπως αναφέρουν οι Financial Times, ότι από την ώρα που ο Λάσετ κέρδισε τις εσωκομματικές εκλογές, τα ποσοστά στήριξης του CDU έπεσαν. Οι αναλυτές κάνουν λόγο για τη δυσαρεστημένη βάση του κόμματος, που δείχνει ακόμα πιο απομακρυσμένη από την ηγεσία μετά τα κυβερνητικά λάθη στη διαχείριση του κορονοϊού τον τελευταίο μήνα.

Η τελευταία δημοσκόπηση

Μετά την πρώτη θέση του Μάρκους Ζέντερ στις προτιμήσεις των πολιτών, σε δημοσκόπηση που διενήργησε το Ινστιτούτο Insa για λογαριασμό της εφημερίδας Bild, στη δεύτερη βρίσκεται η Ανγκελα Μέρκελ.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η πρώην επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αριστεράς Ζάρα Βάγκενκνεχτ, η οποία αποχώρησε από το κόμμα της και τώρα επανεμφανίζεται με βιβλίο, στο οποίο καταφέρεται εναντίον των πρώην συντρόφων της.

Ακολουθούν ο αντικαγκελάριος Ολαφ Σολτς (SPD) και οι δύο πρόεδροι των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ και Αναλένα Μπέρμποκ, στην πέμπτη και την έκτη θέση αντίστοιχα.

Ο αρχηγός των Φιλελευθέρων (FDP), Κρίστιαν Λίντνερ, κατατάσσεται έβδομος και όγδοος ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν (CDU).

Ως «μεγάλοι χαμένοι» της κατάταξης χαρακτηρίζονται ο Λάσετ, ο οποίος βρίσκεται στη 12η θέση με απώλεια τριών μονάδων και η υπουργός Αμυνας Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, η οποία πέφτει στην 19η θέση, με απώλεια μίας μονάδας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...