569
Σε αναβρασμό και πάλι η Ευρώπη για τη διαχείριση του μεταναστευτικού | REUTERS/Joachim Herrmann

Γερμανία: Σε εφαρμογή οι αυστηρότεροι συνοριακοί έλεγχοι, οι αντιδράσεις

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2024, 11:15
Σε αναβρασμό και πάλι η Ευρώπη για τη διαχείριση του μεταναστευτικού
|REUTERS/Joachim Herrmann

Γερμανία: Σε εφαρμογή οι αυστηρότεροι συνοριακοί έλεγχοι, οι αντιδράσεις

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2024, 11:15

Στα δυτικά και βόρεια σύνορα της Γερμανίας, επεκτείνονται από 16 Σεπτεμβρίου οι αυστηροί έλεγχοι εισόδου, στο πλαίσιο της εντατικοποίησης των μέτρων για την μετανάστευση.

Πλέον, θα γίνεται έλεγχος στα ταξιδιωτικά έγγραφα όσων ταξιδεύουν στη Γερμανία με αυτοκίνητο, λεωφορείο ή τρένο από πέντε γειτονικές χώρες Σένγκεν: Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο και Δανία. Παρεμφερείς έλεγχοι γίνονται ήδη στα σύνορα με Πολωνία, Τσεχία, Ελβετία και Αυστρία, χάρις στους οποίους, σύμφωνα με το γερμανικό το υπουργείο Εσωτερικών, έχουν απωθηθεί 30.000 άτομα που δεν είχαν δικαίωμα εισόδου στη χώρα.

Θα ελέγχονται επίσης φορτηγά και άλλα οχήματα μεταφορών – τόσο οι οδηγοί όσο και το φορτίο τους.

Για «πολύ μεγάλο αριθμό» ανθρώπων που φθάνουν στην Γερμανία και «ανάγκη να τεθεί η κατάσταση υπό έλεγχο» έκανε λόγο ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς από το Ουζμπεκιστάν.

Ο καγκελάριος Σολτς ανέφερε ότι η κυβέρνησή του ενεργεί «στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, αξιοποιώντας ταυτόχρονα στο μέγιστο τις επιλογές» της. «Όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο αριθμός των ανθρώπων που φθάνουν στην Γερμανία είναι πολύ μεγάλος και ότι είναι κατανοητό το συμφέρον της γερμανικής κυβέρνησης να διασφαλίσει ότι η κατάσταση θα τεθεί υπό έλεγχο μέσω της καλής διαχείρισης της παράτυπης μετανάστευσης», είπε, προσθέτοντας ότι συνομιλεί για  το θέμα αυτό τόσο με τους ηγέτες των γειτονικών χωρών όσο και με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ελέγχους σε όλα τα χερσαία σύνορα εφαρμόζει από 16 Σεπτεμβρίου η Γερμανία. REUTERS/Joachim Herrmann

Η γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ δήλωσε πως οι έλεγχοι είναι «στοχευμένοι» και «έξυπνοι» και καθησύχασε όσους εκφράζουν ανησυχίες για μεγάλες καθυστερήσεις στα σύνορα.  Η Φέζερ δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα Bild ότι η Γερμανία δεν εφαρμόζει αυθαίρετα εθνικά μέτρα τα οποία βλάπτουν την Ευρώπη, αλλά ενεργεί «σε στενό συντονισμό» με τους γείτονές της. Στόχος, τόνισε, είναι «να περιοριστεί περαιτέρω η παράτυπη μετανάστευση, να σταματήσουν οι διακινητές, και να εμποδίζονται οι ισλαμιστές».

Τα σύνορα της Γερμανίας περνούν καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι εργάζονται σε όμορες χώρες – και το αντίστροφο.

Σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών, οι έλεγχοι θα είναι δειγματοληπτικοί και επομένως δεν θα ελέγχονται όλες οι διελεύσεις. Για κάτι τέτοιο άλλωστε θα χρειαζόταν πολύ περισσότερο προσωπικό από την πλευρά της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, το συνδικάτο της οποίας έχει ήδη διαμαρτυρηθεί για το νέο πλαίσιο ελέγχων.

Την ίδια ώρα η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) κάνει λόγο για ημίμετρα και ζητά τα γερμανικά σύνορα να είναι «εντελώς κλειστά» για όσους δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα.

Πώς αντιδρούν οι γείτονες της Γερμανίας

Η αυστηροποίηση των συνοριακών ελέγχων έχει προκαλέσει και την αντίδραση και των γειτονικών χωρών.

Ο πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ χαρακτήρισε απαράδεκτη την απόφαση για μεθοριακούς ελέγχους, ενώ η κυβέρνηση της Αυστρίας, ξεκαθάρισε ότι δεν είναι διατεθειμένη να δεχτεί πίσω όσους απορρίπτει η Γερμανία. Η Ιταλία αρνείται εδώ και καιρό επαναπροωθήσεις από τη Γερμανία, όπως προβλέπει ο κανονισμός του Δουβλίνου.

Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν έγραψε στο «Χ» «Καλώς ήλθατε στο κλαμπ!», απευθυνόμενος στον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ενώ στην Ολλανδία ο αρχηγός του κυβερνώντος Κόμματος για την Ελευθερία (PVV) Γκέερτ Βίλντερς έκανε λόγο για «καλή ιδέα».

Στο Βερόλινο ο Παναγιωτόπουλος και άλλοι ευρωπαίοι υπουργοί

Την Τρίτη η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας υποδέχεται στο Βερολίνο τους ομολόγους της από Ελλάδα, Βουλγαρία, Γαλλία, Ιταλία, Κροατία, Αυστρία, Πολωνία, Σλοβενία, Μεγάλη Βρετανία, καθώς και κυβερνητικούς εκπροσώπους των υπό ένταξη στην ΕΕ χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Μετανάστευσης, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Η συνάντηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της λεγόμενης «Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια», με θέμα την παράτυπη μετανάστευση και την αντιμετώπιση των δικτύων διακινητών και οργανωμένου εγκλήματος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...