Την παραίτηση της αρχισυντάκτριας του opinion section της εφημερίδας Welt am Sonntag, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, προκάλεσε η online δημοσίευση άρθρου γνώμης του Ελον Μασκ, το Σάββατο, υπέρ της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), λίγες εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες γερμανικές βουλευτικές εκλογές της 23ης Φεβρουαρίου.
Ο αμερικανός Κροίσος και «δεξί χέρι» του Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί ότι έχει δικαίωμα η άποψή του να είναι βαρύνουσα για τα γερμανικά πολιτικά πράγματα λόγω των «σημαντικών επενδύσεων» που έχει κάνει στη Γερμανία. Στο άρθρο του αναπτύσσει κείμενο που ανήρτησε την περασμένη εβδομάδα στο Χ, υποστηρίζοντας ότι μόνο η Εναλλακτική μπορεί να σώσει τη Γερμανία.
«Ο ισχυρισμός ότι το AfD είναι εξτρεμιστική δύναμη της άκρας Δεξιάς είναι ξεκάθαρα εσφαλμένη, δεδομένου ότι η Αλις Βάιντελ, η ηγέτις του κόμματος, έχει ομόφυλη συμβία από τη Σρι Λάνκα! Αυτό εσάς σας θυμίζει Χίτλερ; Ελάτε τώρα!» γράφει ο Μασκ.
Συγκεκριμένα, αφού καταφέρεται εναντίον του σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Ολαφ Σολτς, τον οποίο χαρακτηρίζει «άχρηστο ηλίθιο», και την απροκάλυπτη παρότρυνσή του για ψήφο στο ΑfD, ο Μασκ χαρακτηρίζει τη Γερμανία χώρα «στο χείλος της οικονομικής και πολιτιστικής κατάρρευσης» και επαναλαμβάνει ότι «το AfD είναι η τελευταία σπίθα ελπίδας».
Επισημαίνει προβλήματα στην οικονομία, στο Μεταναστευτικό, στα κόστη ενέργειας, στην πολιτιστική ταυτότητα, στον τομέα της καινοτομίας. Και επιμένει ότι το AfD είναι «το κατάλληλο κόμμα για να σώσει την Γερμανία από το να γίνει σκιά του πρώην εαυτού της».
Διατείνεται ότι έχει δικαίωμα να ασκεί κριτική, καθώς έχει επενδύσει στη Γερμανία – αναφερόμενος στο εργοστάσιο της Tesla στο Βρανδεμβούργο.
Λίγη ώρα μετά τη δημοσίευση του άρθρου, η επικεφαλής του opinion section, Eva Marie Kogel, έγραψε στο Χ ότι υπέβαλε την παραίτησή της. «Πάντα διηύθυνα με χαρά στις σελίδες γνώμης της Welt και της κυριακάτικης έκδοσης. Σήμερα στη Welt am Sonntag δημοσιεύθηκε άρθρο του Ελον Μασκ. Υπέβαλα την παραίτησή μου χθες, αφού το άρθρο πήγε στο τυπογραφείο» εξήγησε.
«Η δημοκρατία και η δημοσιογραφία ευδοκιμούν στο πλαίσιο της ελευθερίας της έκφρασης. Αυτό περιλαμβάνει την αντιμετώπιση πολωτικών απόψεων και τη δημοσιογραφική τους διαχείριση» δήλωσαν, από την πλευρά τους, στο Reuters ο διευθυντής Jan Philipp Burgard και ο εκδότης Ulf Poschardt της εφημερίδας του ομίλου Axel Springer –όμιλος που κατέχει και τον αμερικανικό δημοσιογραφικό ιστότοπο Politico–, οι οποίοι αναλαμβάνουν καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου. Επικαλούνται, μάλιστα, τα 340 σχόλια που συγκέντρωσε το άρθρο του Μασκ λίγες ώρες μετά τη δημοσίευσή του.
«Η διάγνωση του Μασκ είναι ορθή, αλλά η θεραπευτική του προσέγγιση ότι μόνο το AfD μπορεί να σώσει τη Γερμανία είναι θανάσιμα εσφαλμένη» απάντησε κάτω από το άρθρο ο Jan Philipp Burgard, ανάγοντας σε νόμιμο συνομιλητή το Ελον Μασκ και αναφερόμενος στην θέση της Εναλλακτικής για τη Γερμανία υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και υπέρ της προσέγγισης με τη Ρωσία και του κατευνασμού της Κίνας.
To ΑfD χαρακτηρίζεται από μια δυναμική αντι-μεταναστευτική ρητορική, αντίστοιχη εκείνης του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, απαιτώντας τη μαζική εκδίωξη των «ξένων» από τη Γερμανία, θέση με την οποία συμφωνούν δημοσίως τόσο ο Μασκ όσο και ο επόμενος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το ακροδεξιό κόμμα έρχεται δεύτερο στην προτίμηση των ψηφοφόρων και φαντάζει ικανό να αποτρέψει τον σχηματισμό μιας κεντροδεξιάς ή κεντροαριστερής κυβέρνησης στη Γερμανία.
Σταϊνμάγερ: «Απειλή για τη δημοκρατία»
Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ επέκρινε τις προσπάθειες «επηρεασμού από το εξωτερικό» κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, κάνοντας λόγο για «απειλή για την δημοκρατία, είτε είναι καλυμμένη, όπως φέρεται να συμβαίνει στην Ρουμανία, είτε ανοιχτή και κραυγαλέα, όπως γίνεται αυτή την στιγμή με ιδιαίτερη ένταση στην πλατφόρμα X».
«Η απόφαση (…) λαμβάνεται αποκλειστικά από τους πολίτες με δικαίωμα ψήφου στη Γερμανία. Το μίσος και η βία δεν πρέπει να έχουν θέση στην προεκλογική εκστρατεία» πρόσθεσε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος.
Ο Μασκ απάντησε στον Σταϊνμάγερ σχολιάζοντας κάτω από το αναρτημένο βίντεο της δήλωσής του στο Χ: «Θα χάσει τις επόμενες εκλογές». Πιθανόν αγνοεί ότι στις εκλογές της 23ης Φεβρουαρίου δεν κρίνεται η ομοσπονδιακή προεδρία, αλλά και ότι ο πρόεδρος εκλέγεται από σώμα επιλεγμένων από τα κόμματα εκλεκτόρων – όχι απευθείας από τους πολίτες.
Πέραν αυτών, ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ διανύει ήδη τη δεύτερη θητεία του και ούτως ή άλλως δεν έχει δικαίωμα επανεκλογής.
Μερτς: «Δεν θυμάμαι κάτι ανάλογο στα χρονικά»
«Παρεμβατική» και «θρασεία» χαρακτήρισε τη νέα τοποθέτηση του Μασκ υπέρ της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) ο υποψήφιος καγκελάριος της Χριστιανικής Ενωσης (CDU/CSU) Φρίντριχ Μερτς. Ως «απειλή για την δημοκρατία» την περιγράφουν Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και Πράσινοι.
«Δεν θυμάμαι ανάλογη περίπτωση παρέμβασης στην προεκλογική εκστρατεία μιας φίλης χώρας στην ιστορία των Δυτικών δημοκρατιών. Ας φανταστούμε τη –δικαιολογημένη– αντίδραση που θα είχαν οι Αμερικανοί σε ένα παρόμοιο μονόπλευρο άρθρο γνωστού γερμανού επιχειρηματία στους New York Times υπέρ της επιλογής ενός αουτσάιντερ στην εκστρατεία ενόψει των αμερικανικών προεδρικών εκλογών» δήλωσε στα ΜΜΕ του Ομίλου Funke.
Από την πλευρά του SPD, η αρχηγός Σάσκια Εσκεν τόνισε ότι η δημοκρατία είναι αμυντική και δεν μπορεί να εξαγοραστεί. «Οποιος προσπαθεί να επηρεάσει τις εκλογές μας από έξω, όποιος υποστηρίζει ένα αντιδημοκρατικό, μισάνθρωπο κόμμα όπως το AfD, είτε αυτή η επιρροή οργανώνεται από ένα κράτος όπως η Ρωσία είτε μέσω της συγκεντρωμένης οικονομικής δύναμης και των μέσων ενημέρωσης του Ελον Μασκ και των δισεκατομμυριούχων φίλων του στο διοικητικό συμβούλιο του εκδοτικού οίκου Axel Springer (σ.σ.: του εκδοτικού οίκου στον οποίο ανήκει η εφημερίδα Welt), θα πρέπει να περιμένει την σκληρή μας αντίσταση» δήλωσε η Εσκεν και επαίνεσε τη στάση συντακτών της εφημερίδας που διαμαρτυρήθηκαν για τη δημοσίευση του άρθρου.
Αναφερόμενη ειδικά στην επικεφαλής του τμήματος άρθρων γνώμης της Welt, που παραιτήθηκε λόγω του άρθρου, η αρχηγός του SPD έκανε λόγο για «σημάδι ελπίδας για την ανθεκτικότητα των ανεξάρτητων ΜΜΕ και της δημοκρατίας μας».
Στο ίδιο πνεύμα, ο γενικός γραμματέας του SPD Ματίας Μιρς δήλωσε στη Handelsblatt ότι οι αντιδράσεις των δημοσιογράφων «δίνουν ελπίδα και δείχνουν ότι σε δύσκολες στιγμές υπάρχουν δημοσιογράφοι που αναλαμβάνουν την ευθύνη και δείχνουν ξεκάθαρη στάση».
Ο διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας των Πρασίνων, Αντρέας Αουντρετς, τόνισε από την πλευρά του ότι οι δισεκατομμυριούχοι του τομέα της τεχνολογίας και οι κρατικές κινεζικές εταιρίες έχουν τη δυνατότητα «να υπονομεύσουν τον δημοκρατικό μας λόγο με τις πλατφόρμες τους και πολλά χρήματα». Ο Ελον Μασκ το κάνει «χέρι χέρι με τους εξτρεμιστές του AfD», κάτι που συνιστά «απειλή για τη δημοκρατία και την ελευθερία της έκφρασης» στη χώρα.
Αντιδράσεις από παντού
Το άρθρο του Ελον Μασκ προκάλεσε αντιδράσεις από όλες τις πλευρές.
Ο γενικός γραμματέας του Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Μάρκο Μπούσμαν δήλωσε στην Bild ότι «όποιος φλερτάρει με κόμμα εν μέρει εθνικιστικό, ξενοφοβικό και αντισημιτικό δεν είναι κατάλληλος ως πολιτικό πρότυπο», υπενθυμίζοντας πως το AfD επιθυμεί έξοδο της Γερμανίας από την ΕΕ και την ευρωζώνη, καθώς και από το ΝΑΤΟ. «Αυτό θα συνιστούσε αυτοκτονία για την οικονομία και την ασφάλειά μας», υπογράμμισε.
Στο ίδιο πνεύμα, ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανικής Ενωσης (CDU/CSU) Γενς Σπαν σχολίασε στα αγγλικά μέσω Χ ότι η AfD «θέλει να φύγουμε από την ΕΕ, να επανενεργοποιηθεί ο Nord Stream 2, κάτι που θεωρείται κατά των αμερικανικών συμφερόντων και υπέρ του Πούτιν και της Ρωσίας», και διερωτήθηκε: «Αυτό θέλουν οι ΗΠΑ; Μια Γερμανία που θα στρέφεται προς τη Ρωσία και μακριά από τις ΗΠΑ;».
Ο υπουργός Μεταφορών και Δικαιοσύνης Φόλκερ Βίσινγκ, που προέρχεται από το Κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) αλλά παρέμεινε στην κυβέρνηση αποχωρώντας από τις τάξεις του, επέκρινε την Κυριακή τον πρώην αρχηγό του Κρίστιαν Λίντνερ, επειδή στις προεκλογικές εμφανίσεις του επαινεί συχνά τον Μασκ ή του απευθύνεται απευθείας μέσω Χ.
«Οποιος υποστηρίζει ανοιχτά και άμεσα δεξιούς λαϊκιστές πολιτικούς και κόμματα –είτε οικονομικώς είτε φραστικώς– δεν μπορεί ποτέ να αποτελεί πρότυπο για φιλελεύθερες πολιτικές» σημείωσε ο Βίσινγκ στη Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, προσθέτοντας ότι ο Ελον Μασκ «προωθεί τη δική του ατζέντα με τα χρήματά του και ως ιδιοκτήτης της πλατφόρμας X, μολονότι θα έπρεπε να είναι υποχρεωμένος να παραμείνει ουδέτερος στο τελευταίο ζήτημα».
Ο πολιτικός που εγκατέλειψε το FDP σημείωσε ακόμη ότι η Γερμανία δεν ευδοκιμεί επιχειρηματικά σε κλίμα πολιτικής αναταραχής, αλλά πολιτικής σταθερότητας. «Το γεγονός ότι το Σύνταγμά μας είναι προσανατολισμένο κατά των ανατρεπτικών αλλαγών δημιουργεί την επενδυτική ασφάλεια που έχει καταστήσει τη χώρα μας οικονομικά ισχυρή» συμπλήρωσε.
Στις αρχές Δεκεμβρίου ο Κρίστιαν Λίντνερ είχε δηλώσει ότι η Γερμανία θα πρέπει να κινηθεί περισσότερο «όπως ο (ακραίος φιλελεύθερος πρόεδρος της Αργεντινής) Μιλέι ή ο Μασκ», και όταν ο Μασκ τάχθηκε υπέρ της ψήφου στο AfD, τον κάλεσε να συζητήσουν προκειμένου, όπως είπε, να τον πείσει για τα πλεονεκτήματα του FDP.
Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ (SPD) εξέφρασε, από την πλευρά του, επίσης μέσω Χ, τον σεβασμό του για όποιον διαφώνησε με τη δημοσίευση του άρθρου του Ελον Μασκ.
«Το γεγονός ότι η πολιτική δύναμη μπορεί πλέον να αγοράζεται όλο και πιο εύκολα θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά στη δημοκρατία. Εάν συμμετέχουν σε αυτό και οι εφημερίδες, τότε σκάβουν τον ίδιο τους τον λάκκο και δεν είναι καλύτερες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» τόνισε.
Οι θέσεις του συνεργάτη του επόμενου προέδρου των ΗΠΑ προκάλεσαν αντιδράσεις και στον χώρο της γερμανικής οικονομίας.
Η συνιδιοκτήτρια της βιομηχανίας ενδυμάτων Trigema Μπονίτα Γκρουπ υπενθύμισε στο περιοδικό Capital ότι ο επικεφαλής του AfD στην Θουριγγία, Μπγερν Χέκε, ευχήθηκε πρόσφατα να χρεοκοπήσουν οι γερμανικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούσαν το σύνθημα της Ενωσης Οικογενειακών Επιχειρήσεων, «Made in Germany – Made by Diversity» (Κατασκευάστηκε στη Γερμανία – Κατασκευάστηκε με ποικιλομορφία).
«Αυτό που είπε ο Χέκε, στην αρχή δεν μπορούσα ούτε να το πιστέψω. Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι το “Made in Germany” στην πραγματικότητα σημαίνει “κατασκευάστηκε από Γερμανούς”, αλλά αυτό δεν ισχύει και, παρεμπιπτόντως, δεν ίσχυε ποτέ. Σήμερα το 35% των εργαζομένων μας έχουν μεταναστευτική καταγωγή» δήλωσε η Γκρουπ και τόνισε ότι «χωρίς αυτούς τους ειδικευμένους εργάτες δεν θα μπορούσαμε να διατηρήσουμε την παραγωγή μας».
Χαρούμενο το AfD
Με έκδηλη ικανοποίηση υποδέχθηκε τη νέα τοποθέτηση του Ελον Μασκ η ηγεσία του AfD.
Η αρχηγός και υποψήφια καγκελάριος Αλίς Βάιντελ αναπαρήγαγε στο Χ απόσπασμα από το κείμενο στη Welt: «Η AfD έχει αντιληφθεί ότι η οικονομική ελευθερία δεν είναι απλώς επιθυμητή, αλλά απαραίτητη. Η προσέγγισή της για τον περιορισμό της κυβερνητικής υπέρμετρης ρύθμισης, τη μείωση φόρων και την απορρύθμιση της αγοράς αντανακλά τις αρχές που κατέστησαν επιτυχείς την Tesla και τη SpaceX (…) Η AfD, ακόμη και αν περιγράφεται ως ακροδεξιά, αντιπροσωπεύει έναν πολιτικό ρεαλισμό τον οποίο συμμερίζονται πολλοί Γερμανοί που αισθάνονται ότι οι ανησυχίες τους περιφρονούνται από το κατεστημένο. Αντιμετωπίζει τα τρέχοντα προβλήματα χωρίς την πολιτική ορθότητα, η οποία συχνά κρύβει την αλήθεια».
Από πλευράς της Ενωσης Γερμανών Δημοσιογράφων (DJV), ο πρόεδρος Μίκα Μπόιστερ κάλεσε τις συντακτικές ομάδες των γερμανικών ΜΜΕ «να μην επιτρέψουν να εργαλειοποιηθούν στην προεκλογική εκστρατεία» και να χειρίζονται «εξαιρετικά προσεκτικά» τα άρθρα γνώμης. «Τα γερμανικά ΜΜΕ δεν πρέπει να επιτρέψουν να τα καταχραστούν», να τα μετατρέψουν σε «φέρεφωνά τους αυταρχικοί πολιτικοί και φίλοι τους».
Ωστόσο, ο διευθυντής της Welt am Sonntag, Γιαν Φίλιπ Μπούργκαρντ, και ο μελλοντικός εκδότης της, Ουλφ Πόσαρντ, ανέφεραν ότι συμφωνούν με τις θέσεις του Μασκ περί οικονομικής και πολιτιστικής κρίση της Γερμανίας, αλλά χαρακτήρισαν «θανάσιμα λανθασμένο» το συμπέρασμα ότι η λύση είναι το ΑfD.
«Ο Ελον Μασκ μοιάζει να παραβλέπει το γεωπολιτικό πλαίσιο στο οποίο θέλει να τοποθετήσει την Γερμανία η AfD – έξω από την Ευρωπαϊκή Ενωση (…) Η τρέχουσα συζήτηση για το κείμενο του Ελον Μασκ είναι πολύ αποκαλυπτική ως προς το γεγονός ότι η δημοκρατία και η δημοσιογραφία εξαρτώνται από την ελευθερία έκφρασης, η οποία περιλαμβάνει και την αντιμετώπιση πολωτικών θέσεων».
Αυτό είναι και θα συνεχίσει να είναι και στο μέλλον πυξίδα της Welt, πρόσθεσαν τα δύο ηγετικά στελέχη της εφημερίδας. Η Welt θα επιδιώξει «ακόμη πιο αποφασιστικά» να μετατραπεί σε «φόρουμ τέτοιων συζητήσεων» κατέληξαν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News