716
Ο Μάρκους Ζέντερ (στο βήμα, εδώ με στελέχη του CSU) κέρδισε ξανά στη Βαυαρία | EPA/LEONHARD SIMON

Γερμανία: Προς τα δεξιά και μακριά από τον Σολτς στράφηκαν οι ψηφοφόροι σε Βαυαρία και Εσση

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2023, 10:28
Ο Μάρκους Ζέντερ (στο βήμα, εδώ με στελέχη του CSU) κέρδισε ξανά στη Βαυαρία
|EPA/LEONHARD SIMON

Γερμανία: Προς τα δεξιά και μακριά από τον Σολτς στράφηκαν οι ψηφοφόροι σε Βαυαρία και Εσση

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2023, 10:28

Οι νίκες των κομμάτων της Χριστιανικής Ενωσης (CDU/CSU), η ενίσχυση της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), η οποία κέρδισε τη δεύτερη θέση, και ο αποκλεισμός των Φιλελευθέρων (FDP) από το κοινοβούλιο της Βαυαρίας –και ενδεχομένως και της Εσσης– είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του εκλογικού αποτελέσματος στα δύο γερμανικά κρατίδια.

Στη Βαυαρία, η Χριστιανοκοινωνική Ενωση (CSU) του πρωθυπουργού Μάρκους Ζέντερ κέρδισε, όπως αναμενόταν, με ποσοστό 36,6% (-0,6 από τις εκλογές του 2018), καταγράφοντας ωστόσο το ιστορικά χαμηλότερο ποσοστό της.

Η AfD, ενισχυόμενη κατά 5,7 μονάδες, φθάνει στο 15,9% και στη δεύτερη θέση, αφήνοντας στην τρίτη θέση τον «μικρό» κυβερνητικό εταίρο της CSU, τους Ελεύθερους Ψηφοφόρους (FW), με 15,1% (-5,5). Οι Πράσινοι ακολουθούν με 14,9% (-2,7) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) συρρικνώνεται περαιτέρω, με 7,9% (-1,8). Οι Φιλελεύθεροι (FDP) μένουν εκτός κρατιδιακού κοινοβουλίου, με 2,9% (-2,2).

Ο Ζέντερ δήλωσε ήδη ότι οι Βαυαροί ψήφισαν υπέρ της σταθερότητας και άφησε να εννοηθεί ότι πρόθεσή του είναι να συνεχίσει να συγκυβερνά με τους Ελεύθερους Ψηφοφόρους. Προεκλογικά είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τους Πράσινους.

Στην Εσση ο πρωθυπουργός Μπόρις Ράιν (CDU), ο οποίος αντικατέστησε τον Φόλκερ Μπουφιέ, που παραιτήθηκε προτού ολοκληρώσει τη θητεία του, κέρδισε την εμπιστοσύνη των πολιτών και συγκέντρωσε ποσοστό 34,5%, κατά 7,5 μονάδες περισσότερο από το ποσοστό των προηγούμενων εκλογών.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται και εδώ η AfD με 18,4%, 5,3 μονάδες περισσότερες από το 2018. Ακολουθεί το SPD της Νάνσι Φέζερ, υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας, με 15,1% (-4,7), το οποίο υπέστη συντριπτική ήττα.

Η Φέζερ επέλεξε να υποβάλει υποψηφιότητα στην Εσση χωρίς να παραιτηθεί από το υπουργείο και αντιμετωπίζει έντονη κριτική και παραινέσεις να το κάνει, ακόμη και τώρα.

Οι συγκυβερνώντες Πράσινοι έχασαν πέντε μονάδες και περιορίστηκαν στο 14,8%, ενώ το FDP βρίσκεται στο 5% (-2,5) και οριακά εντός τοπικού κοινοβουλίου.

Η Νάνσι Φέζερ και ο Μπόρις Ράιν στο debate των υποψηφίων στην Εσση – EPA/CHRISTOPHER NEUNDORF

Τα αποτελέσματα καθιστούν εφικτή τη διατήρηση του συνασπισμού CDU-Πρασίνων, εκτός εάν ο Ράιν επιλέξει να διαπραγματευτεί με το SPD, για τον σχηματισμό «μεγάλου» συνασπισμού. Στην πρώτη του εμφάνιση μετά τις εκλογές, ο Ράιν δήλωσε ότι θέλει να σχηματίσει «έναν συνασπισμό του κέντρου», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιον εταίρο θα προτιμούσε.

Ηττα για τον Σολτς – Το Μεταναστευτικό καθοριστικό κριτήριο

Αποφασιστικής σημασίας για την ψήφο στα δύο κρατίδια όπου ζει το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Γερμανίας ήταν, όπως φάνηκε, η διαχείριση του Μεταναστευτικού, με τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού να υφίστανται σημαντική συρρίκνωση των ποσοστών τους, ανέφερε η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φ. Καραβίτη.

«Για την πλειοψηφία των ψηφοφόρων, η ομοσπονδιακή πολιτική ήταν καθοριστική στις εκλογές. Ο ομοσπονδιακός συνασπισμός τιμωρήθηκε και στα δύο κρατίδια», δήλωσε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου INSA Χέρμαν Μπίνκερτ στην Bild.

Εκτίμησε ότι το 80% των ψηφοφόρων στα δύο κρατίδια θέλει εντελώς διαφορετική μεταναστευτική πολιτική και ψήφισε εν πολλοίς με αυτό το κριτήριο -στοιχείο από το οποίο ωφελήθηκε κυρίως η AfD.

Είναι χαρακτηριστικό, κατά τον Μπίνκερτ, ότι η Νάνσι Φέζερ, η οποία ως υπουργός Εσωτερικών διαχειρίζεται τη μετανάστευση, χρεώθηκε για λογαριασμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης την ευθύνη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εδώ και μερικούς μήνες.

«Η μεταναστευτική πολιτική επισκίασε τα πάντα», παραδέχθηκε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD στην Εσση, Γκίντερ Ρούντολφ.

Ανάλογη άποψη εξέφρασε ο πολιτικός επιστήμονας του πανεπιστημίου του Μάιντς, Γιούργκεν Φάλτερ, ο οποίος είπε στην Bild ότι «η δυσαρέσκεια για τη μεταναστευτική και την ενεργειακή πολιτική της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ήταν πιθανόν ο καθοριστικός παράγων σε αυτές τις εκλογές».

Σε σχόλιο στο περιοδικό Der Spiegel επισημαίνεται ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός χρειάζεται επανεκκίνηση, καθώς και ότι η AfD εδραιώνεται ως ισχυρή δύναμη και στα δυτικά κρατίδια.

Η AfD «έχασε τη φήμη του κόμματος διαμαρτυρίας δυσαρεστημένων Ανατολικογερμανών, κάτι που πολλοί στη Δύση εξακολουθούν να θεωρούν ότι είναι. Η AfD είναι πρόκληση συνολικά για τη γερμανική δημοκρατία», τόνισε το περιοδικό.

Και ενώ το CDU ωφελείται από τη γενικότερη δυσαρέσκεια και την απόρριψη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, το FDP αντιμετωπίζει πλέον υπαρξιακό κίνδυνο: είναι εκτός βουλής σχεδόν στα μισά ομόσπονδα κρατίδια. Αυτό σημαίνει ότι ο αρχηγός του και υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, βρίσκεται πλέον υπό αυξημένη πίεση.

Μελλοντικά το FDP θα δει αναπόφευκτα τον εαυτό του ακόμη περισσότερο ως «διορθωτή» της κυβερνητικής πολιτικής, κάτι που θα προκαλέσει νέα προβλήματα για την κυβέρνηση του Ολαφ Σολτς.

Οι Πράσινοι από την άλλη πλευρά μοιάζουν να χρεώθηκαν τη γενικότερη σύγχυση σχετικά με την ενεργειακή μετάβαση και την πολιτική για το κλίμα και τις συνεχείς παλινωδίες του υπουργού Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...