431
Φασίστες σε πρωτομαγιάτικη διαδήλωση στο γνωστό και μη εξαιρετέο Κέμνιτς της Ανατολικής Γερμανίας | EPA/FRANZ FISCHER

Γερμανία: Πράσινη άνθιση αλλά και «μαύρο κύμα»

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2019, 07:45
Φασίστες σε πρωτομαγιάτικη διαδήλωση στο γνωστό και μη εξαιρετέο Κέμνιτς της Ανατολικής Γερμανίας
|EPA/FRANZ FISCHER

Γερμανία: Πράσινη άνθιση αλλά και «μαύρο κύμα»

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2019, 07:45

Στη Γερμανία, όπως κατέδειξε η υπερψήφιση των Πρασίνων στις ευρωεκλογές και η ανάδειξή τους σε δεύτερο κόμμα σε πανεθνικό επίπεδο, η κλιματική κρίση απασχολεί σοβαρά τους ψηφοφόρους.

Καθώς οι Γερμανοί φαίνεται ότι έχουν αναπτύξει οικολογική συνείδηση, το περιβάλλον, ως απειλούμενο και χρήζον ειδικής προστασίας, υπήρξε το κύριο ζήτημα της προεκλογικής περιόδου σε όλη τη χώρα εκτός από δύο κρατίδια.

Η Σαξονία (Δρέσδη) και το Βραδεμβούργο (Πότσνταμ) δεν ακολούθησαν την κεντρική θεματική.

Γιατί διαφοροποιήθηκαν αυτές οι δύο περιοχές από τις υπόλοιπες;

Διότι εκεί το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία έχει υπερφαλαγγίσει τη Χριστιανοδημοκρατία, μάλιστα στοχεύει και στην πρωτιά.

Το πρόβλημα της ανόδου της Ακροδεξιάς στα εδάφη της πρώην Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας αναδεικνύει η Suddeutsche Zeitung. Η εφημερίδα της Βαυαρίας προσπαθεί να αντιληφθεί για ποιον λόγο οι Ανατολικογερμανοί κινούνται στον αντίποδα των συμπατριωτών τους των δυτικών επαρχιών, για ποιον λόγο σερφάρουν πάνω στο «μαύρο κύμα» του εθνικισμού.

Τον περασμένο Νοέμβριο η υποδοχή των Ανατολικογερμανών στην καγκελάριο που τους επισκέφθηκε υπήρξε εχθρική: το πλακάτ γράφει «Μέρκελ, φύγε!» (EPA/FILIP SINGER)

Το Χριστιανοδημοκρατκό Κόμμα της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ θα λογαριαστεί με τους εθνικιστές και αλλού, σημειώνεται: καθότι στη Θουριγγία (Ερφούρτη) και στη Σαξονία-Ανχαλτ (Μαγδεμβούργο) η «Εναλλακτική» αναρριχήθηκε στη δεύτερη θέση της λαϊκής προτίμησης, και στις επόμενες εκλογές για τα τοπικά Κοινοβούλια αναμένεται να προκαλέσει καινούργιο πολιτικό σάλο.

«Χτυπούν» τη δημαρχία

Αλλά και στο Γκέρλιτς, στην ανατολικότερη γερμανική πόλη, στη γερμανοπολωνική μεθόριο, όπου την περασμένη Κυριακή διεξήχθησαν οι δημοτικές εκλογές, ο υποψήφιος της «Εναλλακτικής», κάποιος πρώην αστυνομικός ονόματι Σεμπάστιαν Βίπελ, συγκέντρωσε ποσοστό 36,4% και έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνει δήμαρχος την Κυριακή 9 Ιουνίου. Αν ο Βίπελ τα καταφέρει, γράφει η Suddeutsche Zeitung, θα γίνει ο πρώτος ακροδεξιός δήμαρχος στη χώρα. Προς το παρόν ο Βίπελ πανηγυρίζει και ευχαριστεί στο facebook.

Διαβουλεύσεις για την άμυνα

Τα γερμανικά αριστερόστροφα κόμματα (από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και το Die Linke μέχρι τους Πράσινους) έχουν επίγνωση της κρίσιμης κατάστασης στα ανατολικά της χώρας.

Στο Βραδεμβούργο, όπου μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2014 συγκυβερνούν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με τους αριστεριστές του Die Linke, ήδη τα κομματικά επιτελεία διαβουλεύονται για τις ερχόμενες εκλογές του φθινοπώρου. Το θέμα τους είναι η αντιμετώπιση των εθνικιστών που απειλούν τη συγκυβέρνηση, έστω και μέσω της συμμετοχής των Πρασίνων στη διακυβέρνηση του κρατιδίου. Ωστόσο οι προοπτικές δεν διαγράφονται ευοίωνες.

Η φαιά επαρχία 

Η Suddeutsche κρίνει ότι η «πραγματική δύναμη της γερμανικής Ακροδεξιάς βρίσκεται στην επαρχία», στις μικρές πόλεις όπως είναι και το Γκέρλιτς, οι οποίες στερούμενες την ανάπτυξη παρακμάζουν, αποκομμένες από τον εθνικό κορμό, και μετατρέπονται σε θύλακες οργής, κυρίως εναντίον του «δικαιώματος στη μετανάστευση» και εναντίον της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...