231
Από αριστερά: Αναλένα Μπέρμποκ, Ρόμπερτ Χάμπεκ, Ολαφ Σολτς και Κρίστιαν Λίντνερ, οι ηγέτες των κομμάτων που αποτελούν τον «Φωτεινό Σηματοδότη», την Τετάρτη | REUTERS/Fabrizio Bensch

Γερμανία: Πώς μοιράζονται τα υπουργεία στα τρία κόμματα της νέας κυβέρνησης

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2021, 17:17
Από αριστερά: Αναλένα Μπέρμποκ, Ρόμπερτ Χάμπεκ, Ολαφ Σολτς και Κρίστιαν Λίντνερ, οι ηγέτες των κομμάτων που αποτελούν τον «Φωτεινό Σηματοδότη», την Τετάρτη
|REUTERS/Fabrizio Bensch

Γερμανία: Πώς μοιράζονται τα υπουργεία στα τρία κόμματα της νέας κυβέρνησης

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2021, 17:17

Ο «φωτεινός σηματοδότης είναι πραγματικότητα!», δήλωσε στο Βερολίνο, το απόγευμα της Τετάρτης, ο εντολοδόχος καγκελάριος Ολαφ Σολτς, ανακοινώνοντας την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων (FDP) και την Προγραμματική Συμφωνία των εταίρων.

Σε 177 σελίδες περιγράφονται οι πολιτικές στις οποίες κατέληξαν οι εταίροι έπειτα από διαπραγματεύσεις δύο μηνών και τις οποίες θα εφαρμόσουν τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Εφόσον επικυρωθεί τις επόμενες ημέρες από τα κόμματα, η Συμφωνία θα μπορεί να υπογραφεί στις 6 Δεκεμβρίου και λίγες ημέρες μετά ο  Σολτς να γίνει ο διάδοχος της Ανγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία.

Οπως ανακοίνωσαν οι μελλοντικοί εταίροι, το υπουργείο Οικονομικών δίδεται στο FDP, ενώ τα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομίας – Πολιτικής για το Κλίμα στους Πράσινους. Αντικαγκελάριος θα είναι ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Αναλυτικά, το SPD παίρνει την καγκελαρία, τον προσωπάρχη της και τα υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας, Πατρίδας και Κατοικίας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Αμυνας και Εξωτερικής Αναπτυξιακής Βοήθειας.

Στους Πράσινους πηγαίνουν η αντικαγκελαρία και τα υπουργεία Οικονομίας – Πολιτικής για το Κλίμα, Εξωτερικών, Οικογενειακών Υποθέσεων, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Οικονομίας.

Τέλος, το FDP παίρνει τα υπουργεία Οικονομικών, Μεταφορών και Συγκοινωνιών, Δικαιοσύνης και Παιδείας και Ερευνας.

Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, το υπουργείο Οικονομικών θα αναλάβει ο αρχηγός του FDP Κρίστιαν Λίντνερ, το υπουργείο Εξωτερικών η συμπρόεδρος των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ και το διευρυμένο υπουργείο Οικονομίας και Πολιτικής για το Κλίμα ο έτερος συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...