Θα ήταν περίεργο να ήταν κομμουνιστής, σύντροφος του Ερνστ Τέλμαν ας πούμε, και όχι ναζιστής, ωστόσο και χιτλερικός που ήταν –ένας από τα εκατομμύρια των Γερμανών του Μεσοπολέμου και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου– έγινε θέμα στη σημερινή Γερμανία: ο λόγος για τον παππού της νυν υπουργού Εξωτερικών του Ολαφ Σολτς, της Πράσινης Αναλένα Μπέρμποκ, τον μακαρίτη πια (και θανόντα εν ειρήνη) Βάλντεμαρ Μπέρμποκ.
Το θέμα με τους ανιόντες συγγενείς της Μπέρμποκ ανακίνησε το εβδομαδιαίο «λαϊκό» περιοδικό Bunte, αμέσως όμως τη σκυτάλη άδραξαν τα στιβαρά χέρια της εφημερίδας Bild η οποία, ως γνωστόν, επαγρυπνά νυχθημερόν για τις τύχες της γερμανικής δημοκρατίας (και κατ’ επέκτασιν της ευρωπαϊκής).
Η ιστορία είναι απλή έως κοινότοπη. Ιστορικά ντοκουμέντα εμφανίστηκαν και αποδεικνύουν ότι ο παππούς δεν ήταν απλός αξιωματικός της Βέρμαχτ, με ειδικότητα την επισκευή αντιαεροπορικών πολυβόλων, αλλά ένθερμος εθνικοσοσιαλιστής. Ενέπνεε και καθοδηγούσε τους συμμαχητές του στο Ανατολικό Μέτωπο, μάλιστα είχε τιμηθεί και με ναζιστικό «παράσημο στρατιωτικής αξίας» λίγο προτού τελειώσουν όλα, το 1944.
Ούτε η πρώτη είναι η Μπέρμποκ ούτε και η τελευταία: τα γερμανόπουλα της γενιάς της είχαν πατεράδες, θείους και παππούδες ναζιστές, ορισμένους και με ματωμένα χέρια, έτσι ανέπτυξαν «αναγκαστικώς» αντιπατριωτικά αισθήματα και συγχρόνως βίωσαν κόμπλεξ και ενοχές απέναντι στην κοινωνία και ενδεχομένως απέναντι στον κόσμο όλο.
Μάλιστα ο μεταπολεμικός προσανατολισμός των περισσοτέρων νεολαίων των πανεπιστημίων ήταν αριστερός – και αργότερα Πράσινος, για να κλείσει ο κύκλος (ιδίως την εποχή του Γιόσκα Φίσερ με τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία).
Η Bild ρώτησε την υπουργό αν είχε ιδέα για το ποιόν του παππού της προτού τον αναφέρει σε ένα βιβλίο της και σε μία ομιλία της ως η πρώτη γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών. Διότι ο Βάλντεμαρ Μπέρμποκ (1913-2016) περιγράφεται στα ντοκουμέντα ως «απόλυτος εθνικοσοσιαλιστής, μελετητής του χιτλερικού μανιφέστου ‘‘Ο αγών μου’’ και ιδεολόγος στην πράξη».
Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, πάντως, δεν έκανε το κορόιδο και απάντησε στην Bild, όμως είπε το λακωνικότατο «τα ντοκουμέντα δεν ήταν γνωστά στο υπουργείο».
Το ενδιαφέρον στην όλη υπόθεση δεν είναι ότι βρέθηκε ξανά η πυρίτιδα μεταξύ Μονάχου και Βερολίνου και ότι άνοιξαν οι σαμπάνιες της σπουδαίας ανακάλυψης – είπαμε, αυτά είναι κοινός τόπος εκεί. Η Bild δεν παρέλειψε να γράψει ότι ρωσικά μέσα «κοντά στο Κρεμλίνο» είχαν θίξει το πρόβλημα «παππούς Μπέρμποκ» όταν είχαν επιδοθεί σε εκστρατεία εναντίον της Πράσινης υπουργού το 2021 και το 2022.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News