262
Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ σε παλιότερη φωτογράφιση στο γραφείο του στο Βερολίνο | REUTERS/Fabrizio Bensch

Γερμανία: Παραιτείται από τη Rosneft ο Σρέντερ

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2022, 15:17
Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ σε παλιότερη φωτογράφιση στο γραφείο του στο Βερολίνο
|REUTERS/Fabrizio Bensch

Γερμανία: Παραιτείται από τη Rosneft ο Σρέντερ

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2022, 15:17

O πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ σκοπεύει να παραιτηθεί από τη θέση του ως επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρίας Rosneft, όπως ανακοίνωσε η εταιρία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Σρέντερ δήλωσε ότι του είναι αδύνατο να ανανεώσει το συμβόλαιό του, χωρίς ωστόσο κάποια από τις δύο πλευρές να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Σρέντερ παραμένει ηγετικό στέλεχος της ρωσικής εταιρίας των αγωγών Nord Stream 1 και 2 και τον Ιούνιο αναμένεται να κριθεί εάν θα αναλάβει αντίστοιχη θέση και στην Gazprom, όπως έχει εισηγηθεί η ρωσική κυβέρνηση.

Για τις θέσεις αυτές, αλλά και την άρνησή του να λάβει σαφείς αποστάσεις από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, δέχεται δριμεία κριτική, ενώ την Πέμπτη η Μπούντεσταγκ αποφάσισε τη στέρηση των περισσότερων προνομίων που απολάμβανε ως πρώην καγκελάριος.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η τηλεόραση της WELT, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ σκοπεύει να προσφύγει δικαστικά εναντίον της απόφασης του Κοινοβουλίου. Υιοθετώντας εισήγηση του υπουργείου Οικονομικών, η Μπούντεσταγκ στέρησε τον πρώην καγκελάριο από το γραφείο του και τους συνεργάτες του στο κοινοβούλιο, ενώ επέτρεψε να παραμείνει μόνο η προσωπική του ασφάλεια, εφόσον κρίνεται απαραίτητη από την αρμόδια υπηρεσία της αστυνομίας.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Χεμπεστράιτ, παρέπεμψε στις χθεσινές δηλώσεις του Ολαφ Σολτς, ο οποίος χαρακτήρισε «λογική» την απόφαση της Βουλής και σημείωσε ότι «το καλύτερο θα ήταν ο Σρέντερ να παραιτηθεί από όλες τις θέσεις του», στις ρωσικές εταιρίες. Σχολιάζοντας ωστόσο εισηγήσεις περί ένταξης του Σρέντερ στους καταλόγους με τις κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας, ο Σολτς τόνισε ότι «δεν χρειάζεται κάτι περισσότερο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News