547
Ο Ντάνιελ Γκούντερ χαιρετά τους υποστηρικτές του μετά τη μεγάλη του νίκη | REUTERS/Fabian Bimmer

Γερμανία: Πανωλεθρία για τον Σολτς στο Σλέσβιγκ-Χολστάιν

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2022, 17:12
Ο Ντάνιελ Γκούντερ χαιρετά τους υποστηρικτές του μετά τη μεγάλη του νίκη
|REUTERS/Fabian Bimmer

Γερμανία: Πανωλεθρία για τον Σολτς στο Σλέσβιγκ-Χολστάιν

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2022, 17:12

Καλύτερα από ό,τι περίμεναν πήγαν το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) και οι Πράσινοι στις εκλογές της Κυριακής στο κρατίδιο Σλέσβιγκ-Χολστάιν, ωστόσο το αποτέλεσμά τους αποδείχθηκε καταστροφικό για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και τους Φιλελεύθερους (FDP).

Ασαφές παραμένει για την ώρα αν το CDU, το οποίο άγγιξε την απόλυτη πλειοψηφία, θα εξακολουθήσει να συγκυβερνά με τους Πράσινους και το FDP, ή θα επιλέξει διαφορετική συμμαχία.

Ο 48χρονος Ντάνιελ Γκούντερ είναι ούτως ή άλλως ο δημοφιλέστερος πρωθυπουργός κρατιδίου στη Γερμανία. Σε δημοσκόπηση που μεταδόθηκε χθες, το 75% των ψηφοφόρων στο βορειότερο γερμανικό κρατίδιο των 2,8 εκατομμυρίων εκφράστηκε υπέρ του να παραμείνει ο επικεφαλής της κυβέρνησης.

Το CDU έλαβε 43,4% (+11,4% από τις εκλογές του 2017), οι Πράσινοι 18,2% (+5,3), το SPD 16% (–11,3), το FDP 6,4% (–5,1) και η Ενωση Ψηφοφόρων του Νότιου Σλέσβιγκ (SSW) 5,8% (+2,5). Εκτός του τοπικού κοινοβουλίου μένουν η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία με 4,4% (–1,5), αλλά και Η Αριστερά, η οποία περιοριζόμενη στο 1,7% (–2,1) απέτυχε και πάλι να εξασφαλίσει την είσοδό της.

Οπως ανέφεραν οι Times, ο Σολτς, στην πρώτη του εκλογική δοκιμασία ως καγκελάριος, φαίνεται πως πλήρωσε τη διστακτικότητά του να καταδικάσει τη Ρωσία στον πόλεμο με την Ουκρανία και να πάρει από την αρχή της ρωσικής εισβολής αποφασιστικά μέτρα εναντίον της Μόσχας. Στις δημοσκοπήσεις, οι Γερμανοί εμφανίζονται δυσαρεστημένοι με την τακτική του.

Για το CDU, είναι το καλύτερο αποτέλεσμα στο Σλέσβιγκ-Χολστάιν τα τελευταία 30 χρόνια.

Ο θριαμβευτής των εκλογών δήλωσε ήδη ότι θέλει να συζητήσει με τους Πράσινους και το FDP για το ενδεχόμενο συνέχισης της κυβερνητικής συνεργασίας τους, αφήνοντας πάντως κάθε ενδεχόμενο ανοιχτό.

Ο αρχηγός του CDU, Φρίντριχ Μερτς, συνεχάρη τον Γκούντερ μέσω Twitter: «Ενα εξαιρετικό αποτέλεσμα για σένα προσωπικά, αλλά και για το σύνολο του CDU. Αυτό μας δίνει ώθηση και για τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία», είπε, εξαίροντας τη νίκη του υποψηφίου του και υπογραμμίζοντας την κρισιμότητα των εκλογών της επόμενης Κυριακής στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της χώρας, που είναι επίσης η εκλογική περιφέρεια του ιδίου.

Οπως ανέφερε η Φ. Καραβίτη, ανταποκρίτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην προσεχή αναμέτρηση βρίσκεται επίσης το βλέμμα της αρχηγού του SPD Σάσκια Εσκεν: «Στρέφουμε τώρα την προσοχή μας στις εκλογές της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Κοιτάζουμε προς το μέλλον με μεγάλη αυτοπεποίθηση», δήλωσε.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η διαφορά του CDU, που προηγείται, από το SPD που βρίσκεται στην δεύτερη θέση, είναι μόλις δύο μονάδες, με τους Πράσινους να βρίσκονται στο 18% και το FDP στο 7%, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Ο πρωθυπουργός Χέντρικ Βουστ διαδέχθηκε πέρυσι τον Αρμιν Λάσετ, όταν ο τελευταίος αποχώρησε προκειμένου να οδηγήσει το CDU στις ομοσπονδιακές εκλογές ως υποψήφιος καγκελάριος. Δεν θεωρείται ωστόσο αδιαφιλονίκητο φαβορί, όπως ήταν ο Ντάνιελ Γκούντερ, ενώ ο υποψήφιος του SPD, Τόμας Κουτσάτι, θεωρείται δύσκολος αντίπαλος.

Επιπλέον, οι Πράσινοι, δημοσκοπικά τουλάχιστον, μοιάζουν ικανοί να τριπλασιάσουν τα προηγούμενα ποσοστά τους, καθιστώντας διόλου απίθανη μια κυβέρνηση SPD-Πρασίνων.

«Παλιοί αντίπαλοι, νέοι φίλοι», σχολίασε το περιοδικό Der Spiegel αναφερόμενο στον Ντάνιελ Γκούντερ και στον Φρίντριχ Μερτς. Ο πρώτος θεωρείται «αριστερός» στο κόμμα της κεντροδεξιάς –το προσωνύμιό του άλλωστε είναι «σύντροφος Ντάνιελ»– ενώ είχε περιγράψει τον Μερτς ως «άνδρα μεγαλύτερης ηλικίας, που δεν έχει πετύχει τους στόχους του», όταν ο σημερινός πρόεδρος του CDU ασκούσε κριτική στην Ανγκελα Μέρκελ.

Οι σχέσεις τους πάντως φαίνεται ότι αποκαταστάθηκαν: ο Μερτς έκανε το παν για να στηρίξει την προεκλογική εκστρατεία στο κρατίδιο, που του έφερε την πρώτη του νίκη αφότου ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...