426
Ο Αρμιν Λάσετ κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους | REUTERS/Michele Tantussi/

Γερμανία: Οριστικά ο Λάσετ υποψήφιος καγκελάριος

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2021, 10:16
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 20/04/2021, 14:00
Ο Αρμιν Λάσετ κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους
|REUTERS/Michele Tantussi/

Γερμανία: Οριστικά ο Λάσετ υποψήφιος καγκελάριος

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2021, 10:16
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 20/04/2021, 14:00

«Ο κύβος ερρίφθη. Ο Αρμιν Λάσετ θα είναι ο υποψήφιος καγκελάριος για την Χριστιανική Ενωση», δήλωσε το μεσημέρι της Τρίτης ο Μάρκους Ζέντερ, αποσυρόμενος από την κούρσα για την υποψηφιότητα.

Η δήλωση του βαυαρού πρωθυπουργού έγινε μετά την νέα στήριξη των Χριστιανοδημοκρατών στον αρχηγό του κόμματος Aρμιν Λάσετ, και μάλιστα με ευρεία πλειοψηφία, το προεδρείο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στη μάχη για την ανάδειξη του υποψηφίου καγκελάριου της Χριστιανικής Ενωσης (CDU/CSU).

Η συνεδρίαση του προεδρείου του κόμματος, που συγκάλεσε εκτάκτως ο Λάσετ, ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα της Δευτέρας, εξελίχθηκε επεισοδιακά, με πολλά μέλη να τάσσονται υπέρ της υποψηφιότητας του Ζέντερ και ολοκληρώθηκε μετά τη μία το πρωί με μυστική ψηφοφορία των μελών του προεδρείου.

Ο Λάσετ κατάφερε να αποσπάσει την στήριξη του 77,5% των ηγετικών στελεχών. Συγκεκριμένα, 31 μέλη ψήφισαν υπέρ του, εννέα υπέρ του Ζέντερ και έξι απείχαν.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας τυπικά δεν είχε δεσμευτικό χαρακτήρα, ωστόσο ο βαυαρός πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι παραχωρεί στο CDU, «την μεγάλη μας αδελφή», το προβάδισμα της επιλογής του υποψηφίου, διαβεβαιώνοντας ότι θα σεβαστεί οποιαδήποτε απόφαση του.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης του προεδρείου του CDU αρκετοί εκφράστηκαν υπέρ του Ζέντερ. «Καλύτερα ένας καγκελάριος από την CSU παρά ένας καγκελάριος των Πρασίνων», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ζάαρλαντ Τομπίας Χανς, υποστηρίζοντας την υποψηφιότητα του Ζέντερ μπροστά στην απειλητική για την κεντροδεξιά ενίσχυση των Πρασίνων.

Την δημοτικότητα του Ζέντερ και τις δημοσκοπήσεις που τον αναδεικνύουν ως καταλληλότερο υποψήφιο, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, επισημαίνοντας ότι «αν ακούσουμε τη βάση, τα πράγματα είναι διαφορετικά από ό,τι ενδεχομένως πιστεύαμε» και εκφράζοντας την έκπληξή του για την μεγάλη αποδοχή του Ζέντερ από τους χριστιανοδημοκράτες βουλευτές. «Είναι σημαντικό να είμαστε ενωμένοι και να μη χάσουμε την επαφή με τους ψηφοφόρους μας. Πρέπει να ακούσουμε τη βάση», επέμεινε, χρησιμοποιώντας το βασικό επιχείρημα του βαυαρού πρωθυπουργού.

Από τους τελευταίους που τοποθετήθηκαν ήταν ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος ζήτησε η απόφαση του προεδρείου να ληφθεί οπωσδήποτε στη συνεδρίαση και να μην καθυστερήσει κι άλλο. «Σήμερα θα αποφασίσουμε. Αύριο πρέπει οι δύο αρχηγοί να παρουσιαστούν στον Τύπο και να κοινοποιήσουν την απόφασή τους», είπε ο Σόιμπλε. Με την τοποθέτησή του συμφώνησε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Ραλφ Μπρίνκχαους.

Ο πρωθυπουργός της Eσσης, Φόλκερ Μπουφιέ, ο οποίος είχε ταχθεί εδώ και μέρες υπέρ της υποψηφιότητας του Λάσετ, προειδοποίησε ωστόσο για τον κίνδυνο η απόφαση να μη γίνει αποδεκτή, «εάν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας –μια νίκη του Λάσετ– δεν αντικατοπτρίζει τις προσδοκίες πολλών μέσα στο κόμμα». Οπως είπε, πολλοί στο CDU δεν συμφωνούν ότι το χρίσμα είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να το κρίνει μόνο του το προεδρείο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News