443
Ο πρώην γερμανός καγκελάριος έχει απομονωθεί από το κόμμα του, ωστόσο δεν του έχει αφαιρεθεί η κομματική ταυτότητα | Shutterstock/Marcel Paschertz

Γερμανία: Οι Σοσιαλδημοκράτες θα τιμήσουν τον φιλορώσο Σρέντερ

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2023, 11:01
Ο πρώην γερμανός καγκελάριος έχει απομονωθεί από το κόμμα του, ωστόσο δεν του έχει αφαιρεθεί η κομματική ταυτότητα
|Shutterstock/Marcel Paschertz

Γερμανία: Οι Σοσιαλδημοκράτες θα τιμήσουν τον φιλορώσο Σρέντερ

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2023, 11:01

Το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας (SPD) αποφάσισε να τιμήσει τον πρώην καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ σε μια δεξίωση στη γενέτειρά του, παρά τις έντονες συζητήσεις στη χώρα για τους δεσμούς του πρώην ηγέτη με τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν, αποκαλύπτει το Politico.

Το παράρτημα του SPD στο Ανόβερο θα προσφέρει φόρο τιμής στην 60ετή διαδρομή του Σρέντερ στο κόμμα, δήλωσε στο Politico ο διευθύνων σύμβουλος του παραρτήματος του SPD, Κριστόφ Ματέρνε. Προσέθεσε ότι δεν υπήρξε συναίνεση για τη διεξαγωγή του πάρτι από τον δήμο, επομένως η εκδήλωση διοργανώνεται από την περιφέρεια.

Το πάρτι θα πραγματοποιηθεί στις 27 Οκτωβρίου, επέτειο της ημερομηνίας έναρξης της καγκελαρίας του Σρέντερ πριν από 25 χρόνια. Η ημερομηνία επιλέχθηκε ύστερα από τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ τοπικών στελεχών του SPD και του Σρέντερ, επιβεβαίωσε ο Ματέρνε.

Η παρουσία στην εκδήλωση θα γίνει μόνο με ονομαστικές προσκλήσεις. Μεταξύ των 50 παρευρισκομένων θα είναι στενοί φίλοι του Σρέντερ και πρώην μέλη του υπουργικού συμβουλίου του, που θα παρακολουθήσουν τον πρώην καγκελάριο να τιμάται με την απονομή ειδικής κομματικής καρφίτσας και πιστοποιητικού.

Ο Σρέντερ –ο οποίος επιβίωσε τον Μάρτιο μιας προσπάθειας αποβολής του από το SPD– έχει δεχτεί δριμεία κριτική για τις φιλικές σχέσεις του με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, και για την κατοχή θέσεων σε διοικητικά συμβούλια ρωσικών ενεργειακών εταιρειών.

Μόλις τον περασμένο Μάιο, φωτογραφίες του πρώην καγκελαρίου ως επίτιμου καλεσμένου σε δεξίωση που παρέθεσε η ρωσική πρεσβεία του Βερολίνου διέρρευσαν στον γερμανικό Τύπο, προκαλώντας ευρεία πολιτική κατακραυγή. Ο Σρέντερ έχει επανειλημμένως αρνηθεί να αποκηρύξει δημοσίως τη φιλία και τους επιχειρηματικούς δεσμούς του με τον ρώσο πρόεδρο.

Ο πολιτικός και η σύζυγός του, Σο-γιόν Σρέντερ-Κιμ, φέρεται να συναναστράφηκαν στην εκδήλωση της ρωσικής πρεσβείας με τον 86χρονο Εγκον Κρεντς, τον τελευταίο κομμουνιστή ηγέτη της Ανατολικής Γερμανίας. Ο Κρεντς αναγκάστηκε να παραιτηθεί όταν έπεσε το Τείχος του Βερολίνου, ενώ αργότερα καταδικάστηκε σε εξίμισι ετών φυλάκιση για τη συμμετοχή του σε εγκλήματα του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Ο Σρέντερ, ο οποίος υπήρξε καγκελάριος της Γερμανίας από το 1998 έως το 2005, ήταν ισχυρός υποστηρικτής του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream κατά τη διάρκεια της θητείας του. Εκτοτε είχε ρόλους στις ρωσικές εταιρείες Rosneft και Gazprom, τις οποίες έχει πλέον επίσημα αποποιηθεί.

Μετά την παραίτησή του από το διοικητικό συμβούλιο της Rosneft λόγω ανησυχιών για τις κυρώσεις της ΕΕ, εντοπίστηκε στη Μόσχα, πριν από ενάμιση χρόνο, από έναν γερμανό δημοσιογράφο, στον οποίο είπε: «Κάνω ολιγοήμερες διακοπές στη Μόσχα, είναι μια όμορφη πόλη».

Ο Σρέντερ είναι γενικά απομονωμένος από το κόμμα του λόγω της άρνησής του να καταγγείλει την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία. Πρόσφατα απέτυχε στην προσπάθειά του να ανατρέψει την απαγόρευση χρήσης των γραφείων και του προσωπικού της Μπούντεσταγκ, που χρηματοδοτούνται από τους φορολογούμενους, εν μέσω καυστικής κριτικής για τις σχέσεις του με τη Μόσχα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...