563
«Αυτό που προέχει είναι να συνδράμουμε τους ανθρώπους αλλά δεν αλλάζει η πολιτική εξαιτίας μίας μέρας σαν κι αυτήν», δήλωσε ο Αρμιν Λάσετ, ενώ η Αναλένα Μπέρμποκ ελπίζει να ανακτήσει το χαμένο έδαφος | REUTERS/ CreativeProtagon

Γερμανία: Οι πλημμύρες, η κλιματική κρίση και οι εκλογές

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2021, 21:34
«Αυτό που προέχει είναι να συνδράμουμε τους ανθρώπους αλλά δεν αλλάζει η πολιτική εξαιτίας μίας μέρας σαν κι αυτήν», δήλωσε ο Αρμιν Λάσετ, ενώ η Αναλένα Μπέρμποκ ελπίζει να ανακτήσει το χαμένο έδαφος
|REUTERS/ CreativeProtagon

Γερμανία: Οι πλημμύρες, η κλιματική κρίση και οι εκλογές

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2021, 21:34

Καθώς γλείφουν τις πληγές τους στη Γερμανία, μετρώντας θύματα και αναζητώντας αγνοούμενους, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν κρατίδια Ρηνανίας – Παλατινάτου και Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, το επίκαιρο και επείγον όσο ποτέ άλλοτε ζήτημα της κλιματικής αλλαγής κυριαρχεί εκ νέου στην προεκλογική εκστρατεία ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.

Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τους περισσότερους Γερμανούς ενώ το έντονο κλίμα ανησυχίας που επικρατεί μεταξύ των πολιτών ενδέχεται να έχει απρόβλεπτες συνέπειες για όλες τις πολιτικές δυνάμεις, εξηγεί σε ρεπορτάζ του ο Πάολο Βαλεντίνο, ανταποκριτής της Corriere della Sera στο Βερολίνο.

Το ότι η ολοένα συχνότερη εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων σχετίζεται με την υπερθέρμανση του πλανήτη είναι πλέον ξεκάθαρο. Η Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ισχυρών βροχοπτώσεων και πλημμυρών έπειτα από τρία χρόνια σχεδόν ανομβρίας. «Ωστόσο αυτό που συνέβη είναι η καταστροφή του αιώνα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ιταλός δημοσιογράφος, σημειώνοντας πως σε ορισμένες περιοχές σε μία μέρα έβρεξε όσο βρέχει σε τρεις μήνες.

Εως την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία οι γερμανοί ψηφοφόροι θα προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν τα νέα μέλη της Μπούντεσταγκ αλλά και τον ή την διάδοχο της Ανγκελα Μέρκελ, το ζήτημα της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης κατά πάσα πιθανότητα θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των πολιτών (παρά την πανδημία) και οι πολιτικές δυνάμεις υφίστανται ήδη πιέσεις.

Το CDU υπό πίεση

Σύμφωνα με τον Πάολο Βαλεντίνο περισσότερο κινδυνεύει η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU), το κόμμα που προηγείται μεν σε όλες τις δημοσκοπήσεις, αλλά είναι επίσης το πιο επιφυλακτικό όσον αφορά την επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, το πιο προσεκτικό όσον αφορά τις ανάγκες της οικονομίας και της βιομηχανίας.

«Αυτό που προέχει τώρα είναι να συνδράμουμε τους ανθρώπους αλλά δεν αλλάζει η πολιτική εξαιτίας μίας μέρας σαν κι αυτήν», απάντησε την Πέμπτη ο Αρμιν Λάσετ, υποψήφιος των Χριστιανοδημοκρατών για την καγκελαρία αλλά και πρωθυπουργός της πληγείσας Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, ερωτηθείς για το πώς θα μπορούσε να επηρεάσει η πρωτοφανής καταστροφή την προεκλογική του εκστρατεία.

«Το CDU θεωρεί πως ο στόχος της Κομισιόν για μείωση των εκπομπών CO2 κατά 55% σε σχέση με το 1990 έως το 2030 και κατά 100% έως το 2050 είναι ιδιαίτερα φιλόδοξος και επιζήμιος για την οικονομία», εξηγεί ο ο ιταλός ανταποκριτής στο Βερολίνο. Αφότου το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας αποφάνθηκε πως η προάσπιση του κλίματος αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών, η απερχόμενη κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ δεσμεύτηκε να κάνει ακόμη περισσότερα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Ομως ο Αρμιν Λάσετ εξακολουθεί να προσέχει να μην θίξει ιδιαίτερα τα συμφέροντα των βιομηχανικών εταιρειών, κυρίως των αυτοκινητοβιομηχανιών.

Νέα ώθηση για τους Πράσινους;

Το ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης βρίσκεται εκ νέου στο επίκεντρο του δημόσιου ενδιαφέροντος στη Γερμανία μετά τις πρωτοφανείς βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες και τα θύματα και τις καταστροφές, ενδέχεται να δώσει νέα ώθηση στους Πράσινους, οι οποίοι, παρότι έκαναν πολύ καλή αρχή, έχασαν έδαφος εξαιτίας «των γκαφών και των λαθών της υποψήφιάς τους για την καγκελαρία Αναλένα Μπέρμποκ», αναφέρει ο Πάολο Βαλεντίνο, έχοντας κατά νου πως η 40χρονη ηγέτιδα (μαζί με τον Ρόμπερτ Χάμπεκ) των Πρασίνων έχει κατηγορηθεί για λογοκλοπή, για απόκρυψη εισοδήματος, για παράθεση ανακριβών στοιχείων στο βιογραφικό της.

Ωστόσο ότι η προσοχή όλων είναι εκ νέου στραμμένη στην κλιματική κρίση  της προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία να πείσει τους ψηφοφόρους πως όσον αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής απειλής το πιο τολμηρό και το πιο αποτελεσματικό είναι το πρόγραμμα του κόμματός της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...