314
Εργασίες για την κατασκευή του αγωγού, στην πόλη Κινγκισέπ της επαρχίας του Λένινγκραντ | REUTERS/Anton Vaganov

Γερμανία: Οι ΗΠΑ θα άρουν τις κυρώσεις για τον αγωγό Nord Stream 2

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2021, 18:06
Εργασίες για την κατασκευή του αγωγού, στην πόλη Κινγκισέπ της επαρχίας του Λένινγκραντ
|REUTERS/Anton Vaganov

Γερμανία: Οι ΗΠΑ θα άρουν τις κυρώσεις για τον αγωγό Nord Stream 2

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2021, 18:06

Η Γερμανία επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ σχεδιάζει να παραιτηθεί από τις κυρώσεις σε βάρος της διαχειρίστριας εταιρείας του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, που καταλήγει στην Ευρώπη, καθώς και σε βάρος του διευθύνοντα συμβούλου της Ματίας Βάρνιχ.

«Υπάρχει εκ μέρους του προέδρου παραίτηση από τις κυρώσεις σε βάρος της εταιρείας του Nord Stream 2 και του διευθύνοντα συμβούλου της , ο οποίος είναι γερμανός πολίτης», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Την είδηση είχε μεταδώσει νωρίτερα και το Reuters.

Η σχετική έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που ζητήθηκε από το Κογκρέσο, καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι είναι στο συμφέρον των ΗΠΑ να άρουν τις κυρώσεις στην διαχειρίστρια εταιρεία Nord Stream 2 AG του αγωγού και στον διευθύνοντα σύμβουλό της.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν θέλει έτσι να στείλει μήνυμα για την στρατηγική της δέσμευση να ανοικοδομήσει τις σχέσεις της με την Γερμανία, που είχαν χειροτερέψει επί προεδρίας Τραμπ.

Την επικείμενη άρση των κυρώσεων είχε ανακοινώσει την Τρίτη, το Axios, με δημοσίευμα του στο οποίο άσκησαν κριτική οι Ρεπουμπλικάνοι στην Ουάσιγκτον.

Οι εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου δεν σχολίασαν την είδηση.

Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μια τέτοια κίνηση εκ μέρους της Ουάσιγκτον μπορεί να συμβάλει στο να αναθερμανθούν οι ψυχρές σχέσεις με τη Μόσχα.

Το Κρεμλίνο εκτίμησε θετικά το ενδεχόμενο της άρσης των κυρώσεων, δηλώνοντας ωστόσο ότι περιμένει να επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες αυτές.

«Προς το παρόν γίνεται λόγος για απρόσωπα δημοσιεύματα, δεν έχουμε καμία επίσημη επιβεβαίωση για το θέμα, γι’ αυτό είναι αμφίβολο αν πρέπει να εκληφθούν ως μήνυμα. Αν και το ίδιο το γεγονός της εμφάνισης τέτοιων δημοσιευμάτων είναι εκ των πραγμάτων θετικό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι «αυτό είναι καλύτερο από το να διαβάζεις πληροφορίες που προαναγγέλλουν νέες κυρώσεις».

Ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, δήλωσε και αυτός ότι εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες άρουν τις κυρώσεις στην εταιρεία του αγωγού Nord Stream 2, αυτό μπορεί να συμβάλει στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...