Ο Φρίντριχ Μερτς, κατά πάσα πιθανότητα επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας, έχει δεσμευθεί να «επαναφέρει σταδιακά» την υποχρεωτική στράτευση στη χώρα, ξεκινώντας με μια μικρή αλλά επίλεκτη στρατολόγηση νέων ανδρών και γυναικών. Ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου κόμματος Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU) θέλει να κάνει τον γερμανικό στρατό «έναν από τους καλύτερους στην ευρωπαϊκή και διατλαντική συμμαχία», αλλά υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα: πού θα βρει τα χρήματα.
Οπως γράφουν οι Times, ο Μερτς είπε ότι ο στρατός θα μπορούσε να εκπαιδεύει έως και 30.000 στρατεύσιμους ετησίως, με στόχο να διπλασιάσει τη δύναμη της ενεργού εφεδρείας του. Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις αντιμετωπίζουν σοβαρή έλλειψη προσωπικού. Ο αριθμός των επαγγελματιών στρατιωτών συρρικνώνεται και παραμένει κατά 30.000 κάτω από τον στόχο των 210.000, ενώ ορισμένοι στρατηγοί εκτιμούν ότι η χώρα χρειάζεται τουλάχιστον άλλους 60.000 εφέδρους για να μπορέσει να αμυνθεί έναντι κάποιας επίθεσης.
Το περασμένο καλοκαίρι ο υπουργός Αμυνας Μπόρις Πιστόριους προσπάθησε να επαναφέρει την υποχρεωτική στράτευση σε περιορισμένη κλίμακα, για πρώτη φορά από τότε που είχε ανασταλεί, το 2011, αλλά αυτό απετράπη από άλλους υπουργούς της κυβέρνησης.
Ο Μερτς συντάχθηκε με την πολιτική του Πιστόριους, λέγοντας ότι ήταν ένας «καλός δρόμος» και θα τον ακολουθήσει εάν γίνει καγκελάριος, το επόμενο έτος. Σε ομιλία του στην Ομοσπονδιακή Ακαδημία Πολιτικής Ασφάλειας, στο Βερολίνο, είπε: «Στοχεύουμε στη σταδιακή επανεισαγωγή της στράτευσης, γνωρίζοντας, ωστόσο, ότι δεν μπορεί να συμβεί εν μία νυκτί».
Η εξωτερική και αμυντική πολιτική αναδεικνύονται οι βασικές διαχωριστικές γραμμές πριν τις γερμανικές εκλογές, που θα διεξαχθούν στις 23 Φεβρουαρίου. Ο Ολαφ Σολτς, γράφουν οι Times, ο οποίος έκανε ένα αιφνιδιαστικό ταξίδι στο Κίεβο αυτή την εβδομάδα, αυτοπροτείνεται ως «καγκελάριος της ειρήνης», ως μια «συνετή» προσωπικότητα που στοχεύει να στηρίξει την Ουκρανία χωρίς να ανταγωνίζεται αδικαιολόγητα τη Ρωσία.
Ο Μερτς, αντιθέτως, επιμένει ότι οι Δυτικοί υποστηρικτές της Ουκρανίας θα πρέπει να της επιτρέψουν να ανακαταλάβει όλα τα κατεχόμενα εδάφη της και έχει απειλήσει να της παραδώσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, τύπου Taurus, εφόσον κερδίσει την καγκελαρία.
Ωστόσο αντιμετωπίζει μια δύσκολη ισορροπία: σύμφωνα με έρευνες, περίπου οι μισοί γερμανοί ψηφοφόροι θέλουν να διακοπεί η παράδοση όπλων στην Ουκρανία, ενώ τα δύο τρίτα ελπίζουν σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.
Ενώ το CDU διατηρεί ισχυρό δημοσκοπικό προβάδισμα, πηγές του κόμματος ανησυχούν ότι η στρατηγική συγκράτησης του Σολτς θα μπορούσε να μειώσει τη διαφορά ανάμεσα στο κόμμα τους και το δικό του.
Στις 4 Δεκεμβρίου, μια δημοσκόπηση του YouGov έδειξε ότι το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) του Σολτς είχε ήδη ανεβάσει τα ποσοστά του κατά τρεις μονάδες, στο 18%, το υψηλότερο ποσοστό του σε περισσότερο από έναν χρόνο, ενώ το CDU και το αδελφό κόμμα του της Βαυαρίας έχουν υποχωρήσει κατά τρεις μονάδες, στο 30%.
Στην πρώτη ομιλία του, όπου ανέπτυξε την πολιτική ασφαλείας που θα υιοθετήσει μια πιθανή κυβέρνησή του, ο Μερτς είπε ότι θέλει και αυτός την ειρήνη στην Ευρώπη, αλλά πρόσθεσε πως «η ειρήνη θα μπορούσε να αποκατασταθεί μόνο μέσω στρατιωτικής δύναμης, επειδή η αδυναμία προκαλεί επιθετικότητα».
Επέκρινε τον Σολτς ότι καθυστέρησε την αποστολή οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία και ότι κάνει «ασυντόνιστες προσωπικές κινήσεις», όπως το τηλεφώνημά του στον Πούτιν πριν από τρεις εβδομάδες.
Ο Μερτς υποσχέθηκε να ενισχύσει τον γερμανικό στρατό και να τον κάνει «έναν από τους καλύτερους στην ευρωπαϊκή και διατλαντική συμμαχία», αν και δεν προσδιόρισε κάποιον συγκεκριμένο στόχο για τις αμυντικές δαπάνες της χώρας πάνω από το ελάχιστο όριο του ΝΑΤΟ, που είναι το 2% επί του εθνικού ΑΕΠ.
Θα χρειαζόταν, παραδέχτηκε, «τεράστια προσπάθεια», ακόμη και για να διατηρηθούν οι δαπάνες σε αυτό το επίπεδο, επειδή το ταμείο επανεξοπλισμού του Σολτς έχει εξαντληθεί και ο τακτικός ετήσιος αμυντικός προϋπολογισμός της Γερμανίας είναι κατά 30 δισ. ευρώ κάτω από τον στόχο του ΝΑΤΟ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News