344
Βερολίνο, 22 Ιανουαρίου: ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μιλάει στην Bundestag στο πολιτικό μνημόσυνο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε | Sean Gallup/Getty Images

Γερμανία: Ο Μακρόν τίμησε (στα γερμανικά) τη μνήμη του Σόιμπλε

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2024, 20:59
Βερολίνο, 22 Ιανουαρίου: ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μιλάει στην Bundestag στο πολιτικό μνημόσυνο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
|Sean Gallup/Getty Images

Γερμανία: Ο Μακρόν τίμησε (στα γερμανικά) τη μνήμη του Σόιμπλε

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2024, 20:59

«Η Γερμανία έχασε έναν σπουδαίο πολιτικό, η Ευρώπη ένα έρεισμα, η Γαλλία έναν φίλο». Τάδε έφη Εμανουέλ Μακρόν στη γερμανική Βουλή κατά τη διάρκεια του επισήμου πολιτικού μνημοσύνου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, γερμανού πολιτικού που απεβίωσε στις 26 του περασμένου Δεκεμβρίου και κηδεύτηκε στις 5 Ιανουαρίου.

Γιατί μίλησε ο γάλλος πρόεδρος –και μάλιστα στα γερμανικά, όπως μετέδωσε το Reuters– για τον εκλιπόντα; Διότι, πέραν του ότι ο Σόιμπλε θεωρείται εκ των υπερμάχων του γαλλογερμανικού άξονα στο σύστημα διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το είχε ζητήσει και ο ίδιος ο μακαρίτης προτού εγκαταλείψει τον μάταιο κόσμο μας.

Η Corriere della Sera έγραψε ότι ο Σόιμπλε είχε σχεδιάσει το δικό του ξόδι λεπτομερώς και είχε εκφράσει την επιθυμία να τον αποχαιρετήσει ο Μακρόν. Εβλεπε, έγραψαν οι Ιταλοί, τη δική του πολιτική κληρονομιά να ενυπάρχει στις πολιτικές του γάλλου προέδρου: όπως και εκείνος, ο Μακρόν θέλει την Ευρώπη ομοσπονδιακή, αυτόνομη όσον αφορά την άμυνά της και την εξωτερική πολιτική της και λιγότερο λαϊκιστική.

Ετσι και έγινε στην αίθουσα της γερμανικής Βουλής, παρουσία της χήρας Σόιμπλε, του γερμανού προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ, του καγκελαρίου Ολαφ Σολτς και, φυσικά, της Ανγκελα Μέρκελ. Ο Μακρόν προέτρεψε τους γερμανούς βουλευτές να ανταποκριθούν στην κληρονομιά του εκλιπόντος μιλώντας εν μέρει στα γερμανικά, αφού τα σπούδασε ως μαθητής στο σχολείο του και τα κατέχει μετρίως (μεταδίδεται ότι έκανε αρκετές πρόβες της ομιλίας του).

Η προεδρική χειρονομία έγινε σε χρονική στιγμή που οι γαλλογερμανικές σχέσεις ταλαιπωρούνται από διαφωνίες σε πολλά επίπεδα, από την ενέργεια μέχρι τη βιομηχανική πολιτική, και επιδεινώνονται από την έλλειψη «χημείας» μεταξύ του Μακρόν και του Σολτς. Ετσι αποκτά και ιδιαίτερη σημασία.

«Η ζωή αυτού του μεγάλου Γερμανού, αυτού του μεγάλου Ευρωπαίου», είπε ο Γάλλος για τον Σόιμπλε, «δείχνει ότι είδε τις αλλαγές στη χώρα του ως τμήμα του ευρωπαϊκού εγχειρήματος ολοκλήρωσης. Η γαλλογερμανική φιλία βοήθησε τις δύο χώρες να αναπτυχθούν ξανά μετά τον πόλεμο και εγγυάται την ευημερία της Ευρώπης».

Και κατέληξε ο Μακρόν: «Τώρα αρχίζει η μετά τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εποχή. Ας αναλάβουμε αυτήν την κληρονομιά του και ας σταθούμε στο ύψος των καθηκόντων μας. Ζήτω η Γερμανία! Ζήτω η γερμανογαλλική φιλία!» κατέληξε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...