309
Ο Λάσετ γελάει την ώρα που ο (μη εικονιζόμενος) πρόεδρος της Γερμανίας εκφράζει την οδύνη του για τα θύματα... | Marius Becker/Pool/File Photo

Γερμανία: O Λάσετ πληρώνει τα χάχανά του – Τρίτος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2021, 09:15
Ο Λάσετ γελάει την ώρα που ο (μη εικονιζόμενος) πρόεδρος της Γερμανίας εκφράζει την οδύνη του για τα θύματα...
|Marius Becker/Pool/File Photo

Γερμανία: O Λάσετ πληρώνει τα χάχανά του – Τρίτος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2021, 09:15

Οσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος. Ο Αρμιν Λάσετ, υποψήφιος του συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατώ/Χριστιανοκοινωνιστών στις προσεχείς εθνικές εκλογές της Γερμανίας ήταν το μεγάλο φαβορί για την καγκελαρία. Ωσπου η κάμερα τον έπιασε να γελάει την ώρα που ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ εξέφραζε τη θλίψη και την οδύνη του για τα θύματα των πρόσφατων καταστροφικών πλημμυρών που έπληξαν τη δυτική Γερμανία.

Και τώρα ο Λάσετ υποχωρεί στις δημοσκοπήσεις ακόμα και ως τρίτος!

Οπως έδειξε σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης που διενεργήθηκε για λογαριασμό των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών RTL/ntv, στην (υποθετική) ερώτηση για την απευθείας επιλογή καγκελάριου, ο Λάσετ, πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, βρέθηκε να υποχωρεί έξι ολόκληρες μονάδες και έπεσε για πρώτη φορά στην τρίτη θέση με 17%, πίσω δηλαδή από την υποψήφια των Πρασίνων, την Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία συγκεντρώνει την προτίμηση του 19% των ερωτηθέντων αλλά και από τον υποψήφιο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών Ολαφ Σολτς.

Ωστόσο, το 45% των ερωτηθέντων δεν επέλεξε κανέναν από τους τρεις υποψηφίους.

Εξάλλου, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Forsa σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (Ifo) του Μονάχου, ο Λάσετ χαρακτηρίστηκε «συμπαθής» μόλις από το 17% των ερωτηθέντων, ενώ ανάλογη κρίση για την Μπέρμποκ και τον Σολτς εκφράζει το 33%. «Ικανό και αποφασιστικό» τον έκρινε μόνο το 13%, έναντι 29% για τον Σολτς και 27% για την Μπέρμποκ.

Παραδόξως, η μόνη κατηγορία στην οποία ο Αρμιν Λάσετ κερδίζει τους αντιπάλους του είναι αυτή του «πολιτικού που βρίσκεται κοντά στους πολίτες»: συγκεντρώνει 31%, ενώ ο υποψήφιος του SPD το 23% και η υποψήφια των Πρασίνων το 22%.

Ενδεικτικό πάντως του πόσο επηρέασαν τους Γερμανούς οι πρόσφατες καταστροφές είναι το γεγονός ότι στην ιεράρχηση των ζητημάτων που απασχολούν τους πολίτες, η κακοκαιρία βρίσκεται για πρώτη φορά στην κορυφή, ενώ η πανδημία πέφτει στη δεύτερη θέση για πρώτη φορά από την άνοιξη του 2020. Ακολουθούν οι προσεχείς βουλευτικές εκλογές και το κλίμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News