514
Ο Ομιντ Νουριπούρ και η Ρικάρντα Λανγκ | Reuters

Γερμανία: Νέα ηγεσία στους Πράσινους

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2022, 19:05
Ο Ομιντ Νουριπούρ και η Ρικάρντα Λανγκ
|Reuters

Γερμανία: Νέα ηγεσία στους Πράσινους

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2022, 19:05

Ανανέωση στο ηγετικό δίδυμο των Πρασίνων στη Γερμανία μετά την εγκατάσταση του κόμματος στην κυβέρνηση, με επιλογή μίας εκπροσώπου της αριστερής πτέρυγας και ενός από τους μετριοπαθείς.

Η Ρικάρντα Λανγκ και ο Ομιντ Νουριπούρ που εξελέγησαν το Σάββατο διαδέχονται την υπουργό Εξωτερικών πλέον Αναλένα Μπέρμποκ και τον υπουργό Οικονομίας και Πολιτικής για το Κλίμα Ρόμπερτ Χάμπεκ. Το καταστατικό του κόμματος προβλέπει ασυμβίβαστο για τα μέλη της κυβέρνησης, αλλά και την παρουσία τουλάχιστον μίας γυναίκας στην ηγεσία.

Στην ψηφιακή ψηφοφορία η 28χρονη Λανγκ, που ήταν αντιπρόεδρος του κόμματος, έλαβε το 75,93% των ψήφων και ο 46χρονος Νουριπούρ το 82,58%. Η εκλογή και των δύο θα πρέπει να επιβεβαιωθεί με επιστολική ψήφο, το αποτέλεσμα της οποίας πρέπει να έχει ανακοινωθεί έως τις 14 Φεβρουαρίου, οπότε και θα αναλάβουν καθήκοντα.

Για το νέο ηγετικό δίδυμο η συμμετοχή των Πρασίνων στη συγκυβέρνηση με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους είναι μεγάλη πρόκληση. «Το να κυβερνάς δεν είναι τιμωρία, αλλά μεγάλη ευκαιρία» ανέφερε η Λανγκ, θέση που συγκλίνει με τη γραμμή Μπέρμποκ-Χάμπεκ.

Εκπρόσωπος των Πρασίνων για γυναικεία θέματα, η Ρικάρντα Λανγκ είναι η νεότερη συμπρόεδρος των Πρασίνων στην ιστορία του κόμματος. Γεννήθηκε το 1994 στο Φίλντερσταντ της Βάδης Βυρτεμβέργης. Μετά το σχολείο άρχισε να σπουδάζει Νομική στη Χαϊδελβέργη και το Βερολίνο, χωρίς να έχει ολοκληρώσει τις σπουδές της.

Αρχισε να δραστηριοποιείται πολιτικά στους Πράσινους το 2015 και έχει υπάρξει εκπρόσωπος της Νεολαίας του κόμματος, μέλος του προεδρείου της Νεολαίας, εκπρόσωπος των Πρασίνων για θέματα ισότητας των φύλων, το 2019, και από το 2021 μέλος του γερμανικού κοινοβουλίου.

Η Λανγκ, που συμμετείχε στο συνέδριο μόνο ψηφιακά, καθώς έχει προσβληθεί από κορονοϊό, ελέγχεται για απιστία από την εισαγγελία του Βερολίνου για τα «κορονομπόνους» των 1.500 ευρώ που είχε εγκρίνει το προεδρείο μόνο για τα μέλη του στις αρχές της πανδημίας το 2020.

Το μεγάλο στοίχημα για την Λανγκ, όπως σημειώνει η Deutsche Welle, είναι «να έρθουν πιο πολλοί άνθρωποι κοντά στους Πράσινους, να τους εμπιστευτούν, ιδίως στις αγροτικές περιοχές». Οι Πράσινοι πρέπει επίσης «να πείσουν ότι η συμμετοχή τους στην κυβέρνηση κάνει τη διαφορά, βελτιώνοντας την καθημερινή ζωή των ανθρώπων με χαμηλά εισοδήματα ή όσων ζουν μακριά από αστικά κέντρα».

Ο νέος συμπρόεδρος των Πρασίνων Ομιντ Νουριπούρ, σε πρώτο πλάνο, και πίσω του το προηγούμενο ηγετικό δίδυμο, η Αναλένα Μπέρμποκ και ο Ρόμπερτ Χάμπεκ | REUTERS/Christian Mang

Από διαφορετικό περιβάλλον αλλά παραπλήσια κομματική διαδρομή είναι ο Ομιντ Νουριπούρ, ο οποίος μετανάστευσε με την οικογένειά του στη Γερμανία από το Ιράν σε ηλικία 13 ετών. Εκλέγεται στην Μπούντεσταγκ στην Έσση από το 2006.

Γεννημένος στην Τεχεράνη το 1975, με μητέρα βιολόγο και πατέρα οικονομολόγο, άρχισε να σπουδάζει διάφορα αντικείμενα στο Πανεπιστήμιο του Μάιντς (Γερμανική Φιλολογία, Φιλοσοφία, Κοινωνιολογία, Νομική) χωρίς να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Ταυτόχρονα είχε αρχίσει να δραστηριοποιείται ενεργά στους Πρασίνους. Πρώτη φορά εξελέγη βουλετής το 2006 και έπειτα στις εκλογές του 2009, 2013, 2017 και 2021.

Ο Νουριπούρ θεωρεί ότι το πολιτικό momentum στη διεθνή πολιτική σκηνή είναι τόσο κρίσιμο, που αυτή τη στιγμή είναι σημαντικό οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι να είναι ενωμένοι σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, δεδομένης της όξυνσης των σχέσεων με τη Ρωσία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...