253
Προεκλογική αφίσα του SPD με τον Ολαφ Σολτς να προτρέπει υπέρ της επιστολικής ψήφου | REUTERS/Fabian Bimmer

Γερμανία: Μόλις δύο μονάδες η διαφορά CDU και SPD

Protagon Team Protagon Team 20 Αυγούστου 2021, 19:00
Προεκλογική αφίσα του SPD με τον Ολαφ Σολτς να προτρέπει υπέρ της επιστολικής ψήφου
|REUTERS/Fabian Bimmer

Γερμανία: Μόλις δύο μονάδες η διαφορά CDU και SPD

Protagon Team Protagon Team 20 Αυγούστου 2021, 19:00

Σε απόσταση αναπνοής βρίσκονται πλέον οι ανακάμπτοντες Σοσιαλδημοκράτες (SPD) από τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) οι οποίοι παραμένουν σε πτωτική τροχιά, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ARD.

Το CDU προηγείται με 23% ενώ το SPD έπεται με 21%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Infratest για το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο.  Ελαβε, δηλαδή, τρεις ποσοστιαίες μονάδες περισσότερες από την προηγούμενη δημοσκόπηση του ARD και κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό του από τον Ιανουάριο του 2018.

Αντίστοιχα η ένωση CDU/CSU έχασε τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση του ARD.

Το 17% (-2% ) θα επέλεγε τους Πράσινους και το 13%(+1%) το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP). Το ποσοστό της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) ανέρχεται στο 11% (+1%) και του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) 7% (+1%).

Πρώτος στις προτιμήσεις για καγκελάριος παραμένει ο σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς (41%). Ακολουθούν με μεγάλη απόσταση ο συντηρητικός Αρμιν Λάσετ (16%) και η  Αναλένα Μπέρμποκ των Πρασίνων (12%).

Kυβέρνηση συνασπισμού υπό την ένωση CDU/CSU προτιμά το 30% (-5% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση), όπως επίσης ένα άλλο 30% (+6%) επιθυμεί κυβέρνηση συνασπισμού υπό τους Σοσιαλδημοκράτες. Κυβέρνηση υπό τους Πράσινους προτιμά το 15% (-1%), ενώ το 25% των ερωτηθέντων εξακολουθεί να μην εκφράζει καμία προτίμηση.

Στην θεωρητική περίπτωση άμεσης εκλογής καγκελαρίου, το 41% (+6%) των Γερμανών θα ψήφιζε τον Σολτς για διάδοχο της νυν καγκελαρίου Μέρκελ. Το 16% (-4%) θα ήθελε να δει καγκελάριο τον συντηρητικό Λάσετ και το 12 % (-4%) την Μπέρμποκ. Τρεις στους δέκα ερωτηθέντες, συγκεκριμένα το 31% (+2%), δεν μπορούν ή δεν θέλουν να δεσμευτούν για κανέναν από τους τρεις υποψηφίους για την καγκελαρία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...