433
| REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Γερμανία: Κατάσχεσαν $δύο δισ. σε κρυπτονομίσματα

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2024, 16:44
|REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Γερμανία: Κατάσχεσαν $δύο δισ. σε κρυπτονομίσματα

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2024, 16:44

Ενας γερμανός προγραμματιστής, ο οποίος κατηγορείται για τη λειτουργία ενός παράνομου site με ταινίες πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, μετέφερε Bitcoin αξίας 2,17 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις γερμανικές αρχές για να επιστρέψει τουλάχιστον μέρος των χρημάτων που είχε βγάλει παράνομα.

«Πρόκειται για την πιο εκτεταμένη κατάσχεση Bitcoins από τις αρχές επιβολής του νόμου στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας μέχρι σήμερα», δήλωσε ο Κέι Αντερς, εκπρόσωπος της αστυνομίας του κρατιδίου της Σαξονίας.

Τα χρήματα θα παραμείνουν στο λογαριασμό Bitcoin των αρχών μέχρι να αποφασίσει το δικαστήριο τι θα τα κάνει, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τους New York Times, ο 40χρονος άνδρας, το όνομα του οποίου δεν ανακοινώθηκε, και ο επιχειρηματικός του εταίρος βρίσκονται υπό έρευνα με την κατηγορία ότι διαχειρίζονταν το άλλοτε πιο επιτυχημένο παράνομο site με ταινίες στη Γερμανία.

Από το 2008 έως το 2013, ο ιστότοπος movie2k.to, είχε δεκάδες χιλιάδες ταινίες διαθέσιμες για κατέβασμα.

Χρήστες από όλο τον κόσμο τον επισκέπτονταν, με αποτέλεσμα να συγκαταλέγεται μεταξύ των 25 πιο πολυσύχναστων sites στη Γερμανία. Οι αρχές το έκλεισαν το 2013.

Στα πέντε χρόνια που ήταν ενεργό, το movie2k.to, επέτρεψε στους χρήστες να κατεβάσουν παράνομα σχεδόν 880.000 αντίγραφα ταινιών, σύμφωνα με τις αρχές.

Η αστυνομία δήλωσε ότι ο προγραμματιστής είχε πάρει τα κέρδη από την ιστοσελίδα και τα επένδυσε σε Bitcoin, η αξία του οποίου εκτοξεύτηκε σε πάνω από 40.000 ευρώ ανά νόμισμα.

Ο άνδρας, ο οποίος πραγματοποίησε τη μεταφορά πριν από αρκετές εβδομάδες, συνελήφθη το 2019 και κρατήθηκε στη φυλακή για μήνες. Αφέθηκε ελεύθερος, ενώ η έρευνα συνεχίζεται.

Οι αρχές δήλωσαν ότι ο προγραμματιστής ομολόγησε τον ρόλο του στην ιστοσελίδα και συνεργάζεται μαζί τους στην έρευνα, στην οποία βοήθησε και το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ. Η απαγγελία κατηγοριών αναμένεται σύντομα.

Οι εγκληματίες μετατρέπουν συχνά τα παράνομα κέρδη τους σε Bitcoin για να τα προστατεύσουν από τις αρχές.

Τα κεφάλαια των κρυπτονομισμάτων μπορούν να αποθηκευτούν σε έναν ιδιωτικό ψηφιακό λογαριασμό ή ακόμη και σε έναν φυσικό σκληρό δίσκο, ο οποίος δεν εποπτεύεται από τράπεζα, καθιστώντας έτσι πιο δύσκολη την κατάσχεσή τους.

Αλλά τα τελευταία χρόνια, οι αρχές έχουν βελτιωθεί στον εντοπισμό της ροής των ψηφιακών νομισμάτων και στη σύνδεση ανώνυμων ψηφιακών λογαριασμών με τους κατόχους τους.

Σε αυτή την περίπτωση, η προθυμία του άνδρα να συνεργαστεί ήταν σημαντική για την κατάσχεση, όπως συμβαίνει σε πολλές προσπάθειες ανάκτησης κρυπτονομισμάτων.

Σε αντίθεση με τους κανονικούς λογαριασμούς χρημάτων, οι οποίοι διαχειρίζονται από τράπεζες και μπορούν να κατασχεθούν με ένταλμα έρευνας, για να μπει κάποιος στους λογαριασμούς Bitcoin απαιτούνται τα μοναδικά διαπιστευτήρια σύνδεσης του χρήστη.

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο συλληφθείς παρέδωσε μέρος των κερδών του. Το 2020, 10 μήνες μετά την πρώτη του σύλληψη, ο άνδρας μετέφερε στις γερμανικές αρχές, Bitcoin αξίας 25 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...