439
Ο Πετρ Μπίστρον σε παλιότερη ομιλία του στην Μπούντεσταγκ | EPA/ALEXANDER BECHER

Γερμανία: Κάμερα κατέγραψε ακροδεξιό βουλευτή να παίρνει χιλιάδες ευρώ από Ρώσους

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2024, 14:20
Ο Πετρ Μπίστρον σε παλιότερη ομιλία του στην Μπούντεσταγκ
|EPA/ALEXANDER BECHER

Γερμανία: Κάμερα κατέγραψε ακροδεξιό βουλευτή να παίρνει χιλιάδες ευρώ από Ρώσους

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2024, 14:20

Γερμανός πολιτικός βιντεοσκοπήθηκε να λαμβάνει μεγάλο χρηματικό ποσό από έναν ραδιοτηλεοπτικό φορέα που υποστηρίζει το Κρεμλίνο, σύμφωνα με τσεχικές μυστικές υπηρεσίες.

Ο Πετρ Μπίστρον, ο οποίος είναι υποψήφιος με την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στις ευρωπαϊκές βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, φέρεται να έλαβε 20.000 ευρώ σε μετρητά από τον διευθυντή ενός ρωσικού προπαγανδιστικού δικτύου, ενώ καθόταν σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο, όπως έδειξε η κάμερα.

Ο Μπίστρον, ο οποίος είναι μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Μπούντεσταγκ, έχει αποκαλέσει τους ισχυρισμούς ότι έλαβε ρωσικά χρήματα, ως «εκστρατεία για τη δυσφήμισή του».

Σύμφωνα με νέα στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ασφαλείας (BIS) της Τσεχίας, ο ακροδεξιός βουλευτής συναντήθηκε με τον Αρτεμ Μαρτσέφσκι, ο οποίος φέρεται να διαχειρίζεται ένα υποστηριζόμενο από το Κρεμλίνο προπαγανδιστικό δίκτυο με την ονομασία Φωνή της Ευρώπης, τουλάχιστον τρεις φορές τους τελευταίους έξι μήνες.

Οι Τσέχοι είπαν ότι τον βιντεοσκόπησαν να λαμβάνει δύο φορές πακέτα με «μη αναγνωρίσιμα αντικείμενα», ενώ βρισκόταν σε αυτοκίνητο με τον Μαρτσέφσκι.

Eνας τσέχος βουλευτής που άκουσε τις ηχογραφήσεις, δήλωσε ότι ο Μπίστρον ακούγεται αργότερα να «μετράει τα χρήματα», ενώ κάθεται σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο στην Πράγα.

Τα χρήματα φέρεται να προορίζονταν για τη χρηματοδότηση νέων υπαλλήλων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με την Telegraph.

Η τσεχική κυβέρνηση κατέβασε τον περασμένο μήνα το site της Φωνής της Ευρώπης και επέβαλε ταξιδιωτική απαγόρευση και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων στον ιδιοκτήτη της, τον εξόριστο ουκρανό ολιγάρχη Βίκτορ Μεντβέτσουκ.

Ερευνα της BIS κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέσο χρησιμοποιούνταν ως βιτρίνα για να πληρώνονται φιλορώσοι πολιτικοί με στόχο να προωθούν την προπαγάνδα του Κρεμλίνου σε όλη την Ευρώπη.

Επίσης, επέβαλε κυρώσεις στον Μαρτσέφσκι, στενό συνεργάτη του Μεντβέτσουκ, ο οποίος, όπως περιγράφεται, διαχειριζόταν τις καθημερινές υποθέσεις του δικτύου.

Ο Μεντβέτσουκ είναι νονός μιας από τις κόρες του Βλαντίμιρ Πούτιν. Συνελήφθη στην Ουκρανία αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή και αργότερα ανταλλάχθηκε με ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου. Σήμερα, πιστεύεται ότι βρίσκεται στη Ρωσία.

Η BIS υπολογίζει ότι η επιχείρηση μοίρασε τουλάχιστον μισό εκατομμύριο ευρώ σε φιλορώσους πολιτικούς σε όλη την Ευρώπη. Η έρευνά τους έχει προκαλέσει αστυνομικές έρευνες στην Τσεχία, την Πολωνία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η εισαγγελία του Μονάχου έχει ξεκινήσει προκαταρκτικές έρευνες κατά του Μπίστρον για πιθανή δωροδοκία εκλεγμένων αξιωματούχων.

Ο Πετρ Φιάλα, πρωθυπουργός της Τσεχίας, προειδοποίησε ότι στόχος ήταν να βοηθήσουν φιλορώσους πολιτικούς να μπουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Μπίστρον δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA: «Πρόκειται απλώς για μια προσπάθεια να διατηρηθεί η εκστρατεία κατά του AfD στα μέσα ενημέρωσης μέχρι τις ευρωεκλογές».

Το FBI ανέκρινε τον Μάρτιο τον Μαξιμίλιαν Κρα, τον ηγέτη της παράταξης του AfD στο Ευρωκοινοβούλιο, λόγω υποψιών ότι έλαβε χρήματα από πράκτορες του Κρεμλίνου, σύμφωνα με το Der Spiegel.

Ο Κρα επιβεβαίωσε ότι είχε ανακριθεί, αλλά αρνήθηκε ότι χρηματοδοτείται από τη Ρωσία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...