870
Γερμανοί αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας ερευνούν κτίριο που σχετίζεται με τη Χαμάς, στο Βερολίνο | REUTERS/Fabrizio Bensch

Γερμανία: Η Χαμάς σχεδίαζε τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη – τέσσερις συλλήψεις

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2023, 12:38
Γερμανοί αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας ερευνούν κτίριο που σχετίζεται με τη Χαμάς, στο Βερολίνο
|REUTERS/Fabrizio Bensch

Γερμανία: Η Χαμάς σχεδίαζε τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη – τέσσερις συλλήψεις

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2023, 12:38

Οι γερμανικές αρχές συνέλαβαν την Πέμπτη τέσσερις άνδρες που φέρονται να είναι μέλη της Χαμάς, τα οποία θεωρούνται ύποπτα για σχεδιασμό επιθέσεων σε εβραϊκά ιδρύματα στην περιοχή.

Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Γερμανίας δήλωσε ότι ένας από τους άνδρες, ενεργώντας με εντολή των αρχηγών της Χαμάς στον Λίβανο, είχε αρχίσει την άνοιξη να αναζητά μια κρύπτη με όπλα, τα οποία η οργάνωση είχε συγκεντρώσει κρυφά στο παρελθόν.

Τα όπλα επρόκειτο να μεταφερθούν στο Βερολίνο μέχρι να χρησιμοποιηθούν σε μια πιθανή επίθεση εναντίον εβραϊκών ιδρυμάτων στην Ευρώπη, δήλωσε ο εισαγγελέας.

Οι συλλήψεις σηματοδοτούν την πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα που οι αρχές ανακοινώνουν ότι αποκάλυψαν σχέδιο της Χαμάς με στόχο μέσα στην Ευρώπη.

Όπως σημειώνει η Wall Street Journal, αξιωματούχοι ασφαλείας είπαν ότι η οργάνωση δραστηριοποιείται εδώ και καιρό στην Ευρώπη και πιστεύουν ότι μέχρι στιγμής θεωρούσε την περιοχή κυρίως ως βάση εφοδιασμού και πηγή χρηματοδότησης παρά ως πιθανό τρομοκρατικό στόχο.

Οι αξιωματούχοι ασφαλείας σε όλη την ήπειρο βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού από τότε που η Χαμάς εξαπέλυσε τις τρομοκρατικές επιθέσεις της στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

Τον Οκτώβριο, ένας άνδρας που ταυτοποιήθηκε ως ο γεννημένος στο Λίβανο Αμπντελχαμίντ Αλ Α. και δύο συνεργοί του, ο Αιγύπτιος Μοχάμεντ Μπ. και ο Ολλανδός Ναζίχ Ρ., άρχισαν να ταξιδεύουν από το Βερολίνο σε όλη την περιοχή για να συγκεντρώσουν τα όπλα, με τη βοήθεια ενός τρίτου άνδρα που ταυτοποιήθηκε ως ο γεννημένος στον Λίβανο Ιμπραήμ Ελ-Ρ., σύμφωνα με τον γερμανό εισαγγελέα.

Οι τέσσερις συλληφθέντες ήταν παλαιά μέλη της Χαμάς που είχαν ήδη συμμετάσχει σε επιχειρήσεις της οργάνωσης στο εξωτερικό και είχαν δεσμούς με τους ηγέτες της στρατιωτικής πτέρυγας της, της ταξιαρχίας Ιζ αντ-Ντιν αλ-Κασάμ, σύμφωνα με τον εισαγγελέα.

Οι Αμπντελχαμίντ Αλ Α. και Μοχάμεντ Μπ. συνελήφθησαν στο Βερολίνο κατόπιν αιτήματος του εισαγγελέα, ενώ η ολλανδική αστυνομία συνέλαβε τον Ναζίχ Ρ. στο Ρότερνταμ βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης.

Ο Ιμπραήμ Ελ-Ρ. είχε τεθεί υπό προσωρινή κράτηση εν αναμονή της πιθανής έκδοσης εντάλματος σύλληψης από ομοσπονδιακό δικαστή την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές, οι τέσσερις συλληφθέντες οργάνωναν αποθήκη με οπλισμό στο Βερολίνο. Εκεί, «θα διατηρούσαν τα όπλα ενόψει της προετοιμασίας πιθανών τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον εβραϊκών στόχων στην Ευρώπη», όπως ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ομοσπονδιακοί εισαγγελείς.

Η Γερμανία απαγόρευσε τη Χαμάς και τις συνδεδεμένες με αυτήν οργανώσεις μετά την επίθεση του Οκτωβρίου, καθιστώντας ποινικό αδίκημα τη συγκέντρωση κεφαλαίων και την υποστήριξη των ομάδων. Οι αρχές της χώρας πραγματοποίησαν έκτοτε αρκετές επιδρομές σε τοποθεσίες που σχετίζονταν με την τρομοκρατική οργάνωση.

Οι επιθέσεις εναντίον εβραίων κατοίκων και ιδρυμάτων έχουν αυξηθεί ραγδαία σε όλη την Ευρώπη. Το κύριο παρατηρητήριο αντισημιτισμού της Γερμανίας ανέφερε στα τέλη του περασμένου μήνα ότι τα τοπικά κέντρα αναφοράς του είχαν καταγράψει 994 επαληθευμένα αντισημιτικά περιστατικά μεταξύ 7 Οκτωβρίου και 9 Νοεμβρίου, αριθμός τετραπλάσιος σε σχέση με τον μέσο όρο του 2022.

«Μετά τις φρικτές επιθέσεις της Χαμάς κατά Ισραηλινών, οι επιθέσεις κατά Εβραίων σε εβραϊκά ιδρύματα έχουν επίσης αυξηθεί στη χώρα μας μέσα στις τελευταίες εβδομάδες», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης, Μάρκο Μπούσμαν, σε ανακοίνωσή του σχετικά με τις συλλήψεις.

«Συνεπώς πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι οι Εβραίοι στη χώρα μας δεν θα χρειαστεί να φοβηθούν ξανά για την ασφάλειά τους», τόνισε.

Συλλήψεις και στη Δανία

Στο μεταξύ, έξι άτομα προφυλακίστηκαν στη διάρκεια της νύχτας, εκ των οποίων τέσσερα ερήμην, ανακοίνωσε την Παρασκευή η εισαγγελία της Δανίας, έπειτα από επιχείρηση της αστυνομίας χάρη στην οποία απετράπη τρομοκρατική επίθεση.

Αν και η αστυνομία δεν έδωσε καμία διευκρίνιση αναφορικά με τη σχεδιαζόμενη επίθεση, επεσήμανε αργά την Πέμπτη ότι η επιχείρησή της δεν είχε άμεση σχέση με τη σύλληψη την ίδια ημέρα στη Γερμανία και την Ολλανδία τεσσάρων ατόμων που φέρονται να είναι μέλη της Χαμάς.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε χθες ότι οι ύποπτοι που συνελήφθησαν στη Δανία ενεργούσαν «στο όνομα της Χαμάς», κάτι ωστόσο που δεν επιβεβαίωσαν οι δανέζικες αρχές.

Συγκεκριμένα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Πέμπτη ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της Δανίας «απέτρεψαν επίθεση στόχος της οποίας ήταν να σκοτωθούν αθώοι πολίτες σε ευρωπαϊκό έδαφος. Η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς εργάζεται χωρίς διακοπή και με εξοντωτικό τρόπο για να εξαπλώσει τις φονικές της επιχειρήσεις στην Ευρώπη και κατά συνέπεια αποτελεί απειλή για την εσωτερική ασφάλεια αυτών των χωρών», πρόσθεσε.

Πάνοπλος δανός αστυνομικός έξω από το δικαστήριο του Φρέντερικσμπεργκ, το βράδυ της Πέμπτης – Ritzau Scanpix/Emil Nicolai Helms via REUTERS

«Εξι άτομα προφυλακίστηκαν ως τις 9 Ιανουαρίου, εκ των οποίων τέσσερα ερήμην. Ενας άνθρωπος αφέθηκε ελεύθερος», διευκρίνισε η εισαγγελία της Δανίας στο Twitter.

Η δανέζικη δικαιοσύνη μπορεί να ζητήσει την προφυλάκιση ερήμην ατόμου, κάτι που επιτρέπει την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης εις βάρος του. Η προσφυγή σε αυτή τη διαδικασία αφήνει να εννοηθεί ότι οι τέσσερις άνθρωποι που τους αφορά ενδέχεται να βρίσκονται στο εξωτερικό.

Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών και δεν έχει ανακοινωθεί καμία άλλη πληροφορία από τις αρχές.

Η αστυνομία της Δανίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι συνέλαβε τρεις ανθρώπους.

«Επρόκειτο για μια ομάδα που προετοίμαζε τρομοκρατική ενέργεια», δήλωσε ο Φλέμινγκ Ντρέζερ, επικεφαλής επιχειρήσεων των υπηρεσιών Πληροφοριών της Δανίας (PET) στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το δανέζικο πρακτορείο ειδήσεων Ritzau και η κρατική ραδιοτηλεόραση DR μετέδωσαν ότι οι συλλήψεις συνδέονται με τη συμμορία οργανωμένου εγκλήματος Loyal to Familia (Πιστοί στην οικογένεια), η οποία έχει τεθεί εκτός νόμου στη χώρα.

Σύμφωνα με τα δύο αυτά μέσα ενημέρωσης, συνελήφθησαν δύο άνδρες και μία νεαρή γυναίκα. Ο ένας από τους άνδρες αφέθηκε ελεύθερος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...