441
H Βάγκενκνεχτ μιλά για το νέο της κόμμα στο Βερολίνο | REUTERS/Nadja Wohlleben

Γερμανία: Η Ζάρα Βάγκενκνεχτ και το νέο «αριστερό-συντηρητικό» κόμμα της

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2024, 18:18
H Βάγκενκνεχτ μιλά για το νέο της κόμμα στο Βερολίνο
|REUTERS/Nadja Wohlleben

Γερμανία: Η Ζάρα Βάγκενκνεχτ και το νέο «αριστερό-συντηρητικό» κόμμα της

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2024, 18:18

Η γερμανίδα πολιτικός Σάρα Βάγκενκνεχτ ίδρυσε ένα νέο κόμμα το οποίο, όπως λέει, θα απευθύνεται σε πολιτισμικά συντηρητικούς και οικονομικά αριστερούς ψηφοφόρους. Το BSW επιδιώκει έναν υψηλότερο κατώτατο μισθό καθώς και τον τερματισμό των πολιτικών για μηδενικές εκπομπές άνθρακα και των παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία.

Η Βάγκενκνεχτ είναι μια από τις πιο γνωστές προσωπικότητες της γερμανικής πολιτικής και η ίδρυση του νέου κόμματος αντιπροσωπεύει μια σημαντική αλλαγή στο πολιτικό τοπίο. Η 54χρονη πολιτικός είπε ότι ο κόσμος χάνει την πίστη του στα κυρίαρχα κόμματα.

Η Βάγκενκνεχτ γεννήθηκε στην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία, από μητέρα Γερμανίδα και πατέρα Ιρανό, και εντάχθηκε στο κυβερνόν Κόμμα Σοσιαλιστικής Ενότητας (SED) το 1989, λίγους μήνες πριν από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Μετά την επανένωση της Γερμανίας, εντάχθηκε στο διάδοχο κόμμα του SED, το οποίο τελικά συγχωνεύτηκε στο αριστερό Die Linke.

Εκλεγμένη πρώτα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στη συνέχεια στο γερμανικό κοινοβούλιο, έγινε ολοένα και πιο έντονη στην κριτική της για τη μετανάστευση, ιδιαίτερα μετά το 2015, όταν περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι από τη Συρία και άλλες χώρες έφτασαν στη Γερμανία. «Δημιούργησε ισχυρή φήμη και αξιοπιστία για τις αντιμεταναστευτικές της θέσεις και τον πολιτισμικό συντηρητισμό της», είπε στο BBC η Σάρα Βάγκνερ, λέκτορας στο Queen’s University του Μπέλφαστ.

Το υψηλό προφίλ της Βάγκενκνεχτ τη βοήθησε να αναπτύξει προσωπικό ρεύμα, ιδιαίτερα στην ανατολική Γερμανία. Τον Οκτώβριο, παραιτήθηκε από το Die Linke, λέγοντας: «Ετσι όπως πάνε τα πράγματα η χώρα μας θα είναι αγνώριστη σε 10 χρόνια».

Οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει ένα «σημαντικό» μέρος του εκλογικού σώματος με αριστερές συντηρητικές απόψεις. Φαίνεται επίσης ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους ψηφοφόρους νοιάζονται περισσότερο για τις δεξιές πολιτισμικές τους απόψεις παρά για τις αριστερές οικονομικές τους απόψεις.

Το BSW θα δοκιμαστεί πρώτα στις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουλίου. Ωστόσο, τρεις περιφερειακές εκλογές στην ανατολική Γερμανία τον Σεπτέμβριο θα δώσουν μια ισχυρότερη ένδειξη για το πώς θα τα πάει το νέο κόμμα.

Η Βάγκνερ είπε στο BBC ότι η εμφάνιση του BSW θα μπορούσε να δελεάσει τους ψηφοφόρους να απομακρυνθούν από το AfD, θέτοντας σε κίνδυνο τις ελπίδες του ακροδεξιού κόμματος να έρθει πρώτο σε περιφερειακές για πρώτη φορά. «Το AfD θα αντιμετωπίσει αρκετά προβλήματα εάν πετύχουμε», είπε.

Το ακροδεξιό κόμμα σημειώνει ρεκόρ στις δημοσκοπήσεις, ευρισκόμενο σταθερά πάνω από ορισμένα μεγάλα κόμματα. Το BSW έχει περίπου 1,4 εκατομμύρια ευρώ διαθέσιμη χρηματοδότηση.

Τα κόμματα που συνδέονται στενά με μεμονωμένα άτομα έχουν φτωχό ιστορικό στη γερμανική πολιτική. Το 2000, ο δικαστής Ρόναλντ Σιλ ίδρυσε ένα μονοπρόσωπο κόμμα, το οποίο συγκέντρωσε σημαντική υποστήριξη στο Αμβούργο πριν καταρρεύσει λίγα χρόνια αργότερα.

Για το ορατό μέλλον, όμως, η πολιτική στη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ φαίνεται να είναι πιο κατακερματισμένη από ποτέ, με τους ψηφοφόρους να έχουν επιλογή ανάμεσα σε οκτώ κύρια κόμματα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...