770
Η νέα υπουργός Εξωτερικών με τον επιτυχημένο μάνατζερ-σύζυγο που παράτησε την καριέρα του για να φροντίζει τα παιδιά τους. Δεξιά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που έχει... επτά παιδιά και έναν επίσης επαγγελματικά δραστήριο σύζυγο | CreativeProtagon

Γερμανία: Η Αναλένα Μπέρμποκ και οι «μητέρες-κοράκια»

Protagon Team Protagon Team 30 Δεκεμβρίου 2021, 21:00
Η νέα υπουργός Εξωτερικών με τον επιτυχημένο μάνατζερ-σύζυγο που παράτησε την καριέρα του για να φροντίζει τα παιδιά τους. Δεξιά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που έχει... επτά παιδιά και έναν επίσης επαγγελματικά δραστήριο σύζυγο
|CreativeProtagon

Γερμανία: Η Αναλένα Μπέρμποκ και οι «μητέρες-κοράκια»

Protagon Team Protagon Team 30 Δεκεμβρίου 2021, 21:00

«Εάν αναλάβω κυβερνητικό αξίωμα, προφανώς ο σύζυγός μου δεν θα μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται», είχε αναφέρει τον περασμένο Μάιο η Αναλένα Μπέρμποκ, η 41χρονη συνεπικεφαλής των Πρασίνων, η οποία στις αρχές του μήνα κατέστη η πρώτη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.

Ωστόσο ο 48χρονος Ντάνιελ Χόλεφλαϊς, ο άνδρας της, αποφάσισε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα πριν η σύζυγός του πάρει στα χέρια της τα ηνία της γερμανικής διπλωματίας, εγκαταλείποντας την καλοπληρωμένη θέση του στον όμιλο Deutsche Post DHL Group τον περασμένο Ιούλιο, λίγες εβδομάδες πριν την ολοκλήρωση της προεκλογικής εκστρατείας και τη διεξαγωγή των εκλογών. «Ο κορυφαίος μάνατζερ συμβουλεύει και στηρίζει τη σύζυγό του από την αρχή της καριέρας της», αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Bunte σε δημοσίευμά του.

Η Αναλένα Μπέρμποκ και ο Ντάνιελ Χόλεφλαϊς είναι παντρεμένοι από το 2007 και έχουν δύο κόρες ηλικίας έξι και δέκα ετών τις οποίες φροντίζει κυρίως ο πατέρας τους. «Ο σύζυγός μου έχει αναλάβει την ευθύνη και των παιδιών και των οικιακών εργασιών. Εκείνος ασχολείται κυρίως με το νηπιαγωγείο, το σχολείο, τα καθήκοντα και τα γεύματα. Είχε ήδη περιορίσει τις ώρες εργασίας του τα τελευταία χρόνια, γιατί συχνά φεύγω από το σπίτι νωρίς και επιστρέφω αργά το βράδυ», είχε πει στη συνέντευξή της Μπέρμποκ, η οποία ως υπουργός Εξωτερικών, πλέον, αναγκαστικά θα περνά σχεδόν όλες τις ημέρες της στο υπουργείο και περισσότερες, ενδεχομένως, νύχτες σε ξενοδοχεία ανά τον κόσμο, παρά στο σπίτι της με τον άνδρα και τις θυγατέρες της.

Το γερμανικό μοντέλο… αλλάζει

Τα γερμανικά ΜΜΕ έδωσαν ιδιαίτερη σημασία και προσοχή στο γεγονός, όχι, ωστόσο, απαραίτητα για να το επιδοκιμάσουν. Η Die Welt, για παράδειγμα, υποστηρίζει πως το ότι η οικογένεια της γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών θεωρείται τρόπον τινά ιδιαίτερη «δείχνει πως η παραδοσιακή κατανομή των ρόλων εξακολουθεί να αποτελεί τον κανόνα στη γερμανική κοινωνία», παρόλο που έρευνες αποκαλύπτουν ότι «πολλοί πατέρες θα ήθελαν να εργάζονται λιγότερο και πολλές μητέρες θα προτιμούσαν να εργάζονται περισσότερο», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.

Πάντως πως ο σύζυγός της φροντίζει κατά κύριο λόγο τα τέσσερα παιδιά τους αποκάλυψε πρόσφατα σε συνέντευξή της και η 41χρονη Ανε Σπίγκελ, η (επίσης Πράσινη) υπουργός Οικογένειας, Ηλικιωμένων, Γυναικών και Νεολαίας της Γερμανίας. Σίγουρα ένα ή και δύο χελιδόνια δεν φέρνουν την άνοιξη αλλά αποτελεί γεγονός πως μια κάποια πρόοδος έχει σημειωθεί, τουλάχιστον σε σχέση με την προηγούμενη γενιά Γερμανίδων που αποφάσισαν να αφοσιωθούν στην πολιτική.

Η «Σούπερ Μούτι», Ούρσουλα

Η 67χρονη πρώην καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δεν έχει παιδιά ενώ η νυν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η 63χρονη Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία παιδιά έχει επτά συνολικά, έχει αποκαλύψει πως αναγκάστηκε να μάθει να ζει με «ένα βάρος στη συνείδηση», επειδή επέλεξε να μην εγκαταλείψει την καριέρα της: αφότου έφερε στον κόσμο το πρώτο της παιδί, αναμενόταν πως θα επέλεγε να αφοσιωθεί πλήρως στην ανατροφή του.

Εννοείται πως ούτε ο Χάικο φον ντερ Λάιεν, ο 66χρονος σύζυγός της, ιατρικός διευθυντής της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Orgenesis, κλήθηκε ποτέ να θυσιάσει την καριέρα του για τα παιδιά του. Το ζεύγος φον ντερ Λάιεν κατάφερε να αναθρέψει επτά παιδιά, διαπρέποντας, συγχρόνως, επαγγελματικά, χάρη στη συνδρομή γκουβερναντών και λοιπών ειδικών στην ανατροφή παιδιών.

H Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν το 2002 φωτογραφιζόταν χαμογελαστή με τα επτά παιδιά της, επενδύοντας στην εικόνα της «σούπερ μαμάς». Ούτε αυτή ούτε ο σύζυγός της εγκατέλειψαν την καριέρα τους, καθώς είχαν την οικονομική δυνατότητα να αναθέσουν την ανατροφή των παιδιών τους σε γκουβερνάντες | Klar/ullstein bild via Getty Images

Δεν έχουν, ωστόσο, όλοι οι γερμανοί γονείς την (τεράστια) οικονομική άνεση που διαθέτουν οι φον ντερ Λάιεν. Εχοντας αυτό κατά νου, η νυν πρόεδρος της Κομισιόν πέτυχε το 2007, ως υπουργός Οικογένειας της Γερμανίας, και παρά την αντίδρασή του κόμματός της, του CDU, να θεσπίσει μια κοινή, για αμφότερους τους γονείς, γονική άδεια μετ’ αποδοχών κατά το σουηδικό μοντέλο: 16 μήνες συνολικά με τη νομοθεσία να ορίζει πως για τουλάχιστον δύο μήνες από την εργασία τους πρέπει να απουσιάζουν οι πατέρες.

Προκατάληψη

Αλλά η προκατάληψη προς τις αποκαλούμενες «Rabenmutter», τις «μητέρες-κοράκια» που εγκαταλείπουν τα παιδιά τους σε ξένα χέρια για να αφοσιωθούν στην καριέρα τους, παραμένει ισχυρή στη Γερμανία, εξαναγκάζοντας, έτσι, πολλές γυναίκες να ξεχνούν τα επαγγελματικά όνειρά τους.

Ερευνα του Γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου που εκπονήθηκε φέτος αποκάλυψε πως το 69% των μητέρων με παιδιά ηλικίας κάτω των τριών ετών δεν εργάζεται αλλά μόλις το 27% το επέλεξε. Μία άλλη έρευνα, του 2019, έδειξε ότι δέκα χρόνια μετά τη γέννηση του πρώτου της παιδιού, μια γερμανίδα μητέρα κερδίζει κατά μέσο όρο 61% λιγότερα χρήματα σε σχέση με έναν χρόνο πριν γεννήσει, καθώς πολλές υποχρεούνται είτε να περιορίσουν σημαντικά τις ώρες που εργάζονται είτε να σταματήσουν να εργάζονται. Σύμφωνα με μια τρίτη μελέτη, επίσης του 2019, το 66% των γερμανίδων εργαζομένων με τουλάχιστον ένα παιδί ηλικίας κάτω των δεκαοχτώ ετών απασχολείται μερικώς ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ είναι 35% και μεταξύ των πατέρων της Γερμανίας μόλις 6 τοις εκατό. Ο σύζυγος της Αναλένα Μπέρμποκ αποτελεί εξαίρεση και για αυτό η επιλογή του να αφοσιωθεί αποκλειστικά στην οικογένειά του έχει ιδιαίτερη σημασία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...