441
Το κτίριο της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών, όπου εργαζόταν ο πράκτορας που συνελήφθη | Getty Images/fhm

Γερμανία: Για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας συνελήφθη υπάλληλος των μυστικών υπηρεσιών

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2023, 17:58
Το κτίριο της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών, όπου εργαζόταν ο πράκτορας που συνελήφθη
|Getty Images/fhm

Γερμανία: Για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας συνελήφθη υπάλληλος των μυστικών υπηρεσιών

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2023, 17:58

Ενας πρώην υπάλληλος των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών κατηγορείται για προδοσία και κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας, σύμφωνα με δημοσιεύματα γερμανικών ΜΜΕ. Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Γερμανίας διώκει τον Κάρστεν Λ., πρώην ανώτερου υπαλλήλου της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Γερμανίας (BND), ενώπιον του Εφετείου του Βερολίνου.

Σύμφωνα με το Politico, η αστυνομία τον συνέλαβε τον περασμένο Δεκέμβριο ως ύποπτο για εμπορία κρατικών μυστικών με Ρώσους πράκτορες, και για ανταλλαγή πληροφοριών που είχε αποκτήσει μέσω της εργασίας του, σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ενας άλλος άνδρας, ονόματι Αρθουρ Ε., που παρουσιάζεται ως γερμανός επιχειρηματίας γεννημένος στη Ρωσία, κατηγορείται επίσης για προδοσία, καθώς οι εισαγγελείς πιστεύουν ότι βοήθησε τον Κάρστεν Λ. να επικοινωνήσει με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας, FSB, ώστε να πουλήσει τα κρατικά μυστικά. Η αστυνομία συνέλαβε τον Αρθουρ ένα μήνα αφότου έφθασε στη Γερμανία με πτήση από τις ΗΠΑ.

Ο Κάρστεν Λ. ήταν για πολλά χρόνια επικεφαλής του τμήματος της BND που επέβλεπε την επιτήρηση τηλεφώνων, διαδικτύου και δορυφορικών επικοινωνιών. Λίγο πριν τη σύλληψή του, προήχθη και τέθηκε επικεφαλής του τμήματος ελέγχου των στοιχείων των υπαλλήλων της υπηρεσίας, αναφέρουν γερμανικά δημοσιεύματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κάρστεν γνώρισε τον Αρθουρ σε ένα πάρτι στη Βαυαρία το 2021. Πιστεύεται ότι ο Κάρστεν έδωσε απόρρητα έγγραφα με πληροφορίες σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη ρωσική ομάδα μισθοφόρων Βάγκνερ στον Αρθουρ, ο οποίος με τη σειρά του ταξίδεψε στο Μόσχα και τα παρέδωσε στην FSB.

Γερμανικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο Αρθουρ Ε. ήταν έμπορος διαμαντιών και ότι μετά τη σύλληψή του μιλά ασταμάτητα στις αρχές. Ο επικεφαλής της BND, Μπρούνο Καλ, χαρακτήρισε πρόσφατα την υπόθεση ως σοκ για την υπηρεσία του. Ωστόσο, είπε στην εφημερίδα Tagesspiegel ότι μεγάλο μέρος του υλικού που διαβιβάστηκε ήταν περιορισμένης αξίας, και ότι η BND έχει εντείνει τα μέτρα ασφαλείας της για να αποτρέψει περαιτέρω διαρροές.

Η υπόθεση έφερε σε τεράστια αμηχανία τις γερμανικές αρχές, και έθεσε σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τα τρωτά σημεία της BND. Και οι δύο άνδρες κατηγορούνται για εσχάτη προδοσία, και αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο της ισόβιας κάθειρξης.

Αυξημένη είναι η ανησυχία της Δύσης για τη ρωσική κατασκοπεία στην Ευρώπη μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο. Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Πολωνίας και της Νορβηγίας, έχουν συλλάβει ή απελάσει ύποπτους Ρώσους κατασκόπους.

Η Γερμανία είναι στο επίκεντρο των ανησυχιών, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες. Ενας κυβερνητικός αξιωματούχος που εργαζόταν σε γραφείο που ασχολούνταν με στρατιωτικό εξοπλισμό συνελήφθη τον περασμένο μήνα στη χώρα ως ύποπτος για κατασκοπεία.

Ο επικεφαλής της κυβερνοασφάλειας στη Γερμανία, Αρνε Σένμπομ, απολύθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, αφού φέρεται να είχε σχέσεις με άτομα που εμπλέκονταν με ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών. Στη συνέχεια ζήτησε αποζημίωση από την κυβέρνηση και από τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα που μετέδωσε τον αρχικό ισχυρισμό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...