314
Ελεγχοι της γερμανικής αστυνομίας στα σύνορα με την Πολωνία (φωτ. αρχείου) | REUTERS/Michele Tantussi

Γερμανία: Επεκτείνονται οι έλεγχοι στα σύνορα λόγω «ισλαμιστικής τρομοκρατίας»

Protagon Team Protagon Team 9 Σεπτεμβρίου 2024, 18:38
Ελεγχοι της γερμανικής αστυνομίας στα σύνορα με την Πολωνία (φωτ. αρχείου)
|REUTERS/Michele Tantussi

Γερμανία: Επεκτείνονται οι έλεγχοι στα σύνορα λόγω «ισλαμιστικής τρομοκρατίας»

Protagon Team Protagon Team 9 Σεπτεμβρίου 2024, 18:38

Αυστηρούς ελέγχους σε όλα τα γερμανικά σύνορα από τις 16 Σεπτεμβρίου και για έξι μήνες επιδιώκει να επιβάλει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υπό το βάρος «της απειλής για την εσωτερική ασφάλεια από την ισλαμιστική τρομοκρατία και το διασυνοριακό έγκλημα», σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές στα ΜΜΕ της χώρας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, διεξάγονται ήδη εντατικοί έλεγχοι στα νότια και στα ανατολικά σύνορα της Γερμανίας, με το υπό εξέταση μέτρο να αφορά επιπλέον «απελάσεις στα σύνορα, οι οποίες θα συνάδουν με το ευρωπαϊκό Δίκαιο».

Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων επίσης μετέδωσε ότι οι πρόσθετοι έλεγχοι έχει προγραμματιστεί να τεθούν σε εφαρμογή την επόμενη εβδομάδα και να διαρκέσουν, αρχικά, για έξι μήνες.

Μετά την συνάντηση για την μεταναστευτική πολιτική που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα με τη συμμετοχή και του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), η κυβέρνηση έχει ήδη «αναπτύξει ένα μοντέλο για αποτελεσματικές απελάσεις στα σύνορα, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Το μοντέλο αυτό, επισημαίνεται, επιτρέπει περισσότερες απελάσεις ματαναστών από αυτές που γίνονταν μέχρι σήμερα.

Το ARD αναφέρθηκε και σε νέα συνάντηση επί του θέματος μεταξύ της κοινοβουλευτικής ομάδα της Χριστιανικής Ενωσης (CDU/CSU) και της κυβέρνησης.

Η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ (SPD), συγκεκριμένα, φέρεται να κοινοποίησε τα σχέδιά της στη CDU/CSU, η οποία ζητά επίμονα το μέτρο έπειτα και από την επίθεση στο Ζόλινγκεν, και πρότεινε να πραγματοποιηθούν «πολύ σύντομα» συνομιλίες μεταξύ ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αντιπολίτευσης και κρατιδίων για το θέμα.

Η συνάντηση δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί την Τρίτη, ανέφεραν τα γερμανικά ΜΜΕ.

Μέχρι πρότινος, η απέλαση μετανάστη στα γερμανικά χερσαία σύνορα μπορούσε να λάβει χώρα μόνο σε όποιον είχε ήδη επιβληθεί απαγόρευση εισόδου ή σε μη αιτούντες άσυλο.

Τον Οκτώβριο του 2023 επιβλήθηκαν έλεγχοι στα σύνορα με την Πολωνία, την Τσεχία και την Ελβετία, ενώ ανάλογοι έλεγχοι ισχύουν για τα γερμανοαυστριακά σύνορα ήδη από το 2015.

Αξίζει να αναφερθεί πως το μοντέλο το οποίο εξετάζει το Βερολίνο έχει ήδη εφαρμοστεί πρόσφατα, κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...