Ξεκίνησε τη Δευτέρα στην Στουτγάρδη η δίκη εννέα μελών του στρατιωτικού σκέλους της ακροδεξιάς οργάνωσης «Πολίτες του Ράιχ», η οποία σχεδίαζε εισβολή στην Μπούντεσταγκ, κατάλυση του πολιτεύματος και εγκαθίδρυση απολυταρχικού καθεστώτος.
Η σύλληψή τους είχε σοκάρει τη Γερμανία, τον Δεκέμβριο του 2022.
Τα μέλη της οργάνωσης ονειρεύονταν «να ιδρύσουν ένα νέο κράτος» στα πρότυπα της Γερμανίας του 1871, μία αυτοκρατορία γνωστή ως το Δεύτερο Ράιχ.
Τρεις χιλιάδες αστυνομικοί συμμετείχαν στην επιχείρηση σύλληψής τους σε 11 γερμανικά κρατίδια, την Αυστρία και την Ιταλία.
Αρχηγός τους φέρεται να είναι ο 71χρονος πρίγκιπας Ρόις, ο οποίος θα καθήσει στο εδώλιο μαζί με τους υπόλοιπους κατηγορουμένους, ανάμεσά τους έναν διάσημο στη Γερμανία σεφ και μίας δικαστού στο Βερολίνο, που παλιότερα ήταν βουλευτής της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για την Γερμανία.
Θα ακολουθήσουν αντίστοιχες δίκες στην Φρανκφούρτη και στο Μόναχο για τους υπόλοιπους 18 συλληφθέντες.
Κεντρικό ζήτημα προς απόδειξη είναι η θέση της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας ότι πρόκειται για τρομοκρατική οργάνωση.
Το κατηγορητήριο της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας εκτείνεται σε περισσότερες από 600 σελίδες και αφορά ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, εσχάτη προδοσία, για κάποιους παράνομη οπλοκατοχή και για έναν εκ των κατηγορουμένων απόπειρα ανθρωποκτονίας και βαριά σωματική βλάβη.
Στις 400.000 σελίδες της εισαγγελικής έρευνας αναφέρεται ότι έχουν βρεθεί περισσότερα από 380 πυροβόλα όπλα και 350 μαχαίρια, χειροπέδες, δορυφορικά τηλέφωνα και κεφάλαια άνω των 500.000 ευρώ, αλλά και εκτεταμένα οργανογράματα επιθέσεων, λίστες συμμετεχόντων και «στρατιωτικών» δεξιοτήτων.
Η δίκη πραγματοποιείται υπό εξαιρετικά αυστηρά μέτρα ασφαλείας, στο δικαστήριο όπου πριν από 50 χρόνια διεξήχθη η δίκη των ηγετικών στελεχών της διαβόητης τρομοκρατικής οργάνωσης RAF, τη δεκαετία του 70.
Οι κατηγορούμενοι κάθονται πίσω από αλεξίσφαιρα τζάμια, ενώ μπορούν να επικοινωνήσουν με τους δικηγόρους τους μόνο μέσω ενδοεπικοινωνίας.
Όπως διευκρινίζεται από το δικαστήριο, κάθε κατηγορούμενος θα πρέπει να αποδειχθεί ατομικά ένοχος και, δεδομένου του μεγάλου αριθμού των κατηγορουμένων, οι διαδικασίες χωρίστηκαν σε τρείς παράλληλες δίκες.
Κεντρικό ζήτημα αποτελεί η υπόθεση της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας ότι οι «Πολίτες του Ράιχ» ήταν τρομοκρατική οργάνωση. Εάν ένα από τα τρία δικαστήρια την καταρρίψει, θα μπορούσε να επηρεάσει και τις υπόλοιπες διαδικασίες, ενώ θεωρητικά θα μπορούσαν τελικά να εκδοθούν και αντικρουόμενες αποφάσεις.
«Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες δίκες στην ιστορία της Γερμανίας με θέμα την κρατική ασφάλεια», δήλωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου της Στουτγκάρδης, Αντρέας Ζίνγκερ, ενώ οι συνήγοροι των κατηγορουμένων εκτιμούσαν ότι θα χρειαστούν δύο ημέρες μόνο για την ανάγνωση του κατηγορητηρίου.
Στις 21 Μαΐου θα ξεκινήσει η δίκη της ηγετικής ομάδας της οργάνωσης -μεταξύ των οποίων ο πρίγκιπας Ρόις και η πρώην βουλευτής της AfD και δικαστής Μπίργκιτ Μαλζάκ-Τσίμερμαν- και στις 18 Ιουνίου των υπολοίπων.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο στρατιωτικός βραχίονας των «Reichsbürger» οργανωνόταν γύρω από τον 69χρονο πρώην διοικητή μονάδας αλεξιπτωτιστών Ρούντιγκερ φον Π.
Αφού θα γινόταν ένοπλη επίθεση στην Μπούντεσταγκ, η οργάνωση θα προχωρούσε σε συλλήψεις πολιτικών.
Επικεφαλής της νέας κυβέρνησης θα τοποθετείτο ο πρίγκιπας Ρόις Χάινριχ ΙΓ’, ο οποίος θα επεδίωκε να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία.
Οπως σημείωσαν οι Times, οι κατηγορούμενοι σχεδίαζαν να δημιουργήσουν 286 στρατιωτικές μονάδες σε όλη τη Γερμανία, τις οποίες αποκαλούσαν μονάδες εσωτερικής ασφαλείας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News