597
| REUTERS / CreativeProtagon

Γερμανία: Εγκρίθηκε η μερική νομιμοποίηση κάνναβης

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2024, 10:09
|REUTERS / CreativeProtagon

Γερμανία: Εγκρίθηκε η μερική νομιμοποίηση κάνναβης

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2024, 10:09

Η Γερμανία νομιμοποίησε μερικώς την κάνναβη με 407 ψήφους υπέρ, 226 κατά και τέσσερις αποχές, έπειτα από έντονη συζήτηση σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που απορρέουν από τη χρήση της. Από την 1η Απριλίου άτομα άνω των 18 ετών θα επιτρέπεται να κατέχουν έως και 25 γραμμ. για προσωπική χρήση, ενώ νόμιμη θα είναι και η καλλιέργεια έως και τριών φυτών κάνναβης στο σπίτι.

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, η οποία κάνει τη Γερμανία την τρίτη χώρα στην Ευρώπη που νομιμοποιεί το ναρκωτικό για προσωπική χρήση, η κάνναβη θα αφαιρεθεί από τον επίσημο κατάλογο των απαγορευμένων ουσιών.

Ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ, όπως μεταδίδει Guardian, είπε ότι αναμένει η νέα νομοθεσία να επιτρέψει την «ανάκτηση της αγοράς» από τους εμπόρους ναρκωτικών που προμηθεύουν περίπου 7 εκατ. Γερμανούς οι οποίοι εκτιμάται ότι κάνουν τακτική χρήση κάνναβης. Η κυβέρνηση διευκρίνισε ότι πολλοί χρήστες βασίζονται στο ναρκωτικό για ιατρικούς λόγους και ότι ο νέος νόμος θα βελτιώσει επίσης την ποιότητα της κάνναβης που καταναλώνεται από αυξανόμενους αριθμούς νέων.

«Η προστασία των παιδιών και των νέων βρίσκεται στο επίκεντρο αυτού που προορίζεται να επιτύχει αυτός ο νόμος», είπε ο Λάουτερμπαχ πριν από την ψηφοφορία. «Την τελευταία δεκαετία η κατανάλωση από παιδιά και νέους αυξάνεται σταθερά». Συμπλήρωσε ότι ο νόμος θα επιτύχει τη συρρίκνωση της παράνομης αγοράς και θα βοηθήσει στον έλεγχο της διανομής του ναρκωτικού.

Οσοι γιατροί τέθηκαν κατά της αλλαγής νόμου έχουν προειδοποιήσει ότι, αντιθέτως, θα θέσει σε κίνδυνο την υγεία των νέων, καθιστώντας το ναρκωτικό πιο προσιτό και αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο εθισμού.

Ο τριμερής συνασπισμός με επικεφαλής τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς, που αποτελείται από τους Σοσιαλδημοκράτες, τους Πράσινους και το FDP, συμφώνησε τον Νοέμβριο να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση, αφού την περιέλαβε στη συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Οι ενήλικοι θα επιτρέπεται να καλλιεργούν έως και τρία φυτά και να κατέχουν μικρές ποσότητες κάνναβης από την 1η Απριλίου, ενώ τρεις μήνες αργότερα η κάνναβη θα είναι επίσης διαθέσιμη σε αδειοδοτημένες μη κερδοσκοπικές λέσχες που ιδρύονται για την καλλιέργεια και τη διανομή του φυτού.

Η κατανάλωση κάνναβης για τα άτομα κάτω των 18 ετών θα συνεχίσει να απαγορεύεται, ενώ τα άτομα ηλικίας 18 έως 21 ετών θα επιτρέπεται να αγοράζουν μόνο έως και 30 γραμμάρια κάνναβης με μέγιστη περιεκτικότητα 10% σε THC (τετραϋδροκανναβινόλη).

Μερικά από τα 16 κρατίδια της Γερμανίας, τα οποία θα έχουν την ευθύνη για την αστυνόμευση του νόμου, αντέδρασαν. Πιο σφοδρά εκείνο της Βαυαρίας, που κυβερνάται από τη συντηρητική Χριστιανοκοινωνική Ενωση, η οποία προέτρεψε την κυβέρνηση να το ξανασκεφτεί.

Ορισμένοι από τους Σοσιαλδημοκράτες συναδέλφους του Λάουτερμπαχ έχουν επίσης απευθύνει προειδοποιήσεις, ιδίως σχετικά με τη χρήση κάνναβης σε σχολεία και νηπιαγωγεία. Ο υπουργός, με τη σειρά του, είπε ότι η νομοθεσία θα απαγορεύσει τη χρήση κάνναβης σε απόσταση 100 μ. από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Οι αστυνομικές αρχές είπαν ότι θα δυσκολευτούν να επιβάλουν τους νέους κανόνες. Ο Λάουτερμπαχ ανταπάντησε ότι η αστυνόμευση της παράνομης αγοράς ήταν επίσης δύσκολη.

Ο Τίνο Σόργκε, εκπρόσωπος για την Υγεία των συντηρητικών Χριστιανοδημοκρατών της αντιπολίτευσης, σημείωσε ότι ο νόμος δίνει το λάθος μήνυμα τη λάθος στιγμή. «Η κυβέρνηση συνασπισμού, προτείνοντας την επιλογή να καπνίζει κανείς χόρτο αντί να ξεκινήσει μια μαθητεία ή μια δουλειά, στέλνει ένα εντελώς λάθος μήνυμα στην κοινωνία μας και ενεργεί ως έμπορος ναρκωτικών. Η κυβέρνηση παίζει με την υγεία των νέων μας».

Με την αλλαγή του νόμου η Γερμανία γίνεται το τρίτο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης που νομιμοποιεί την κάνναβη για προσωπική χρήση, μετά τη Μάλτα και το Λουξεμβούργο.

Οι υποστηρικτές της χρήσης του ναρκωτικού για ιατρικούς σκοπούς δήλωσαν ότι ελπίζουν σε ένα θετικό μήνυμα από την απόφαση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, η οποία μπορεί να ανοίξει τον δρόμο σε άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...