Σε κλίμα αντιπαράθεσης πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης η συζήτηση στη γερμανική βουλή (Μπούντεσταγκ) για την ψήφιση τροποποιήσεων του νόμου περί επιδημιολογίας. Το νομοσχέδιο κατέθεσαν τα τρία κόμματα που προτίθενται να σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση, δηλαδή οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι. Χαρακτηριστικό της μετάβασης εξουσίας, το γεγονός ότι η απερχόμενη καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ μπήκε στην αίθουσα της ολομέλειας μαζί με τον Ολαφ Σολτς τον ηγέτη του SPD και εν αναμονή καγκελάριο.
Οπως επεσήμανε η Deutsche Welle, το σκεπτικό των τροποποιήσεων είναι ότι από τη στιγμή που σχεδόν το 70% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, δεν μπορεί πλέον νομικά να τεκμηριωθεί η επιβολή περιορισμών ανεξαιρέτως για όλους και για όλη τη χώρα. Για αυτό τον λόγο δεν μπορεί να παραταθεί η ισχύουσα ρύθμιση «επιδημιολογική κατάσταση εθνικής εμβέλειας». Την παράταση αυτής της ρύθμισης υποστήριξαν αντιθέτως ο συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), παραπέμποντας στους ραγδαίους ρυθμούς εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού.
Με τη νέα νομοθεσία καθιερώνονται ρυθμίσεις που θα αφορούν στοχευμένα κυρίως τους ανεμβολίαστους. Για παράδειγμα, εργαζόμενοι και ταξιδιώτες σε τρένα πρέπει να διαθέτουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης είτε αρνητικό τεστ. Όπου είναι δυνατό, η εργασία από το σπίτι θα είναι υποχρεωτική. Πέραν αυτού, τα κρατίδια θα έχουν τη δυνατότητα να θέτουν ως προϋπόθεση για την πρόσβαση σε εκδηλώσεις το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης, όπως και να περιορίζουν τον αριθμό των συμμετεχόντων. Όπως τόνισαν οι εισηγητές της πλειοψηφίας, τα κρατίδια θα μπορούν να απαγορεύουν την πραγματοποίηση εκδηλώσεων, σε περίπτωση που η επιδημιολογική κατάσταση το επιβάλλει.
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με 398 ψήφους υπέρ, 254 κατά και 36 λευκά. Για να τεθούν σε ισχύ οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, θα πρέπει να ψηφιστούν την Παρασκευή και από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, τη Βουλή των γερμανικών κρατιδίων. Χριστιανοδημοκράτες πολιτικοί προειδοποίησαν για το ενδεχόμενο το νομοσχέδιο να μη συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία. Σε αυτή την περίπτωση το γερμανικό Σύνταγμα προβλέπει τη σύσταση διαμεσολαβητικής επιτροπής της Μπούντεσταγκ και του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου.
Παράλληλα με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες ξεκίνησε το μεσημέρι τηλεδιάσκεψη της υπηρεσιακής καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς των 16 γερμανικών κρατιδίων. Παρών ήταν και ο Ολαφ Σολτς, που θα είναι ο επόμενος καγκελάριος.
Αντικείμενο των συνομιλιών είναι η επίτευξη συμφωνίας για ενιαία μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας. Επίμαχα θέματα είναι μεταξύ άλλων ο καθορισμός ενός ποσοστού νοσηλείας στα νοσοκομεία. Από τη στιγμή που θα ξεπεραστεί αυτό το όριο, θα πρέπει και οι εμβολιασμένοι και αναρρώσαντες να υποβληθούν σε υποχρεωτικό τεστ, για να έχουν πρόσβαση σε εκδηλώσεις.
Κρατίδια με χριστιανοδημοκράτες πρωθυπουργούς αλλά και η Βάδη-Βυρτεμβέργη, που κυβερνάται από Πράσινους και Χριστιανοδημοκράτες, ζητούν την επιβολή υποχρεωτικού εμβολιασμού για το προσωπικό σε γηροκομεία, νοσηλευτικά ιδρύματα και νοσοκομεία. Επίσης, εισηγούνται την καθιέρωση της ρύθμισης «εμβολιασμένος ή αναρρώσαντας» για τους τομείς αθλητισμός, πολιτισμός, εστίαση, ξενοδοχεία, κλειστές εκδηλώσεις, κομμωτήρια και άλλες παρόμοιες υπηρεσίες.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News