399
Συνεργεία στο δύσκολο έργο της επόμενης ημέρας στο Στόλμπεργκ, κοντά στο Ααχεν | EPA/SASCHA STEINBACH

Γερμανία: Ακροδεξιές ομάδες διαδίδουν ψεύδη στους πλημμυροπαθείς

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουλίου 2021, 13:50
Συνεργεία στο δύσκολο έργο της επόμενης ημέρας στο Στόλμπεργκ, κοντά στο Ααχεν
|EPA/SASCHA STEINBACH

Γερμανία: Ακροδεξιές ομάδες διαδίδουν ψεύδη στους πλημμυροπαθείς

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουλίου 2021, 13:50

Ακροδεξιές ομάδες και υποστηρικτές του εξτρεμιστικού κόμματος AfD σπεύδουν οργανωμένα στις περιοχές που επλήγησαν από τις πρωτοφανείς πλημμύρες στη Γερμανία για να διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις και να εκμεταλλευθούν το χάος που εξακολουθεί να επικρατεί εκεί.

Περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι παραμένουν άστεγοι χωρίς νερό και ρεύμα, αφού τα σπίτια τους και οι υποδομές καταστράφηκαν στα κρατίδια της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και Ρηνανίας-Παλατινάτου.

Χιλιάδες μέλη των ενόπλων δυνάμεων, των δυνάμεων ασφαλείας, μηχανικοί, τεχνίτες και εργάτες έχουν σταλεί από τις αρχές στις περιοχές, όπως και χιλιάδες εθελοντές που συμμετέχουν στις προσπάθειες αποκατάστασης.

Δημοσιογράφοι του Der Spiegel βρέθηκαν στις πληγείσες περιοχές και ανακάλυψαν ακροδεξιές ομάδες με μέλη αντιεμβολιαστές και υποστηρικτές του AfD, που οργανώθηκαν μέσω των social media. Οι ομάδες αυτές βοηθούν με τους κατοίκους, συμμετέχοντας στην προσπάθεια απομάκρυνσης των μπάζων και διανομής τροφίμων και άλλων απαραίτητων ειδών στους πληγέντες.

Ομως παράλληλα, διασπείρουν ψευδείς πληροφορίες, βρίσκοντας πρόσφορο έδαφος σε περιοχές όπου η διακοπή ρεύματος έχει αφήσει τους κατοίκους χωρίς άλλα κανάλια ενημέρωσης και επικοινωνίας. Κατηγορούν το κράτος και τις τοπικές αρχές ότι έχουν εγκαταλείψει τους κατοίκους και λένε μάλιστα ψέμματα ότι οι αρχές εμποδίζουν τους εθελοντές να φτάσουν στις περιοχές.

Οι δημοσιογράφοι εντόπισαν μάλιστα μέλη των ακροδεξιών ομάδων με ψεύτικες στολές στρατιωτικές και αστυνομικές, καθώς και αυτοκίνητα που ήταν καμουφλαρισμένα ως αστυνομικά. Επίσης διαδίδουν την πληροφορία ότι οι δυνάμεις ασφαλείας και τα συνεργεία αποσύρονται σταδιακά, κάτι που διέψευσαν κατηγορηματικά οι αρχές.

Ενας από τους χιλιάδες στρατιώτες που επιχειρούν στις πληγείσες περιοχές

Οι αρμόδιοι τονίζουν ότι η έκταση της επιχείρησης είναι πρωτοφανής και ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος για την πλήρη αποκατάσταση των περιοχών.

Επικεφαλής ομάδας εθελοντών μηχανικών, που οργανώθηκε από τις αρχές, με 6.500 άτομα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο πεδίο, σε 12ωρη βάση καθημερινά, τόνισε στον Guardian ότι ακροδεξιοί τους έχουν επιτεθεί λεκτικά και τους έχουν φωτογραφήσει κατηγορώντας τους ότι η πολιτεία δεν κάνει τίποτα για να βοηθήσει τον κόσμο, κάτι που είναι ψέμματα.

Είπε επίσης ότι έχουν φτάσει σε χωριά όπου οι κάτοικοι είναι πολύ θυμωμένοι γιατί ήταν εντελώς αποκομμένοι για ημέρες και κανείς δεν πήγε να τους βοηθήσει. «Αυτό το καταλαβαίνω γιατί είναι τόσο μεγάλη η έκταση της καταστροφής, που είναι αδύνατο να γίνουν όλα γρήγορα. Στα 20 χρόνια που διαχειρίζομαι φυσικές καταστροφές, δεν έχω δει τίποτα παρόμοιο. Είμασε σε συννενόηση με τις αρχές για να δούμε ποιες γέφυρες και ποιοι δρόμοι πρέπει να επισκευαστούν κατά προτεραιότητα. Τα πάντα έχουν καταστραφεί», είπε χαρακτηριστικά η Σαμπίνε Λάκνερ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...