469
Θυμίζει Fox το Nius του Γιούλιαν Ράιχελτ, πρώην στελέχους της Bild | You Tube

Γερμανία, Achtung! Ο «κίτρινος» δημοσιογράφος επιστρέφει

Protagon Team Protagon Team 13 Αυγούστου 2023, 20:01
Θυμίζει Fox το Nius του Γιούλιαν Ράιχελτ, πρώην στελέχους της Bild
|You Tube

Γερμανία, Achtung! Ο «κίτρινος» δημοσιογράφος επιστρέφει

Protagon Team Protagon Team 13 Αυγούστου 2023, 20:01

Το νέο διαδικτυακό κανάλι Nius του Γιούλιαν Ράιχελτ, 43 ετών, δημοσιογράφου, πρώην στελέχους της Bild, έχει όλα τα χαρακτηριστικά του αμερικανικού ειδησεογραφικού προγράμματος τύπου Fox. Η διαφορά είναι ότι το παίζει εναλλακτικό ως προς τα υπόλοιπα media της Γερμανίας, τα οποία πλέουν με αμεριμνησία στον φιλελεύθερο ευρωατλαντικό ωκεανό – η Bild, βέβαια, τσαλαβουτάει και στα ρηχά, κοντά στις ακτές, εκεί όπου συνωθούνται το λάιφ στάιλ, οι θαλαμηγοί (ρωσικοί και μη), οι γυμνιστές και γενικώς «τα σκανδαλώδη» θέματα. Ρεπορτάζ για το εγχείρημα του Ράιχελτ έκανε το βρετανικό μέσο Τelegraph.

Η επιχείρηση του Ράιχελτ τον ξανάβαλε στο παιχνίδι των media ύστερα από την προαναφερθείσα αποπομπή του από την Bild. Εκεί απέτυχε ως διευθυντικό στέλεχος, αφού και στην καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ ασκούσε πολιτική κριτική και τις νεαρές ρεπόρτερ γυρνόφερνε προβάλλοντας την… εξουσία του. Το πρώτο ενόχλησε πραγματικά, το δεύτερο στάθηκε η αφορμή για την καρατόμησή του. Οχι πως ζημίωσε ο άνθρωπος: τσέπωσε αποζημίωση 2 εκατ. ευρώ. Και αυτά τα λεφτά τα έριξε στη νέα δουλειά – τώρα, αν οι ίδιες οι φιλοδοξίες του τον έπιασαν κορόιδο, αυτό θα το δείξει το μέλλον.

Προς το παρόν, πάντως, παλεύει να ξεπεράσει το σοκ από την τρώση της φήμης του λόγω της ιστορίας των σεξουαλικών σχέσεων με τις ρεπόρτερ. Τα παραδέχθηκε αυτά τα αντιεπαγγελματικά καμώματά του ο Ράιχελτ, ωστόσο αρνείται τις καταγγελίες περί εκβιασμού και κατάχρησης εξουσίας. Εξάλλου τον απασχολούν σοβαρότερα ζητήματα: με την Bild έχουν φτάσει στα δικαστήρια για άλλο θέμα, το οποίο επίσης τον θίγει επαγγελματικά – ο δημοσιογράφος κατηγορείται ότι αποκάλυψε εμπιστευτικά στοιχεία σε αντίπαλο μέσο. «Η φήμη του στη Γερμανία βρίσκεται στα Τάρταρα» λένε οι ίδιοι οι συνάδελφοί του.

Τι «θα παίζει» το Nius; Οπως το ίδιο διατείνεται, «θέματα που συγκινούν εκατομμύρια Γερμανούς και επηρεάζουν την καθημερινότητά τους, όμως σπανίως αναφέρονται αλλού». Ο τίτλος της εκπομπής talk show του Ράιχελτ στο κανάλι του YouTube είναι «Achtung, Reichelt!» και τα πρώτα δείγματα γραφής είναι συγκεκριμένα: κριτική στον καγκελάριο Ολαφ Σολτς και στις κατεστημένες πολιτικές περί παράνομης μετανάστευσης και κλιματικής αλλαγής. Είχε κιόλας την πρώτη καταδίκη του από δικαστήριο της Φρανκφούρτης επειδή χαρακτήρισε άνδρα μία τραβεστί.

Πολλοί είναι αυτοί που συνοψίζουν την κριτική τους για τον Ράιχελτ στο εξής δηλητηριώδες σχόλιο: «Οσα λέει δείχνουν ότι κάνει κλασική ταμπλόιντ δημοσιογραφία. Μάλλον το Nius θέλει να ανταγωνιστεί την Bild». Γιατί τα λέτε αυτά τα πικρά, κύριοι; Μήπως δεν έμαθε εκεί τη δουλειά ο άνθρωπος; Εκεί την έμαθε… Αλλοι, πάλι, τον κατηγορούν για «τραμπισμό».

Ο Ράιχελτ επικρίνει συχνά τα κρατικά media της Γερμανίας για ωμή προπαγάνδιση κυβερνητικών θέσεων και ταυτόχρονα διατυμπανίζει ότι με τις ανησυχίες και με τα προβλήματα των Γερμανών δεν ασχολείται ο Τύπος, αφού δεν του το επιτρέπει η πολιτική ελίτ. Ετσι, κάποιοι διακρίνουν πολιτικές φιλοδοξίες πίσω από το Nius: με τη δημοσιογραφία θα κάνει, λένε, ό,τι έκανε και ο γάλλος ακροδεξιός πολιτικός Ερίκ Ζεμούρ, δηλαδή θα τη χρησιμοποιήσει για εφαλτήριο. Υπομονή και θα δούμε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...