264
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης με τον ομόλογό του της Κύπρου Δρ Κωνσταντίνο Κόμπο (δεξιά) στις κοινές δηλώσεις τους μετά την πρώτη συνάντηση που είχαν στη Λευκωσία | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΤΠ/ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Γεραπετρίτης με Κόμπο: Στόχος να απαλλαγούν οι Κύπριοι από τον τουρκικό στρατό κατοχής

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2023, 11:52
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης με τον ομόλογό του της Κύπρου Δρ Κωνσταντίνο Κόμπο (δεξιά) στις κοινές δηλώσεις τους μετά την πρώτη συνάντηση που είχαν στη Λευκωσία
| ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΤΠ/ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Γεραπετρίτης με Κόμπο: Στόχος να απαλλαγούν οι Κύπριοι από τον τουρκικό στρατό κατοχής

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2023, 11:52

«Η Ελλάδα δεν θα κάνει πίσω στις εθνικές γραμμές της, δεν πρόκειται να δεχθούμε τετελεσμένα στην Κύπρο, στόχος είναι να απαλλαγούν οι Κύπριοι από τον τουρκικό στρατό κατοχής και το σύστημα των εγγυήσεων», διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με κύπριο ομόλογό του, Κωνσταντίνο Κόμπο, στη Λευκωσία.

Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ετοιμότητα της Αθήνας «να αξιοποιήσουμε το τρέχον κλίμα (με την Τουρκία) και να δημιουργήσουμε συνθήκες διαλόγου με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας».

«Μένει να δούμε αν η Τουρκία θα αξιοποιήσει το κλίμα αυτό χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η Ελλάδα θα κάνει πίσω στις εθνικές γραμμές και τις εθνικές προτεραιότητες», συμπλήρωσε, για να περάσει στη συνέχεια στο Κυπριακό:

«Η εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και αμοιβαίας αποδεκτής λύσης αποτελεί κορυφαία εθνική προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας», τόνισε και για μία ακόμη φορά επανέλαβε ότι μόνη αποδεκτή λύση είναι αυτή της «δικοινοτικής-διζωνικής ομοσπονδίας στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΤΠ/ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

«Στόχος είναι να απαλλαγούν οι Κύπριοι από τον τουρκικό στρατό κατοχής και το σύστημα των εγγυήσεων», υπογράμμισε ο κ. Γεραπετρίτης. «Η λύση για το Κυπριακό πρέπει να είναι λειτουργική και να εξασφαλίζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε όλη την επικράτεια της Κύπρου».

«Δεν πρόκειται να δεχθούμε τετελεσμένα επί του εδάφους. Η Ελλάδα στηρίζει με συνέπεια την Κύπρο για την επίλυση του Κυπριακού», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών, ενώ σε άλλη αναφορά του μίλησε για την Τριμερή με Κύπρο και Ισραήλ.

«Υποστηρίζουμε σθεναρά την τριμερή Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ ως ουσιαστικό εργαλείο προώθησης συνθηκών ειρήνης και σταθερότητας, ομοίως και το σχήμα με την Αίγυπτο», τόνισε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...