595
| INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Γεραπετρίτης: Η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή θα αυξήσει τις μεταναστευτικές ροές

Protagon Team Protagon Team 1 Αυγούστου 2024, 11:27
|INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Γεραπετρίτης: Η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή θα αυξήσει τις μεταναστευτικές ροές

Protagon Team Protagon Team 1 Αυγούστου 2024, 11:27

Η Μέση Ανατολή βρίσκεται στη δυσκολότερη φάση και η ευρύτερη περιφέρεια βιώνει τη δυσκολότερη περίοδο που έχει υπάρξει στον μεταπολεμικό κόσμο. Αυτό εκτίμησε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας την Πέμπτη το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Θα πρέπει να δούμε κατά πόσο οι ενέργειες που έχουν συντελεστεί θα δημιουργήσουν συνθήκες ντόμινο για την ευρύτερη περιοχή και κατά πόσο οι τρεις συνιστώσες, Χεζμπολάχ, Χούθι και Χαμάς, θα συντονιστούν σε χτυπήματα είτε εντός είτε εκτός Ισραήλ και ποια θα είναι η αντίδραση του Ισραήλ», ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης.

Τόνισε ότι εκείνο που πρέπει να προληφθεί είναι να υπάρξει μια περαιτέρω επέκταση.

Για τις συνέπειες και για την Ελλάδα, δήλωσε πως «είναι προφανές ότι η κλιμάκωση αυτή θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην ειρήνη στην περιοχή και διεθνώς, θα δημιουργήσει ζητήματα και σε ότι αφορά την ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή».

Θα υπάρξει αύξηση των μεταναστευτικών ροών

Ο υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι η κλιμακούμενη ένταση στη Μέση Ανατολή θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των μεταναστευτικών ροών.

Ο ίδιος σημείωσε ότι «στην Ελλάδα έχουμε αυτή τη στιγμή μια κατάσταση υψηλής ασφάλειας, δεν έχουμε διακινδύνευση εξαιτίας της περιοχής. Εχουμε εξασφαλίσει το να μην έχουμε εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες και να διατηρούμε μια ηρεμία στην περιοχή και ασφάλεια, και αυτός είναι ο στόχος μας. Η Ελλάδα να βγει κατά το δυνατό αλώβητη και να βγούμε όλοι από την κρίση αυτή την επόμενη μέρα χωρίς να έχουμε τόσο δραματικές συνέπειες για την οικουμένη».

Η αδράνεια ουδέποτε ωφέλησε στα εθνικά ζητήματα

Ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε πως σε ό,τι αφορά τα εθνικά ζητήματα, θα πρέπει να υπάρχει μια σωφροσύνη, μια σύνεση, ώστε να προαγάγουμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα της χώρας. Τόνισε πως ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι η αδράνεια ουδέποτε έχει ωφελήσει στα εθνικά θέματα και έχει οδηγήσει σε περαιτέρω εκτράχυνση. «Το είδαμε δυστυχώς στο κομμάτι της Κύπρου όπου έχουμε ήδη 50 χρόνια μιας διαίρεσης που είναι αντίθετη σε κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και μια χαίνουσα πληγή, το είδαμε στα Ελληνοτουρκικά όπου κάθε φορά που συζητούσαμε με την Τουρκία βρισκόμασταν και σε πιο ακραίες θέσεις. Εχουν υπάρξει 64 κύκλοι διερευνητικών επαφών με σκοπό οριοθετήσεις θαλασσίων ζωνών και κάθε φορά βρισκόμασταν σε ένα σημείο χειρότερο από το προηγούμενο».

Υπογράμμισε ότι «χωρίς να είμαστε αφελείς ή να απεμπολούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, οφείλουμε να συζητούμε με τους γείτονές μας, για τα εύκολα αλλά και τα δύσκολα. Οι ανοιχτοί δίαυλοι που υπάρχουν προλαμβάνουν τις εντάσεις από το να καταστούν κρίσεις».

Για το θέμα της Κάσου, ο υπουργός εξήγησε:

– «Το πλοίο ολοκλήρωσε την έρευνά του και μάλιστα όχι μόνο με βάση τον προγραμματισμό που είχε αλλά ακόμη περισσότερο, «σάρωσε» την περιοχή για περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι είχε αρχικώς προβλεφθεί.

– Δεν υπήρξε κανένας κίνδυνος επεισοδίου με την Τουρκία, από την πρώτη στιγμή λειτούργησαν οι δίαυλοι επικοινωνίας που υπάρχουν σε όλα τα επίπεδα έτσι ώστε να αποσυμπιεστεί η ένταση, να αποχωρήσουν τα τουρκικά πλοία και να ολοκληρωθεί η έρευνα.

– Δεν υπήρξε καμία άμεση ή έμμεση αναγνώριση τουρκικής αξίωσης, δεν ελήφθη καμία άδεια από την Τουρκία για να γίνει η έρευνα αυτή»

Ο ίδιος σημείωσε πως «μακροχρόνια ειρήνη, βιώσιμη επί μακρόν με την Τουρκία δεν μπορεί να υπάρξει παρά μόνο αν λυθεί το μείζον υποκείμενο θέμα.. που είναι η οριοθέτηση αποκλειστικής οικονομικής ζώνης και υφαλοκρηπίδας».

Για το Κυπριακό, ανέφερε πως αυτή τη στιγμή είναι βασική προτεραιότητα του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και πως «αναμένουμε να υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα το επόμενο διάστημα», σημειώνοντας πως ο ίδιος έχει διαρκή επικοινωνία με τα ανώτατα στελέχη του ΟΗΡ «σε σύμπνοια με την κυπριακή κυβέρνηση με την οποία βρισκόμαστε σε αγαστή συνεργασία έτσι ώστε στο πλαίσιο των αποφάσεων του συμβουλίου Ασφαλείας να έχουμε μια επανεκκίνηση του διαλόγου που θα οδηγούσε στην επανένωση του νησιού».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...