987
To θεμα της Κύπρου έχει προτεραιοποιηθεί διεθνώς, σημείωσε μεταξύ άλλων στην συνέντευξή του στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ ο υπουργός Εξωτερικών | ΥouTube/ΕΡΤ

Γεραπετρίτης: «Ανέξοδος βερμπαλισμός» η επίθεση της Αγκυρας στον Δένδια – Το Κυπριακό έχει προτεραιοποιηθεί στον ΟΗΕ

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουλίου 2024, 11:50
To θεμα της Κύπρου έχει προτεραιοποιηθεί διεθνώς, σημείωσε μεταξύ άλλων στην συνέντευξή του στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ ο υπουργός Εξωτερικών
|ΥouTube/ΕΡΤ

Γεραπετρίτης: «Ανέξοδος βερμπαλισμός» η επίθεση της Αγκυρας στον Δένδια – Το Κυπριακό έχει προτεραιοποιηθεί στον ΟΗΕ

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουλίου 2024, 11:50

Το Κυπριακό έχει πλέον προτεραιοποιηθεί στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) με προσωπική φροντίδα του γενικού γραμματέα Γκουτέρες, ενώ  παράλληλα αποτελεί «μείζονα πολιτική της ΕΕ», χάρη και στη συστηματική δουλειά από ελληνικής κυβέρνησης, σημείωσε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, διαβλέποντας κινητικότητα παρά τις ακραίες και βαθιά προκλητικές ιαχές από την πλευρά του τούρκου εισβολέα και των ενεργούμενων του στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη.

«Εχω την αίσθηση ότι θα υπάρξει κινητικότητα στο Κυπριακό», είπε οι κ. Γεραπετρίτης το πρωί της Δευτέρας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της δημόσιας τηλεόρασης, τονίζοντας ότι το πρώτο βήμα είναι η έναρξη ενός διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο που ορίζουν τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Πριν από ένα χρόνο, επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, βρισκόμασταν σε φάση αδράνειας όπου το Κυπριακό δεν συζητείτο στα διεθνή φόρα, πλέον όμως, εκτίμησε, «έχουμε μια σειρά από γεγονότα που το επαναφέρουν στην πρώτη γραμμή της διεθνούς προσοχής».

Κληθείς να σχολιάσει την ακραία στάση της Τουρκίας που επιμένει πεισματικά σε λύση δύο κρατών, περιφρονώντας επιδεικτικά τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και τις εκκλήσεις της Δύσης για αμοιβαία αποδεκτή λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, ο κ. Γεραπετρίτης αρκέστηκε να δηλώσεις ότι «χωρίς διαβούλευση, ειρήνη και ευημερία δεν μπορεί να υπάρξει», για αυτό και τα εμπλεκόμενα μέρη «θα πρέπει να συζητήσουν ώστε να προκύψει μια βιώσιμη, αποδεκτή και ωφέλιμη λύση».

Οσο για το ποιο πρέπει να είναι το  επόμενο βήμα, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως δεν είναι άλλο από το να καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο επικεφαλής της τουρκοκυπριακής κοινότητας υπό την αιγιδα του ΟΗΕ – για να διαβεβαιώσει ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη, εφόσον απαιτηθεί, να προσφέρει  τις καλές της υπηρεσίες.

«Το υπουργείο Εξωτερικών και προσωπικά εγώ έχουμε καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για να επανέλθει το Κυπριακό στην αιχμή του διεθνούς ενδιαφέροντος»,  τόνισε και αναφερόμενος εκ νέου στο δύσκολο συνομιλητή, Ταγίπ Ερντογάν, είπε:

«Μπορούμε να συζητούμε χωρίς να συμφωνούμε. Εχουμε αποδεχθεί ότι υπάρχουν διαφορές ουσίας […[ υπάρχει ωστόσο ένα “παράθυρο” ευκαιρίας για να μπορέσουμε να συζητήσουμε» σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο.

Στο σημείο αυτό ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας απάντησε και στην τουρκική επίθεση στον προκάτοχό του, Νίκο Δένδια, και την απόπειρα (εδώ) του προέδρου Ερντογάν να προκαλέσει  εσωτερικό θέμα στην κυβέρνηση, στοχοποιώντας επίμονα τον υπουργό Εθνικής Αμυνας.

Η Ελλάδα, επανέλαβε για πολλοστή φορά ο κ. Γεραπετρίτης, «δεν διαμορφώνει την εξωτερική της πολιτική επί τη βάσει της συγκυρίας. Πάντοτε επισημαίνουμε την ιστορική ευθύνη της Τουρκίας για την εισβολή και την παράνομη κατοχή στην Κύπρο και τα παράνομα τουρκικά στρατεύματα. Από την άλλη πλευρά, πάντοτε επιδιώκουμε το βήμα του διαλόγου».

«Ουδέποτε -ξεκαθάρισε-  υπήρξε κάποια παραχώρηση εκ μέρους της ελληνικής πλευράς […] Οι θέσεις μας είναι ευρωπαϊκές και ότι συνάδουν με το ευρωπαϊκό Δίκαιο».

«Δεν μπορούμε να μπούμε σε μια λογική διαγκωνισμού για το ποιος θα είναι σκληρότερος. Η ελληνική κυβέρνηση εκφράζεται με πάγιες θέσεις που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο. Οι ανέξοδοι βερμπαλισμοί δεν ωφελούν», παρατήρησε για τις προσωπικές επιθέσεις που δέχθηκε (εδώ) τις τελευταίες ημέρες από την τουρκική πλευρά ο υπουργος  Εθνικής Αμυνας.

Αυτή την στιγμή, πρόσθεσε,  η ελληνική εξωτερική πολιτική μπορεί να ασκείται με όρους ισχύος. «Η Ελλάδα βρίσκεται στο απόγειο της δύναμής της, στο απόγειο της ισχύος της», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης, επισημαίνοντας ότι για πρώτη φορά μετά την τραγωδία της Κύπρου, έλληνας πρωθυπουργός βρέθηκε στη Λευκωσία στη μαύρη αυτή επέτειο.

Γιατί όπως είπε, «πέρα από υψηλό συμβολισμό, είναι και μια μεγάλη διεθνής δήλωση, η οποία γίνεται από την ελληνική κυβέρνηση σε σύμπνοια με την κυπριακή κυβέρνηση».

Μπελέρης και εκλογές στη Χειμάρρα

Οσον αφορα εξάλλου τις διμερείς σχέσεις με την Αλβανία, στη σκιά της υπόθεσης Μπελέρη, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε:

«Τον ενάμιση χρόνο που έχει περάσει από την καταδίκη του κ. Μπελέρη υπήρχαν σοβαρότατες αμφιβολίες τόσο σε ό, τι αφορά το κράτος δικαίου, το τεκμήριο αθωότητας, αλλά και τις συνθήκες εντός των οποίων έγινε η δίκη αυτή. Εμείς συνεχίζουμε να αναδεικνύουμε το ζήτημα αυτό. Ηταν πράξη καλής θέλησης η άδεια που δόθηκε όχι μόνο να ορκιστεί, αλλά και να παρασταθεί στο σύνολο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Αναφορικά δε με τις  εκλογές για την ανάδειξη νέου δημάρχου στη Χειμάρρα, ο υπουργός τόνισε πως «δεν είναι απαίτηση μόνο της Ελλάδας οι δίκαιες και ελεύθερες εκλογές, αλλά του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο παρακολουθεί τη διενέργεια των εκλογών» και «το ελάχιστο το οποίο μπορεί να γίνει, είναι οι εκλογές αυτές να γίνουν υπό όρους δημοκρατικούς».

«Δεν στέκουν αυτά που κάνει η νέα ηγεσία» στα Σκόπια

Στο έτερο μέτωπο με τους προβληματικούς γείτονες της χώρας, τη νέα ηγεσία στα Σκόπια, ο κ. Γεραπετρίτης μίλησε εκ νέου για σαφή παραβίαση εκ μέρους της πολιτικής και της πολιτειακής ηγεσίας. «Δεν στέκει σε καμία νομική βάσανο το επιχείρημα ότι μπορεί οποιοσδήποτε πολιτικός ή πολιτειακός ηγέτης να αναφέρεται πέραν του τυπικού πλαισίου σε άλλο όνομα για τη χώρα του, διότι αυτό στην πραγματικότητα θα συνιστούσε μία ευθεία παραβίαση. Δεν μπορεί ο πρόεδρος, ο πρωθυπουργός μιας χώρας, όταν βρίσκεται σε δημόσιο λόγο, να επικαλείται ιδιωτική αυτονομία. Αυτά δεν στέκουν ούτε στο εσωτερικό συνταγματικό δίκαιο ούτε στο διεθνές δίκαιο», υπογράμμισε.

Και στην παρεπόμενη αναφορά του στη Συμφωνία των Πρεσπών, επανέλαβε ότι έχει σημαντικά προβλήματα και νομικά και πολιτικά, ωστόσο όπως είπε, «αυτή τη στιγμή δεσμεύει τους πάντες και αυτό είναι κάτι το οποίο εμείς θα απαιτήσουμε».

Για την αποχώρηση Μπάιντεν

Κληθείς τέλος, να σχολιάσει την απόφαση Μπάιντεν να παραμερίσει και να δώσει τη σκυτάλη της κούρσας των προεδρικών εκλογών στην αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε για «υπεύθυνη επιλογή», εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα στις 5 Νοεμβρίου, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν πρόκειται να επηρεαστούν.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι η υπεύθυνη εξωτερική πολιτική, η εξωτερική πολιτική σωφροσύνης επιβάλλει να είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια. Και αυτό ακριβώς κάνουμε και σε  ό,τι αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες και στη σχέση μας με άλλες χώρες. Είναι όμως βασικά την πεποίθησή μου ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει το βάθος να μιλάει και σε επίπεδο ηγετών αλλά και με την υπηρεσία, την διπλωματία των Ηνωμένων Πολιτειών, άρα η σχέση μας αυτές θα παραμείνουν περαιτέρω και θα ενδυναμωθούν», εξήγησε ο κ. Γεραπετρίτης.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...